Premier League előzetes

Az év mérkőzése következik Angliában

Miközben egész Anglia Wayne Rooney eltiltásával foglalkozik, a visszatér az élet a Premier League-be. Mégpedig nem akárhogyan! A Manchester United szombat délután a Liverpool otthonában lép fel, vagyis összecsap az angol labdarúgás két legeredményesebb csapata, a 18-szoros bajnok Vörösök, valamint a 19 elsőséggel csúcstartó Vörös Ördögök.

Ferguson szerint az év meccse következik a Premier League-ben

FC Liverpool-Manchester United 13:45 Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1

Wayne Rooneynek az Európa-bajnokságába kerülhet a keddi, Montenegró ellen elkövetett súlyos szabálytalanság, már arról beszélnek, hogy el sem viszi őt Fabio Capello a tornára. Sejthető, hogy a támadó az Anfielden is a figyelem középpontjában lesz, a szurkolók aligha fogják kímélni az egyébként liverpooli születési, karrierjét a városi rivális Evertonnál kezdő játékost. Bár most hét kör után kilenc találattal vezeti a góllövőlistát, kérdés, mentálisan mennyire viselte meg a családját érintő fogadási botrány és az eltiltás. Most lenne nagy csattanó tőle, ha ilyen körülmények között megszakítaná hat meccs óta tartó gólképtelenségét az Anfielden.

No de nézzük a mérkőzést és az esélyeket! Azt aligha kell fejtegetni, hogy az angol labdarúgás talánlegnagyobb presztízsű derbije következik, Sir Alex Ferguson, szerint egyenesen ez a világ legnagyobb klubmérkőzése. "Tudják, a különségség az, hogy Barcelona az ország egyik végén van, Madrid a másikon. A spanyol szurkolók nem utazgatnak. Egyedül a Rangers-Celtic párharc veheti fel a versenyt a United-Liverpollal – beszélt haza a skót szaktekintély. – Mindig ezt tartottam az év mérkőzésének Angliában. Elég ha a két város és a két csapat történelmére gondolunk. Az ellenséges viszony soha nem fog megváltozni, de ennek a két klubnak szüksége van egymásra."

A United májusban megelőzte a Liverpoolt a bajnoki címek örökranglistáján, és ugyan visszavágni leghamarabb májusban lesz lehetőség, a bosszúra itt az alkalom. Csakhogy a címvédő mostanában nem győzni jár Liverpoolba,  2007 decemberében nyert utoljára a Vörösök otthonában, azóta háromszor veszített, ha most is kikap, azzal negatív rekordot ír a Ferguson-érában, sorozatban négyszer még egyetlen riválisa otthonában sem kapott ki a PL-ben. Viszont ha nyer, akkor 23. alkalommal hagyja el győztesen a pályát az Anfielden, ennyiszer még senkinek sem sikerült. A bajnoki összmérleget tekintve is vezetnek (71 győzelem az egyik 61 a másik oldalon). A döntetlen "ritka vendég" a felek találkozóin, legutóbb hat éve volt rá példa. Az elmúlt négy, a Mersey partján rendezett összecsapáson négy piros lapot osztottak ki, hármat a vendégeknek. A címvédő veretlenül vezeti a tabellát, a hazaiak legutóbb az Everton otthonában arattak győzelmet.

A Vörösöknél felépült mindenki, a  kapitány, Steven Gerrard először lehet kezdő március 6. óta, és Glen Johnson, Martin Kelly, Daniel Agger és Fabio Aurelio is elérhető.

"Elképesztő, amit Steven tett ezért a klubért. Nincs kristálygömböm, nem látom a jövőt, ki tudja hány éve van még hátra. De nézzék meg, ott volt a múltkori, Wolves elleni mérkőzés, amikor ugyanúgy űzte-hajtotta a csapatot, mint régen tette. A sérülés után talán még jobb, erősebb, mint valaha volt" – mondta a 31 éves vezérről Kenny Dalglish.

A Unitednél a két hónapja maródi, de a szerb válogatottban már szereplő (és tizenegyest rontó) Nemanja Vidics vezérelheti ismét a védelmet, Tom Cleverley és Rafael maródi.

És még egy érdekes adalék a derbihez: LeBron James, Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Miami Heat sztárja szombaton először nézi meg a helyszínen a Liverpool labdarúgócsapatának mérkőzését az óta, hogy részvényese lett a klubot működtető gazdasági társaságnak.

