Sportpolitika

Ötvenmillió forintot ad a kormány a Sportegészségügyi Irodának

  • MTI

Ebben az évben körülbelül ötvenmillió forintot ad a kormány a Sportegészségügyi Iroda működtetésére - közölte Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára kedden, a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában.

A sportvezető azt mondta, a rendszer néhány napon belül megkezdi működését, a sportkórházban lesz egy telefonos központ, s ha egy sportoló bárhol az országban megsérül, ezen keresztül juthat majd beutalóhoz a kiemelkedő szolgáltatást nyújtó intézetek valamelyikébe. Utóbbiak közé tartozik öt egyetemi és két megyei kórház, valamint a sportkórház, a gerincsebészet és egy tatai magánklinika.

A jövő évi londoni olimpiával kapcsolatban Molnár úgy fogalmazott, az úszókon és a kajak-kenusokon kívül Sidi Péter sportlövőtől, a jelenleg a tokiói világbajnokságon kvótáért harcoló tornász Berki Krisztiántól, és esetleg a dzsúdósoktól vár aranyérmet.

"El kell fogadni, hogy az olimpiára való kijutás is nagyon komoly teljesítmény egy sportolótól, különösen Európából" - fogalmazott a MOB főtitkára. "Mindenki ott akar lenni az olimpián, de tízezer-ötszáz sportolóban maximálták a létszámot. Tudomásul kell venni, hogy az olimpiai játékok nem a nyitóünnepséggel kezdődnek, hanem legalább egy évvel korábban."

Molnár szerint a lólengés világbajnokának, a tavaly az év magyar férfi sportolójának választott Berkinek például nagyon komolyan meg kell küzdenie az ötkarikás indulási jogért. Különösen fájónak nevezte, hogy a 2008-ban, Pekingben negyedik női kézilabda-válogatott nem lesz ott a londoni játékokon.

A sportvezető a versenysport-támogatás átalakításáról azt mondta, gondoskodnak arról, hogy az olimpiára készülő sportolók kiemelt bánásmódban részesüljenek.

"Amióta nemrégiben az olimpiai bizottság visszakapta a kiemelt köztestületi státuszát, átalakítottuk a Gerevich-ösztöndíjak rendszerét, januártól már ez működik. Ebben vannak olyan kiemelt sportolók, akiktől pontokat és érmeket várunk. Ők és edzőik ennek megfelelő támogatásokat kapnak, ez az úgynevezett négyszáz nettós kategória."

Az öt látvány-csapatsportágat - a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a jégkorongot és a vízilabdát - érintő társaságiadó-kedvezményből igényelhető támogatásokkal kapcsolatban Molnár azt mondta, 60 milliárd forintnyi igény érkezett a sportági szövetségekhez, de ha ennek csak a harmadát kifizetik, már az is több lesz, mint általában a magyar sport éves támogatása.

"Ha ez hosszútávon így marad, az alapvetően megváltoztathatja a körülményeket" - fogalmazott a MOB főtitkára.