Torna-vb

Uchimura történelmet írt - harmadszor is világbajnok egyéni összetettben

  • VNA

Sorozatban harmadszor is a japán Kohei Uchimura szerezte meg az egyéni összetett verseny világbajnoki címét, így történelmet írt a torna sportban.

London és Rotterdam után ezúttal hazai közönség előtt, Tokióban sem lehetett legyőzni a japánok kiváló tornászát, Kohei Uchimurát, aki az egyéni összetett versenyt harmadszor is megnyerte a tornász világbajnokságon, amire a sportág történetében még senki nem volt képes. A japán tornász a pénteki versenyben több mint három pont különbséggel győzött a német Philipp Boy előtt, fölényére jellemző, hogy a hat szer közül négyben is ő kapta a finálé legmagasabb pontszámát. Mostani teljesítményét látva egyértelmű, hogy a jövő évi londoni olimpián is ő lesz a legnagyobb favorit az egyéni összetett verseny megnyerésére.

A japán tornász a londoni olimpia fő esélyese egyéni összetettben
A bronzérmet Uchimura edzőpartnere, a szintén japán Koji Yamamuro vehette át. Az amerikaiak legnagyobb favoritja, Danell Leyva ugyan érem esélyesként várta az egyéni összetett döntőt, de nyújtón csúnyán rontott, így végül a mezőny végén zárta csupán a versenyt. „Természetesen roppant boldog vagyok. Nem érdekeltek igazán a pontszámok, csak a saját teljesítményemre fókuszáltam. Szerettem volna a legjobb gyakorlataimat bemutatni” hazai közönség előtt - nyilatkozta boldogan a döntő után a bajnok, aki egyben a Japánt hét hónappal ezelőtt sújtó földrengés és cunami következményeiről is megemlékezett. Uchimura számára azért is volt fontos a mostani győzelem, mert a csapatversenyben hazája válogatottja éppen az ő hibáinak (is) köszönhetően maradt alul a fő rivális kínai válogatott elleni harcban.

A japán tornász Pekingben még csak ezüstérmes volt az olimpián, azóta viszont veretlennek számít. „Jelenleg senki sem tudja legyőzni Kohei Uchimurát. Egy különleges tornászról van szó, aki remekül mutat a szereken és sohasem hibázik. Olyan, mint egy gép, hihetetlen” - dicsérte riválisát a tavaly is éppen a japán mögött ezüstérmet szerző Boy, aki egy félmondatban arra is utalt, hogy sajnos „rossz korban” született, amikor sportágában egy ekkora klasszis uralja a nemzetközi versenyeket.