Kajak-kenu

Új kajakos világrekord a La Manche csatornán

  • VNA

Alig két és fél órára volt szüksége a brit kajakosnak, Paul Wycherley-nek arra, hogy átszelje a Nagy-Britannia és Franciaország közötti tengeri átjárót - teljesítménye új világrekord.

A londoni olimpiai játékokon is éremesélyesnek gondolt Paul Wycherley a BBC jelentése szerint még vasárnap teljesítette a két ország közötti 34 kilométeres tengeri szakaszt, amelyhez mindössze 2 óra 28 percre volt szüksége. „Október van már, amikor is sokkal több szelet és hullámot vártunk volna. Szerencsénk volt, mert egy nyugodt napon sikerült a rekorddöntés” - nyilatkozta a 25 esztendős versenyző.

A korábbi rekordot éppen Wycherley edzője, a 2004-es olimpia bronzérmese, Ian Wynne tartotta, aki három órán belüli (2:59,06) idővel teljesítette 2007-ben a La Manche csatorna átszelését. Wynne most is jelen volt a rekorddöntésnél, ezúttal tanítványát kísérte közelről egy kísérő hajóval. Wycherley vasárnap reggel indult útra a legendás doveri sziklák tövéből, késő délelőtt pedig már a franciaországi Gris-Nez foknál kötött ki. A brit kajakos korábban a maratoni szakágban versenyzett, de a londoni olimpia közeledtével váltott az 1000 méteres olimpiai távra. Szegeden az idei kajak-kenu világbajnokságon is szerepelt, de középfutamából nem tudott továbbjutni, a csatorna-rekord megdöntésével viszont egyik gyermekkori vágyát már teljesítette. A másikat pedig jövő nyáron Londonban válthatja valóra ...