Rögbi-vb

Az ő világuk nem kerek - a hétvégén összecsapnak a világ legjobb rögbisei

  • Pelbát Levente
Címkék:

A szeptember 9-e óta zajló, Új-Zélandon rendezett rögbi világbajnokságon 44 lejátszott mérkőzés és 2148 megszerzett pont után 15-én és 16-án fog kiderülni, kik jutnak a döntőbe. Az elődöntőkbe kvalifikálta magát Wales, Franciaország, Ausztrália és a házigazda Új-Zéland.

Magyar idő szerint október 15-én délelőtt tíz órakor rohan egymásnak a walesiek és a franciák. Másnap pedig ugyanebben az időpontban méri össze erejét a két óceániai gárda, Ausztrália és Új-Zéland.

Új-Zéland és Argentína tolong a játékszerért

Új-ZélandA világ egyik legősibb labdajátékában, a rögbiben idén világbajnokság zajlik a legjobbak között, a távoli Új-Zéland szigetén. A házigazdáknál a rögbi nemzeti sport, válogatottjuk az eddigi 481 találkozójukon 361 győzelmet aratott. Így hazai környezetben csak a végső dicsőség lehet a cél. Új-Zéland a negyeddöntőben az argentinokon átgázolva, 33-10-es sikerrel jutott a legjobb négy közé. Az új-zélandiak az első félidei emberfeletti fizikális játékuk után magabiztosan dőlhettek hátra a hátralévő időre. A döntőbe jutásért az ősi rivális ausszikkal nézhetnek farkasszemet.

AusztráliaA wallabyk (az ausztrál rögbi-válogatott beceneve) egy epikus 11-9-re végződő összecsapáson diadalmaskodtak a kétszeres világbajnok Dél-Afrikai Köztársaság csapata felett. A pályán a pont zuhatag helyett inkább a test-test elleni brutális küzdelem dominált. Ezzel a vízválasztó és moráldagasztó sikerrel a zsebükben nagy reményekkel lépnek majd pályára a "fekete mezeseknek", All Blacksnek becézett házigazda ellen.


 

Franciaország
Nehéz valódi képet alkotni az idei francia együttesről, hiszen eddig hullámzó teljesítményt mutattak a torna során. Egyszer lángoló szenvedéllyel léptek pályára máskor érdekeltség nélküli vereséget szenvedtek. Ennek ellenére csapatuk remek rúgójátékkal masírozott át az angolokon a nyolcaddöntőben (19-12). A Wales ellni találkozó kulcsa abban rejlik majd, hogy elég motiváltak tudnak-e lenni a játék során.

WalesA brit csapat az írek impozáns 22-10-es kiütésével folytathatja az aranyért folyó harcot. A walesieket kiváló védekezés jellemzi, a védővonal szinte megfolytja a futójátékot mélyre tartó szereléseivel. Azonban most a francia légicsapások ellen kell bizonyítani, hiszen a gallok rendkívül jól használják ki rúgó lehetőségeiket. A csupán 23 éves csapatkapitányon, Sam Warburtonön is nagy lesz a teher, ugyanis meg kell tartania fiatal csapata stabilitását.

Rögbi-vb, Új-Zéland
Az elődöntő mérkőzései
Október 15 - 10: 00 (magyar idő szerint) Wales - Franciaország
Október 16 - 10: 00 (magyar idő szerint) Új-Zéland - Ausztrália

 

A döntő mérkőzésre október 23-án kerül sor Aucklandban, a szigetország egyik legnagyobb városában.

 

Olajkatasztrófa sújtja a vb-tA világeseményt beárnyékolja az Új-Zéland partjainál múlt héten megfeneklett Rena névre keresztelt görög tulajdonban lévő szállítóhajó, amelyből 350 tonna olaj szivárgott az óceánba. Továbbá több veszélyes anyagot tartalmazó konténer is a vízekbe került róla. Ez Új-Zeland eddigi legnagyobb olajkatasztrófája.