Manchester City-Aston Villa 16:00
Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 1

A Manchester egyik felében Rooney, a másikban Carlos Tévez a téma. Az eltiltását letöltő csatár ismét edz, de csak magában, és fegyelmi eljárással is szembe kell néznie.  Nos a City még gólt sem kapott eddigi hazai bajnoki mérkőzésein (összesen is csak egyet, a Napolitól), Joe Hartnak most válogatottbeli társával, Darren Benttel szemben kell megvédenie hálóját. Az Oroszlánok még veretlenek a bajnokságban, két győzelem mellett ötször ikszeltek, az erőviszonyokat figyelembe véve alighanem megelégednének az újabb döntetlennel.  A gyárvárosiak gólzsákja, Sergio Agüero ezúttal kimaradhat lágyékproblémája miatt, Roberto Mancini elmondása szerint nem akar kockáztatni , a Villarreal elleni hétközi BL-fordulóban vetné be. A vendégek kapuját ez esetben az Edin Dzeko-Mario Balotelli kettős rohamozhatja, és debütálhat a PL-ben Oen Hargreaves. A másik oldalon James Collins, Carlos Cuellar, Stephen Ireland, Eric Lichaj, Jermaine Jenas és Nathan Delfouneso bajlódik kisebb-nagyobb sérüléssel, a házi gólkirály Gabriel Agbonlahor (4) viszont felépült. Tavaly mindkét csapat megnyerte hazai pályán az összecsapást.

Chelsea-Everton 18:30
Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 1

Bár az Evertonnak volt két hete, hogy kiheverje a Liverpool elleni vereséget, hazai pályán a Kékek a találkozó esélyesei – a pillanatnyi formát tekintve. A londoniak az elmúlt hat meccsen nem tudták legyűrni a "Vajasokat" (három vereség, három döntetlen), májusban az előző idény záró fordulójában kikaptak Liverpoolban, előtte februárban elveszítették a tizenegyespárbajt az FA-kupa nyolcaddöntőjében. A Chelsea ugyanakkor utoljára februárban kapott ki a Stamford Bridge-en a bajnokságban. André-Villas Boas nem számolhat az eltiltott Fernando Torresszel, és a térdével bajlódó Michael Essiennel. Kollégája, David Moyes Victor Anichebére nem számíthat, és Johnny Heitinga és Tim Cahill játéka is kérdéses. Torrest Drogba pótolhatja, az elefántcsontparti eddigi kilenc fellépésén hétszer zörgette meg az Everton hálóját.

Gera Zoltán és Fülöp Márton csapata, a West Bromwich Albion a Wolverhampton Wanderers együttesével találkozik. Gera továbbra is sérült, Fülöp a cserepadon foglalhat helyet. A Buzsáky Ákost foglalkoztató QPR a Blackburnt fogadja, sajnos a középpályás augusztus 27-án játszott lépett pályára legutóbb a londoniaknál, azóta a cserepadot melegíti.

Premier League, 8. forduló:
A szombati program:
FC Liverpool-Manchester United 13:45
Manchester City-Aston Villa 16:00
Norwich City-Swansea City 16:00
Queens Park Rangers-Blackburn Rovers 16:00
Stoke City-Fulham 16:00
Wigan Athletic-Bolton Wanderers 16:00
Chelsea-Everton 18:30
Tabella:
M Gy D V Rg Kg P
1. Manchester United 7 6 1 0 24 5 19
2. Manchester City 7 6 1 0 23 5 19
3. Chelsea 7 5 1 1 17 8 16
4. Newcastle 7 4 3 0 9 4 15
5. Liverpool 7 4 1 2 10 8 13
6. Tottenham 6 4 0 2 11 10 12
7. Aston Villa 7 2 5 0 9 5 11
8. Stoke 7 2 3 2 4 8 9
9. Norwich 7 2 2 3 7 10 8
10. Swansea 7 2 2 3 6 9 8
11. Queens Park Rangers 7 2 2 3 5 13 8
12. Fulham 7 1 4 2 10 7 7
13. Everton 6 2 1 3 6 8 7
14. Wolverhampton 7 2 1 4 6 10 7
15. Arsenal 7 2 1 4 10 16 7
16. Sunderland 7 1 3 3 9 8 6
17. West Bromwich 7 1 2 4 5 10 5
18. Wigan 7 1 2 4 5 11 5
19. Blackburn 7 1 1 5 8 17 4
20. Bolton 7 1 0 6 9 21 3