Vívó-vb

Csak négy magyar jutott tovább a főtáblára

  • MTI

A lehetséges tizenkettőből csak négy magyar vívó biztosította a helyét a főtáblán a cataniai világbajnokság második napján.

Hétfőn az egyetlen kiemelt Szász Emese volt, így neki nem kellett még pástra lépnie, a másik három párbajtőrözőnek, Takács Emesének, Antal Edinának és Békefi Edinának viszont igen. A csoportkörben mindhárman négy győzelmet arattak és két összecsapást veszítettek el, a 64 közé jutásért rendezett egyenes kieséses szakaszban ugyanakkor már csak Takács tudott nyerni, Békefi és Antal kikapott. Ebben a versenyszámban 169 induló volt.

Legkorábban a női kardozók 127 fős mezőnye foglalta el a Palaghiaccio Csarnok körül felállított hatalmas sátrak egyikét. Benkó Réka a csoportjában ötször győzött és egyszer maradt alul, ezzel ő egyből felkerült a főtáblára. Várhelyi Kata viszont öt asszójából csak egyet tudott megnyerni, így számára befejeződött a verseny. Márton Anna (3/2) és Damu Dóra (2/3) a csoportkör után még egyszer vívott a 64 közé jutásért, de mindketten vereséget szenvedtek.

A vb második napjának harmadik selejtezős versenye a férfi tőrözőké volt. Gátai Róbert 4/1-gyel, Széki Bence 4/2-vel, Szabados Kristóf 3/2-vel, Szabados Gábor pedig 2/4-gyel zárta az első "kanyart", a főtáblára azonban már csak Szabados Kristóf jutott fel. Ebben a szakágban 171-en indultak.

Kedden már érmekért zajlanak a versenyek, akkor a férfi kardozók és a női tőrözők lépnek pástra. Mindkét fegyvernemben teljes a magyar létszám, azaz négy-négy vívó próbál szerencsét.