NFL előzetes

A Detroit Lions a Monday Nighton őrizheti meg veretlenségét

  • Molnár Dávid

Az 5. fordulóra hat csapat is szünnapot kapott, ezért a szokásos 16 meccs helyett a mostani hétvégén mindössze 13-ból lehet majd csemegézni, de ez nem jelenti azt, hogy a Cleveland, a Dallas, a Baltimore, a Miami, a St. Louis, valamint a Washington hiánya miatt minőségbeli romlásban lesz része a nézőknek. Épp ellenkezőleg: a két veretlen csapat, a Lions és a Packers mérkőzései mellett a Bills-Eagles, Patriots-Jets összecsapások is rendkívüli izgalmakat ígérnek.

Az oroszlánok győzelme most is bekövetkezhet
Buffalo-PhiladelphiaKétség sem fér hozzá, hogy Michael Vickék eddig produkciójával nemcsak a szurkolók, de maguk a játékosok sem lehetnek elégedettek. Múlt héten a 49ers vendéglátójaként 23-3-as előnyről kaptak ki a Sasok, és ezúttal ahhoz a Billshez látogatnak, akik csupán a múlt héten kaptak ki először az idény során. A jó hír a Philadelphia számára, hogy a múlt heti mérkőzést sérülés nélkül megúszta Vick, így valószínűsíthető, hogy a két hete elszenvedett kisebb kézsérüléséből teljesen felépült az Eagles irányítója. Ettől függetlenül a hangsúly az Eagles védelmén lesz, nekik kell majd megállítani Ryan Fitzpatrickékat hazai pályán. Nem egyszerű feladat, de az Eaglesnek már nagyon érik a három meccs óta tartó vereségi széria megszakítása, míg a Bills a múlt héten egy verhető Bengalstól kapott ki, ami talán azt jelzi, hogy az első három forduló lendülete megszakadt.
Carolina-New Orleans Drew Breesék az újonc irányító, Cam Newton által vezérelt Panthers otthonába látogatnak. Newton a szezon előtti kritikák ellenére gyorsan belerázódott az NFL légkörébe, és jóformán egyedül tartja a lelket hétről hétre a csapatában. Ez viszont kevés lesz a Saints ellen, akik az NFL nyitányon elszenvedett vereség óta magabiztosan gyűjtögetik a győzelmeket és előreláthatólag a héten sem lesz ez másképp.
Houston-Oakland A Texans a múlt héten idegenben győzedelmeskedett a Pittsburgh Steelers ellen, mely elképesztő önbizalomlöketet adhatott Matt Schaubéknak. Az is a Texans javára billenti a mérleg nyelvét, hogy hazai pályán még veretlenek. Ugyanakkor nem vehetik fél vállról a mérkőzést, hiszen Darren McFadden elképesztő formának örvend, 4 TD-je mellett már 468 futott yard fűződik a nevéhez.
Indianapolis-Kansas City: A Colts Peyton Manning nélkül a múlt heti Monday Nighton majdnem megviccelte a Tampa Bayt, de az első győzelem továbbra is várat magára. Azonban a héten a Kansas Cityt fogadják, akik szintén gyengén kezdték a szezont, és a múlt heti nyeretlen derbin voltak képesek a Minnesotát két vállra fektetni. A hazai pálya lelki előnye, valamint a hétfői játék megismétlése könnyen a Colts első győzelmét eredményezheti a hétvégén.
Jacksonville-Cincinnatti A Bengals védőjátéka, valamint Andy Dalton munkássága QB poszton meglepte a Billst az előző fordulóban, és vereséget mértek az addig veretlen Billsre. A Cincinnatti rendelkezik jelenleg a legjobb védelemmel az egész ligában, és nem valószínű, hogy az eddig csupán 39 pontot dobó Jaguars fog belerontani ebbe a statisztikába.
Minnesota-Arizona: Kevin Kolbék végre fellélegezhetnek, hiszen egy olyan ellenfelet kaptak a héten a Minnesota személyében, akik ellen valószínűleg nem nüánsznyi dolgok fognak dönteni. Igaz a Cardinals kikapott az utóbbi három fordulóban, de mindhárom esetben 1-4 pontkülönbséggel, míg a Vikings továbbra is nyeretlen, és valószínűleg az is marad, hiába játszanak hazai pályán.
NY Giants – Seattle: Eli Manninget mintha megszállta volna sérült bátyja szelleme, és idén ott van a legjobb irányítók között szinte az összes mutatóban. Persze a kisebbik Manning mellett essék szó a csapat RB-jeiről, hiszen Ahmad Bradshaw és Brandon Jacobs teljesítményére sem lehet panasz: Bradshaw már 228 yardot futott, és mindketten 2-2 TD-vel szolgálták ki szurkolóikat az elmúlt négy hétben. A Seattle védelme ezzel szemben szenved, a csoportjukon belül egyedül az utolsó Rams ellen szereztek több pontot, mint Tarvaris Jacksonék.
