NB I előzetes

Sisa csempészni akar, Supka fejtréninget tartott

  • Göbölyös János

Két hét szünet után a 12. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. Szombaton hat mérkőzést rendeznek, a 4. helyezett Budapest Honvéd a 13. Kaposvári Rákóczi otthonába látogat.

Kissé csalóka a kaposvári kép. A tabellán ugye azt látjuk, hogy a csapat beszorult a veszélyes zónába, a Ferencvároshoz hasonlóan eddig mindössze egyszer tudott nyerni. Ugyanakkor – egyedüliként a mezőnyben - összehozott fél tucat döntetlent, ami azt bizonyítja, hogy apróságokon múlott a jobb szereplés, nagyobb koncentrációval akár a tavalyi teljesítményét is megközelíthetné a Rákóczi. A hazai veretlensége mindenképpen figyelemre méltó, bár egy újabb otthoni iksz kevés lenne a felzárkózáshoz. Nyerni kell(ene), igaz, ez a Honvéd ellen sem lesz egyszerű feladat.

A 4. helyezett Budapest Honvéd a 13. Kaposvári Rákóczi otthonába látogat a 12. fordulóban."Ha csak a bajnoki mérkőzéseket nézzük, a tizenegy mérkőzésből egy győzelmünk van, ami akárhogy is szépítjük, kevés – utalt a statisztikára Sisa Tibor, a Kaposvár vezetőedzője a klub honlapján. - A sorsolást elnézve a hat döntetlen nem lenne rossz, mert az előző bajnokság első három helyezettjével, és a mostaniban jól szereplőkkel találkoztunk. Ezeket a döntetleneket azonban jó lett volna elcserélni néhány győzelemre. Ami biztató, hogy egyre inkább összeáll a csapat, meccsről-meccsre érettebb játékot mutat, bár eddig sem volt rossz minőségű a futballunk. Az a lényeg, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot, hiszen csak így van esélyünk a győzelemre. A szerdai, Ferencváros elleni találkozón a játékosok jó teljesítményt nyújtottak, és a Ligakupához képest a színvonallal sem volt gond. Szombati ellenfelünk, a Honvéd nagyon jó formában van, egységes, szervezett csapat. Bízom abban, hogy a sérültjeink mihamarabb felépülnek, remélem, hogy a szerdai mérkőzésből is be tudunk csempészni egy-két játékost a keretbe. Szeretném, ha úgy sikerülne a kispestiek elleni meccs, ahogyan szeretnénk."

Ez nyilván győzelmet jelent, csakhogy az ellenfél kellemetlen látogató, a vendégtabellán csak a Debrecen és a Győr jobb nála. A Honvéd azonban mintha leszálló ágban lenne, a bajnokság első negyedében nyújtott remek teljesítményt, aztán a Magyar Kupából a Szigetszentmiklós ellen kiesett és a Ligakupában is mindössze egy pontot gyűjtött. Kérdés, most melyik arcát mutatja? 

OTP Bank Liga 12. forduló:
Kaposvári Rákóczi–Budapest Honvéd
Kaposvár, 10.15., szombat, 18.00, Vezeti: Solymosi Péter (Vámos T., Kispál R.)
Hathárom-tipp: x

"Az elmúlt két hétben "fejben" kellett többet foglalkoznom a játékosokkal – nyilakozta Supka Attila vezetőedző a honvedfc.hu-nak. - Nem voltak jellemzőek ránk azok a hibák, amiket mostanában hátul elkövettünk. Egyelőre nem tervezek nagyobb változtatásokat a csapatban, egy-egy gyengébb meccs nem azt jelenti, hogy ki kell tenni valakit az együttesből. A Ligakupában jó mérkőzéseket játszottunk a Videotonnal, mindkétszer megvolt az esélyünk a győzelemre. Bebizonyítottuk, hogy ha odafigyelünk, igenis képesek vagyunk jó játékra. Tudom, hogy a szurkolók keresik a fiatalokat, de nekik először a másodosztályban kell bizonyítaniuk. Az NBII-es meccseken kint vagyok, bízom benne, hogy rövidesen helyet követelnek maguknak az első csapatban. Sajnos, szombaton nem számíthatok Diabyra, akinek bokaszalag-szakadása van, hat hétre kiesett, Zelenka és Botis játéka kérdéses, Akassou pedig eltiltását tölti. Kaposváron jó csapatot rakott össze Sisa Tibor, hazai környezetben veszélyes a Rákóczi. Remélem, hogy a bajnokság eleji idegenbeli formánkat fogjuk mutatni."

Torghelle Sándor a legutóbbi, Paks elleni bajnokin tért vissza a Honvédba, és bár a csapat kikapott, ő gólt szerzett. Szombaton is erre készül, azzal a különbséggel, hogy most győztesen akarja elhagyni a pályát:

"Ha folyamatosan nyerésben lett volna a csapat, akkor nem hiányzott volna a kéthetes szünet, de így a Paks elleni bajnoki és a fehérvári Ligakupa-vereség után azt mondom, hogy jól jött – fogalmazott a 41-szeres válogatott csatár. - Az első héten rengeteg edzés volt, ami mindannyiunknak jót tett fizikálisan. Tudom, hogy most egy masszív együttes a Kaposvár, különösen hazai pályán erős. Van egy jó csatára, Perics, rá külön oda kell figyelni. Az NBI-ben még nem léptem pályára a Rákóczi ellen, de emlékszem, hogy amikor még Marcaliban játszottam kettős engedéllyel az NB II-ben, akkor egyszer nagyon megvertük őket. Remélem, kijön a lépés a csapatnak, rég nyert Kaposváron a Honvéd, éppen ideje lenne újra győzni."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Kaposvári Rákóczi- Budapest Honvéd
ellenfél eredmény pontszám
KAPOSVÁR
Andráshida (MK) 2-0 2,50
Debrecen (NB I) 1-1 1
Pécs (NB I) 1-1 1,25
Ferencváros (LK) 2-0 1,50
Ferencváros (LK) 2-2 0,50
Aktuális forma-index* 1,35
HONVÉD
Szigetszentmiklós (MK) 1-2 0
Siófok (NB I) 0-0 1,25
Paks (NB I) 2-3 0
Videoton (LK) 1-2 0
Videoton (LK) 1-1 0,50
Aktuális forma-index* 0,35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)