Koreai Nagydíj

Megtört az átok - F1, időmérő edzés

  • Kele János

Megtört a Red Bull dominancia, Hamilton pole-ban! Alonso és a Ferrari viszont gyenge, Schumacher bakizott, Rosberg meglepetést okozhat, Button pedig a harmadik helyről is simán nyerhet.

Korea, Button

Lewis Hamilton több, mint egy év után győzte le időmérőn a Red Bullokat – ha másért nem is, de a kvalifikáció végi interjúkért, és a középen látható McLaren-overallért már megért felkelni hajnalok hajnalán és végigizgulni az edzést. Vettel persze nem tud annyira rossz lenni egy időmérésen, hogy ne jönne be legalább másodiknak, miközben Webber csak keresgéli önmagát és simán kikap Buttontől is. A kellemetlen meglepetést ezúttal Schumacher szállította, aki belefulladt a középmezőnybe, miközben a csapattárs Rosberg simán megszerezte a hetedik rajtkockát.

Q1

A tegnapi esős edzések után szombatra felszáradt a pálya, és újabb zápor sem érkezett, így száraz körülmények között mérethettek meg egymással a versenyzők. A délelőtti szabadedzésen az is kiderült, hogy az extrém körülmények elillanásával együtt a McLaren fölénye nem vált köddé, a reggelre új kasztnit kapó Button simán húzta be az utolsó gyakorlást, ráadásul mind a lágy, mind a szuperlágy abroncsokon a wokingiak autója volt a legsebesebb.

Ennek megfelelően az egész világ azt várta, hogy végre összejön a truváj, és a Red Bull kikap egy időmérő-edzésen – jobb későn, mint soha, ugyebár. A papírformát azonban rögtön borította a salzburgi istálló, mivel már az első etapban elhasznált egy szett szuperlágy abroncsot! Első blikkre kissé érthetetlennek tűnt a döntés, de jobban belegondolva egyértelművé vált: a Red Bull már szombaton elkezdte a taktikázást, és arra ment rá, hogy minél több lágy szett abroncsot megőrizzen a futamra –arra számítanak ugyanis Hornerék, hogy a koreai pálya zabálni fogja a gumikat, és a lassan járás talán tovább érést eredményezhet a futamon. Okos gondolat, szó se róla.

Nagy meglepetést nem hozott egyébként az első szakasz, Liuzzi nagy nehezen beküzdötte magát a 107%-os határ alá, a csapattárs Ricciardo viszont nem tudott mért kört futni, így az ő indulásáról a sportfelügyelők döntenek majd. A szokásos hatos mellett Barrichello pottyant ki, ráadásul olyan simán, mint a tejfog. Az edzés első felvonását Hamilton nyerte, a Red Bullok csak a középmezőnyben végeztek, érlelődött a meglepetés.

Q2

A második szakaszra sem jutottak még igazán nagy horderejű dolgok, Schumacher ugyan egy borzasztóan elrontott gyors kör miatt kiesett, de a 12. rajthely ellenére nem tűnt túlzottan csalódottnak: van két szett új szuperlágy és két szett új lágy gumija is, a legutóbbi futamokon bemutatott parádés taktikai húzásait újra elővéve akár még egy stabil pontszerző helyre is felkapaszkodhat. Persze ebbe másoknak is lesz beleszólásuk…

Például a szokatlanul jó formát mutató Toro Rossóknak (Alguersuari megverte Schumachert!), vagy a már-már megszokott módon parádézó Force Indiáknak: Sutil és Di Resta kéz a kézben masírozott be a legjobb tíz közé.

A nagyok közül végül senki nem hibázott, Button és Hamilton is meggyőzően jutott tovább, pontosan úgy, ahogyan Vettel, vagy Webber. Alonso köridejein látszott, nem tud beleszólni az élmezőny csatározásába, Massa pedig első körét annyira elrontotta, hogy plusz egy szett gumit el kellett használnia a biztos bejutás érdekében. Rosberg fél másodpercet adott Schumachernek és így lett hetedik, csapaton belüli dominanciáját csak a Renault-nál kialakult helyzethez lehetett hasonlítani, ott Petrov tanította móresre a csak tizenötödikként végző Bruno Sennát.

Q3

Ahogy az lenni szokott, az utolsó felvonásban eljött az igazság pillanata, s kiderült: a McLaren az év végére nemcsak versenytempó tekintetében, hanem időmérős teljesítményben is beérte a domináló Red Bullt. Hamilton voltaképpen sétagaloppban nyerte az időmérőt, Vettel ugyan elsőre még megszorongatta, de másodikra már három tizedet kapott tőle – persze így is sikerült megvernie Buttont, aki némi meglepetést okozva jókora pofont kapott a mostanság lesajnált csapattárstól. Webber szokás szerint halványan teljesítve lett negyedik, Massa viszont megverte Alonsót, aki csak a hatodik helyről indulva. Rosberg lett a hetedik, a sort pedig Petrov és a két Force India zárta.

Mire számítsunk holnap?

Nagyon motivált Hamiltonra, kissé megzavarodott Vettelre, és egy egészen elképesztően profi Buttonre. Jó lesz persze figyelni Schumacherre vagy épp Rosbergre, de az sem elképzelhetetlen, hogy valamelyik Toro Rosso vagy Sauber okoz meglepetést, a nagyon jelentősnek saccolt gumikopás miatt nagy szerep juthat a taktikának is. És ki tudja, még az is meglehet, hogy a tavalyi futamhoz hasonlóan egyszer csak leesik az ég…

Dél-koreai Nagydíj
Időmérő edzés
1. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 1:35.820 210.958 km/ó
2. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:36.042 0.222 mp h.
3. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:36.126 0.306
4. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 1:36.468 0.648
5. Felipe Massa brazil Ferrari 1:36.831 1.011
6. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:36.980 1.160
7. Nico Rosberg német Mercedes 1:37.754 1.934
8. Vitalij Petrov orosz Renault 1:38.124 2.304
9. Paul di Resta brit Force India-Mercedes idő nélkül
10. Adrian Sutil német Force India-Mercedes idő nélkül
11. Jaime Alguersuari spanyol Toro Rosso-Ferrari 1:38.315
12. Michael Schumacher német Mercedes 1:38.354
13. Sebastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 1:38.508
14. Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 1:38.775
15. Bruno Senna brazil Renault 1:38.791
16. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Cosworth 1:39.189
17. Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 1:39.443
18. Rubens Barrichello brazil Williams-Cosworth 1:39.538
19. Heikki Kovalainen finn Lotus-Renault 1:40.522
20. Jarno Trulli olasz Lotus-Renault 1:41.101
21. Timo Glock német Virgin-Cosworth 1:42.091
22. Jerome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 1:43.483
23. Vitantonio Liuzzi olasz Hispania-Cosworth 1:43.758
24. Daniel Ricciardo ausztrál Hispania-Cosworth idő nélkül