EURO 2012

Az FA levélben könyörög Rooney egymeccses eltiltásáért az UEFA-nál

Továbbra is fontos téma Angliában Wayne Rooney, a válogatott csatárának várható eltiltása, amit azért fog kapni, mert a Montenegro elleni pénteki találkozón piros lapot kapott Miodrag Dzsudovics szándékos felrúgásáért. Az angol szövetség (FA) levélben fordul a UEFA fegyelmi bizottságához, amelyben a lehető legenyhébb büntetést, az egymeccses eltiltást kérik a játékosra.

Azt az FA is elismeri, hogy Rooney piros lapja jogos volt, ugyanakkor szeretnék, ha az UEFA nem a Graham Poll, korábbi játékvezető szerint leginkább várható kétmérkőzéses eltiltást, pláne nem háromtalálkozós büntetést róna ki a csatárra. A fegyelmi bizottság a döntést Wolfgang Stark, a mérkőzés német játékvezetőjének jelentése és a videófelvételek alapján hozza majd meg.

Wayne Rooney küzd a Montenegro-Anglia mérkőzésen az ellenfél játékosával 2011 októberében

Nem jó hír az angolok számára, hogy a bizottság valószínűleg precedensként tekint majd Andrej Arsavin 2008-as ügyére, amikor is az orosz játékost két találkozóra tiltották el, amiért az utolsó, Andorra elleni selejtezőn kiállították. Az orosz válogatott nélküle simán kikapott a későbbi végső győztes spanyoloktól, majd nagy nehezen legyőzte Görögországot, a harmadik találkozótól pedig rendkívül sokat javult játékuk a támadó középpályás bevetésével, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az együttes a hollandokat is legyőzve bronzérmes lett. Igaz, az elődöntőben ő sem sokat tudott segíteni az újra az oroszok útjába kerülő Spanyolország ellen.

Rooneynak hasonlóan nagy szerepe lehet az angol válogatott szereplésében, így érthető, hogy aggódnak az eltiltása miatt. Az FA igyekszik mindent bevetni az enyhe büntetésért, az UEFA-nak írt levelükben kiemelték, hogy a válogatottban a csatárt utoljára 2006-ban állították ki, és a Manchester Unitedben sem kapott piros lapot 2009 márciusa óta, valamint hogy ő maga is elismerte a kiállítás jogosságát, és egyetlen szóval sem vitatta Wolfgang Stark döntését. Valószínűleg Fabio Capello, a Háromoroszlánosok olasz szövetségi kapitánya is ír majd az európai szövetségnek az ügyben, és ha bármilyen egymérkőzéses eltiltásnál súlyosabb büntetést szab végül ki az UEFA, az angolok fellebbezni fognak.

Rooney eltiltásáról első körben csütörtökön döntenek majd Nyonban.