Tenisz

Ne a sportoló kopogtasson és dicsérgesse magát - Temesvári Andrea

  • sajtóközlemény

Annak idején egy ország szorított érte, amikor szinte tinédzserként berobbant a világ élvonalába, és kitartó, kemény munkával TOP 10-es teniszezővé vált. Pályafutása nem volt zökkenőmentes, de a megfelelő háttér miatt csak és kizárólag a karrierjére, a versenyekre kellett figyelnie. Ma edzőként és édesanyaként ő próbálja megteremteni azokat a feltételeket, hogy egy-egy tehetség ne vesszen el szeretett sportágában. Nincs egyszerű dolga, hisz nem egyszer még neki is profi marketinges szakemberek segítségére van szüksége ahhoz, hogy megnyissa a szponzorokhoz vezető ajtókat.

Temesvári Andrea Babos Tímeával

- Ennyire fontos Ön szerint ma, hogy egy tehetséges sportolónak profi hátteret építsenek ki?
- Igen, ugyanis úgy vélem, ne a sportoló kopogtasson a cégeknél, és dicsérgesse saját magát, mert az akár visszatetszést is kelthet a leendő szponzorban. Ez a háttércsapat, a menedzser dolga, aki sokkal jobban ismeri a lehetőségeket, sokkal jobban belelát a háttérben zajló, döntési mechanizmusokba.

- Ma már az, hogy valaki kimagaslóan teljesít, ezek szerint nem elég ahhoz, hogy sportolóként a csúcsra érjen?

- Természetesen nem, és Magyarországon a gazdasági válság óta nagyon nehéz támogatókat szerezni a tehetségek mellé. Ugyanis nem sok olyan cég van ma az országban, amely a multikhoz hasonlóan áldozni tud ezekre a fiatalokra. Nagyon sokan keresik fel ezeket a vállalatokat, és a mai szokás alapján a cégek leginkább az olimpiai sikersportágakban már eredményes sportolókba ölik a pénzüket. A fiatalok hiába érnek el kimagasló eredményeket, sajnos csak addig maradnak élsportolók, amíg a szüleik bírják anyagilag.

- Ha csak a szülők anyagi hátterén és áldozatvállalásán múlna, akkor a teniszben hemzsegnie kellene a magyar tehetségeknek a különböző korosztályok világranglistájának legjobbjai között…

- Éppen ez az az előítélet, ami miatt egy tehetséges fiatal játékos számára talán még nehezebb támogatást szerezni. Amikor én is tárgyalok különböző cégekkel, sokszor megkapom, hogy ez a gazdagok sportja és a kellő anyagi hátteret szerezzük meg a szülőktől. Arra senki sem gondol, hogy ebben a gazdasági helyzetben az ő teljesítőképességük is véges, és rengeteg tehetség tűnik el éppen amiatt, mert a család már nem bírta az egyre növekvő terheket. És ezen még az sem segít, ha a tényleg tehetséges fiataloknak kedvezményeket adunk, ugyanis a versenyeztetés költségei ettől még nem csökkennek. Ráadásul az sem segíti a szponzorok bevonását, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a támogatások összege már nem írható le az adókból. Talán éppen ezért vesznek el nálunk a tehetségek, akik 13-14 éves korukig még tartják a lépést a korosztályukkal világszinten is, majd jön a már sokat emlegetett háttér hiánya. Versenyeket sem rendezünk, ahol nemzetközi szinten is jegyzett játékosok indulnak el, hogy legalább lemérhessük, hogy a legjobbnak vélt sportolóink hol tartanak.

- De az sem segíti a cégek adakozó kedvét, hogy jelenleg egyetlen teniszezőnk sem tartozik a világ közvetlen élvonalába.

- Ez sajnos így van, nincs olyan felnőttek között világszinten eredményes játékosunk, főleg a férfiak között, aki a saját példájával húzná a fiatalokat a sportághoz, példaképként funkcionálna, ugyanakkor képes lenne az eredményeivel felhívni a cégek figyelmét, hogy ebbe a sportágba igenis érdemes fektetni. Éppen ezért van szükség olyan menedzsmentekre, akik viszont lehetőségeiket kihasználva képesek hozzásegíteni a fiatalokat, hogy nyugodt háttér mellett nemzetközi szinten is kibontakoztathassák a tehetségüket.