EURO 2012

Király volt a legjobbunk a finnek ellen, a mezőnyben gyengén játszottunk - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott Finnország ellen az Európa-bajnoki selejtezők zárófordulójában, ezzel a mieink 19 ponttal a harmadik helyen végeztek az E csoportban. A tét nélküli mérkőzésre nem tudtak felpörögni játékosaink, az egész csapat halvány teljesítményt nyújtott, egyedül a magabiztosan védő Király Gábort tudjuk kiemelni. Alább egyenként értékeljük a játékosok teljesítményét 1-től 10-ig terjedő skálán.

KIRÁLY GÁBOR (7) Az első negyedóra végén mutatott meg először valamit kapustudományából, aztán rápihent egy-két finn szögletre, más dolga - a védelem irányításán kívül - alig akadt a szünetig. A második játékrész derekától aztán többször bravúr kellett ahhoz, hogy megmentse válogatottunkat a góltól. Sikerült neki.

VARGA JÓZSEF (6) Jobbhátvédként villog a válogatottban, klubcsapatában, a Debrecenben csak azért nem, mert ott középpályást játszik. Ezúttal sem termett sok babér emberének Väyrynennek, sőt többször arra is maradt ereje, hogy jobboldali felfutásaival a finn védelemnek okozzon kellemetlen pillanatokat. A második félidőben az ő teljesítménye csökkent a legkevésbé.

KORCSMÁR ZSOLT (6) Játékán nem látszott meg, hogy mindössze a negyedik mérkőzését játszotta a válogatottban, Juhásszal jól kiegészítették, kisegítették egymást. Aztán az ő produkciója is visszaesett, a fordulás után már nem volt meg a kellő összhang, és ezt bizony a finnek néhányszor ki is használták.   

JUHÁSZ ROLAND (5) A maga rutinjával könnyedén oldotta meg feladatát, az első félidőben nem sok levegőt hagyott a finn csatároknak. Fejjel, lábbal egyaránt biztos volt, aztán a második félidőben - csakúgy, mint a többieknek - neki is akadt néhány kihagyása, de a legmelegebb pillanatokban ott volt Király.

VANCZÁK VILMOS (5) Balhátvédként kapott szerepet, általában Hamalainennel találkozott és ezek a randevúk felemás sikerrel végződtek. A finnek az ő oldalán voltak veszélyesebbek, többször befelé kalandozva egyedül hagyta emberét, és ezzel bizony rázós pillanatokat okozott a védelemnek.

KOMAN VLADIMIR (6) Ő volt a legaktívabb a középpályásaink közül, gyakran lépett hátra labdát szerezni, és aktívan részt vett a jobb oldali akciókban. Többször felért a csatárok mellé, lövésekkel is próbálkozott, de ezen az estén belőle is hiányzott az a plusz, ami máskor gólpasszokat, gólt eredményezett.

SÁNDOR GYÖRGY (4) A félidő első felében inkább csak szoktatta magát a válogatotthoz, pontatlanul futballozott, inkább csak ívelgette előre a labdát. Fél óra elteltével bátrabbá, precízebbé vált a játéka, ekkor néhányszor odaért a kapu elé is, egy közeli fejessel pedig gólt is szerezhetett volna. Két távoli lövés fért még bele a repertoárjába, összességében azonban nem tudta megfelelően mozgatni a támadókat.

ELEK ÁKOS (5) A játékán alig látszott, hogy a Videotonban Paulo Sousától kevés lehetőséget kap, hozta a válogatottban megszokott átlagteljesítményét. Megindulásai sokszor riadalmat okoztak az ellenfél játékosaiban, ám sajnos ezeket az akciókat nem tudta végigvinni.

HAJNAL TAMÁS (5) Baloldali középpályásként képtelen volt azt nyújtani, amire egyébként a legalkalmasabb, a játék irányításában ezúttal nem tudott a tőle megszokott módon részt venni. Sokszor befelé indult, ami nem is lett volna baj, ám hiányzott a futballjából az ötlet, tanácstalanul teljesített ebben a szerepkörben.

SZABICS IMRE (5) Gyors megindulásokkal, elmozgásokkal megpróbálta futóversenyre késztetni a finn védőket, ez az esetek többségében sikerült neki, addig azonban csak ritkán jutott, hogy lövéssel fejezze be az akciókat. A csatárjátékunkhoz így is ő tett hozzá a legtöbbet. 

PRISKIN TAMÁS (4)A 10. percben került először helyzetbe, a gyengére sikeredett jobb lábas lövése azonban nem okozott gondot Fredriksonnak. De a hozzá hasonló termetű belső védőket sem izzasztotta meg túlságosan, ritkán nyert párharcot, többször nehézkesnek tűnt. A 34. percben sikerült ismét helyzetbe kerülnie, de a kapu mellé lőtte a labdát. A cseréje érett, indokolt volt.

Dzsudzsák Balázs (5) A beállása után rögtön egy gyors elfutással és lövéssel jelezte, hogy sérülése a múlté, a folytatásban azonban ő sem tudott kellőképpen felpörögni. Arra volt jó neki ez a félóra, hogy bemelegítsen az Anzsira.

Vadócz Krisztián (5) Sándor György helyére állt be, hozta a kötelezőt, megpróbálta feltartóztatni az egyre magabiztosabban futballozó finn középpályásokat, ami hol sikerült neki, hol nem.

Stieber Zoltán (-) A Hajnal helyére beálló Stieber a második válogatottságát ünnepelhette, de csak a ténynek örülhetett.