London 2012

Megrekedt a tárgyalás az olimpiai stadion jövőjéről

  • MTI

Megrekedtek a tárgyalások, így még nem született jogerős megállapodás arról, hogy a jelenleg másodosztályú West Ham United labdarúgócsapatáé lesz-e a jövő évi, londoni ötkarikás játékok versenyeinek otthont adó Olimpiai Stadion.

A BBC televízió kedden arról számolt be, hogy az Olympic Park Legacy Company (OPLC), az ötkarikás létesítmények kezeléséért, fejlesztéséért és későbbi hasznosításáért felelős állami szervezet nem folytatta a megbeszéléseket, mert az élvonalban szereplő Tottenham Hotspur futballklub megtámadta az OPLC februári döntését, amelynek értelmében az olimpia után a West Ham használhatná a létesítményt.

A Tottenham szerint a West Ham 40 millió fontos kölcsönt kapott a newhami tanácstól, ezzel tisztességtelen gazdasági előnyre tett szert a pályázat benyújtásakor, így a döntés jogszerűtlen volt.

Az OPLC most azt szeretné, ha a stadion köztulajdonban maradna, s új pályázatot ír ki, melynek értelmében nem a létesítmény megvásárlására, hanem annak bérlésére lehet kandidálni. A West Ham bejelentette, a bérleti jogért kiírt pályázaton is részt akar venni, a Tottenham részéről egyelőre senki sem nyilatkozott.

Februárban azért is a West Ham lett a befutó, mert vezetői közölték: az olimpia után is meghagynák a játékteret övező rekortánt, így a létesítményben a jövőben is rendezhetnének atlétikai versenyeket. A Tottenham ugyanakkor jelezte, teljesen átépítené a 80 ezer fő befogadására alkalmas arénát, és eltüntetné a futópályát is. Utóbbi megtartása azért is fontos Londonnak, mert a 2017-es atlétikai világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatban az olimpiai stadion szerepel a versenyek helyszíneként.