Forma-1

Ki volt a Japán Nagydíj legjobbja? - szavazás

  • Kele János

Bajnoki címet ünneplő Vettel, tanárian győző Button, utolsó helyről pontot fogó Rosberg, vagy Ferrarit lepipáló Schumacher? Ez itt a kérdés.

Japán Nagydíj, 2011
Szokásos hétfő délutáni rovatunkban ezúttal is arra a kérdésre várjuk tőletek a választ, hogy ki volt a hétvége Formula-1-es Nagydíjának legjobbja. A harmadik helyével bajnoki címet szerző Vettel? A Ferrari ágaskodó lovacskáját a második helyre ugrató Alonso? A tanári versenyzést bemutató Button? Vannak persze, akik inkább a "kicsik" nagy eredményeinek szeretnek tapsolni, ők is megtalálják a maguk kedvenceit: ki tetszett jobban, Rosberg, Schumacher, vagy Pérez?

Jenson Button (angol, McLaren, 1. hely)

Igazság szerint az egész hétvége során dominált, mindhárom szabadedzést simán húzta be, a kvalifikáción azonban embertelen nagy pechhel, kilenc ezreddel maradt le a pole-ról. Vasárnap azonban nem volt ellenfele, már a rajtnál simán faképnél hagyta volna Vettelt, ha az nem szorítja a fűre, így viszont legalább nem kellett unalmas és látványtalan örömautózást néznünk az élen. Hősünk ugyanis a pályán előzte meg Hamiltont, hogy aztán a boxban átugorhassa Vettelt, majd eltűnve a messzeségbe learassa idei harmadik, száraz pályán pedig élete első győzelmét a McLarennel. Világbajnok persze már így sem lesz belőle…

Sebastian Vettel (német, Red Bull, 3. hely)

Nem az ő, és nem is a Red Bull hétvégéje volt a mostani, igazság szerint mindössze kivételes kvalifikációs képességeinek köszönhette, hogy meg tudta szerezni az első rajtkockát, idén tizenkettedszer is. A rajtnál kissé beragadt, de egy határozott manőverrel visszaverte Button támadását, utána viszont már nem tudott ellenállni a mclarenes hengernek. Az első boxkiállás után kiábrándítóan gyenge kivezető köre miatt Button mögé csúszott, majd ugyanezt eljátszotta még egyszer, és máris Alonso mögött találta magát. Más kérdés persze, hogy így is bebiztosította a világbajnoki címét, és lepipálta Alonsót, Hamiltont, Buttont…

Fernando Alonso (spanyol, Ferrari, 2. hely)

Az a furcsa helyzet állt elő Suzukában, hogy minden dobogós maradéktalanul elégedett lehetett saját és csapata teljesítményével: Button ugye nyert, azt meg nem szokás magyarázni; Vettel világbajnok lett; Alonso pedig egy nem túl erős Ferrarit ugratott fel a dobogóra. Főként meglepő a sikere, ha azt nézzük, hogy szombaton még hatalmas blamát okozva kikapott a saját csapattársától az időmérőn. A versenyen azonban összejött neki majdnem minden, előbb Massa mellett hajtott el könnyedén, majd Hamiltont is lepipálta (ez utóbbi egyébként elég sok mindenkinek sikerült aznap), hogy az utolsó kiállásoknál Vettel elé is sikerüljön befurakodnia. Az utolsó néhány körben még a vezető Buttont is sikerült megkergetni, ráadásul úgy, hogy a Ferrari számára átkos közepes keverékű abroncsokat koptatta, ez pedig külön öröm a Scuderia drukkereinek. Ha így folytatja, meglehet még idei második győzelme a hátralévő négy versenyen.

Michael Schumacher (német, Mercedes, 6. hely)

Szombaton szokás szerint belekeveredett a buliba, állítólag kis híja volt, hogy nem büntették meg őt a Hamilton elleni állítólagos merényletért – bár az is igaz, talán túlzás lett volna kétszeresen bűnhődnie, hiszen az incidensnek köszönhetően gyors kört már nem tudott futni a Q3-ban. A rajtot szokás szerint jól elkapta, a beragadó Kobajasit azonnal megelőzte, sőt, az első kanyarban már Webbert támadta kívülről, és csak Alonso Ferrarijának hála nem sikerült meg is előznie. Eztán viszont korrekt, csendes versenyt futott, jól gazdálkodott abroncsaival, ráadásul a Safety Car is a kezére játszott kissé, így meg tudta előzni a Ferrarival a végére teljesen széteső Massát. Masszív versenytempó, hibátlan vezetés, okos taktika - és egy újabb győzelem Rosberg felett, aminek köszönhetően már csak három pont a hátránya összetettben csapattársával szemben.

Sergio Pérez (mexikói, Sauber-Ferrari, 8. hely)

Nem először villantja meg oroszlánkörmeit a szezonban a fiatal közép-amerikai, ezúttal a tizenhetedik helyről indulva jött be stabil pontszerzőnek, mindezt úgy, hogy megint elég volt neki eggyel kevesebb kerékcsere, mint a többieknek. Nem is vitás, Pérez Buttonhöz hasonló kaliber, ha gumispórolásról van szó, s mint ilyen közgazdasági szellemű pilótának, nagyon is kedveznek neki az idén hatályos szabályok. A szombati hidraulikai hiba után mindenesetre visszavágott, övé lett a versenyben futott második leggyorsabb kör, és magától értetődő természetességgel hozta be Sauberét a szezonban negyedszerre is a pontzónába.

Nico Rosberg (német, Mercedes, 10. hely)

Schumacher spái időmérős bakija után most őt tréfálta meg a rozoga Mercedes, hidraulikai probléma miatt egyetlen kört sem tudott megtenni a kvalifikáción, így áldhatta az eget, amiért Liuzzi is hasonló gondokkal küszködött, és nem kellett az utolsó kockából rajtolnia. No, nem mintha a huszonharmadik hely akkor örömmel töltötte volna el, igyekezett is elkerülni onnan, két kör elteltével már 18.-ként hajtott. A Safety Car is éppen jókor érkezett az ő szemszögéből, viszonylag nagy időveszteség nélkül kereket tudott cserélni, ami már csak azért sem volt mellékes, mert neki három friss szett lágy abroncsa is ott pihent a garázsok mélyén. Az utolsó depózása után ennek megfelelően rohamtempóban tört előre, és alig néhány kör alatt sikerült a tizennegyedik helyről a pontot érő tizedikre előrenavigálnia magát.