Atlétika

Gebrselassie a birminghami félmaratonin tér vissza

A maratonfutás világcsúcsától pár hete megfosztott Haile Gebrselassie október 23-án, a birminghami félmaratonon "tér vissza". Az etióp atléta rekordját szeptember 25-én döntötte meg a kenyai Patrick Makau Berlinben.

A maratonfutás világcsúcsától pár hete megfosztott Haile Gebrselassie rajthoz áll október 23-án, a birminghami félmaraton.

A német fővárosban "Gebre" is ott volt a mezőnyben, de légzési nehézség miatt 35 kilométer után lemorzsolódott az élbolytól. Formahanyatlása ellenére minden idők egyik legjobb, de már 39. évét taposó hosszútávfutója biztos benne, hogy vissza tud kapaszkodni az élre, és ott lesz a jövő évi londoni olimpián.

Gebrselassie a hét elején a dél-afrikai Soeatóben járt, a Nelson Mandela alapítvány meghívásának eleget téve jótékonykodott. Itt megerősítette, hogy rajthoz áll a hónap végén Birminghamben.

Az etióp sportoló kétszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok 10000 méteren, emellett 28 alkalommal futott világcsúcsot 2000-től a maratonig terjedő távokon (korábban Birminghamben háromszor, 2000 méteren, két mérföldön és 5000 méteren). A hölgyek között a brit Mara Yamauchi, a pekingi olimpián maratonfutásban hatodik helyezett hazai versenyző számít a legnagyobb esélyesnek.