Pittsburgh-Tennesse Bár a Texans ellen elszenvedett 10-17-es eredmény szoros mérkőzésre utal, valójában a Texans futójátékával megőrjítette a Pittsburgh védelmét, és Roethlisbergert is számtalan hibára kényszerítették. Ha mindez nem lenne elég, a Steelers Rashard Mendenhallt is nélkülöznie kell, ami egyáltalán nem jött jól az amúgy sem túl acélos teljesítményt nyújtó pittsburghi futókontingens számára. A Titans ezzel szemben egy 31-13-as győzelemmel érkezik a Heinzfield parkba, és Matt Hasselbeck mellett Chris Johnson is kezd egyre jobb formába lendülni, úgyhogy a Steelers nem lesz könnyű helyzetben, ha nem akar csalódást okozni a hazai közönségnek.
San Fransisco-Tampa Bay: A 49ers az előző fordulóban alapos fricskát adott a Philadelphia Eaglesnek, miután 3-23-as hátrányból fordítva győzedelmeskedtek idegenben Michael Vickék ellen. A Tampa Bay hétfőn majdnem elszórakozta a mérkőzést, de végül ha nehezen is, de legyőzték a Coltst. Mindenesetre a 49ers otthonában összeszedettebb játékra lesz szükség tőlük, ha meg akarják állítani Frank Gore-t és társait.
Denver-San Diego Nincs könnyű helyzetben a Denver, hiszen miután múlt héten Green Bayben szenvedtek nagyarányú vereséget, a Broncos ezúttal hazai pályán egy másik jó formában lévő csapattal mérkőzik meg, a San Diego Chargersszel. A Denvernek csak akkor lesz esélye, ha a védelme végre összekapja magát, és az ellenfél irányítójának passzolási hatékonyságát 70% alá sikerül szorítaniuk.
New England-NY Jets A forduló egyik legjobban várt mérkőzése lesz a Patriots-Jets találkozó, bár a két csapat ellentétes előzményekkel várja az összecsapást. Míg Tom Brody MVP formában játszik, és egyedül Aaron Rodgers veszi fel a kesztyűt a teljesítményével, addig a túloldalt Mark Sanchez múlt héten rendkívül rossz formában futballozott, több hibát is vétett, ennek megfelelően ki is kaptak Baltimore-ban. Ennek ellenére ne feledjük, hogy két csoportrivális csap össze, melyek mindig indulatokkal teli és szoros meccsekben végződnek.
Atlanta-Green Bay: Matt Ryanék egy eddig lehetetlennek tűnő feladattal birkóznak meg, amikor megpróbálnak megálljt parancsolni a címvédő Packersnek. A Falcons idei teljesítménye igencsak rapszodikusnak mondható, kikaptak Chicagóban és Tampa Bayben, ahol inkább ők számítottak esélyesebbnek, de győzedelmeskedtek a Philadelphia ellen, szóval lehetetlen megjósolni, melyik arcukat mutatják Aaron Rodgersék ellen. De minden bizonnyal jobbik arcuk sem lenne elegendő a Packers ellen.
Detroit-Chicago Hogyan lehet megverni Matthew Staffordékat? Valószínűleg mindenki erre keresi a választ, hiszen az Oroszlánok továbbra is veretlenek, miután zsinórban kétszer hoztak vissza a sírból egy meccset. A siker titka? Matthew Stafford passzjátéka, és Calvin Johnson 8 szerzett TD-je. Ha a Medvéknek sikerülne valami megoldást találni ellenük, akkor lehet keresnivalójuk Detroitban, de miután a Carolina ellen is alaposan megszenvedtek Matt Fortéék, nem valószínű, hogy ők mérik az első vereséget a Lionsra.

NHL
5. játéknap
Pittsburgh Steelers-Tennesse Titans október 9. 19:00
Jacksonville Jaguars –Cincinnati Bengals október 9. 19:00
Carolina Panthers -New Orleans Saints október 9. 19:00
Houston Texans – Oakland Raiders október 9. 19:00
Buffalo Bills – Philadelphia Eagles október 9. 19:00
Minnesota Vikings – Arizona Cardinals október 9. 19:00
Indianapolis Colts – Kansas City Chiefs október 9. 19:00
NY Giants – Seattle Seahawks október 9. 19:00
San Fransisco 49ers – Tampa Bay Buccaneers október 9. 22:05
Denver Broncos – San Diego Chargers október 9. 22:15
New England Patriots – NY Jets október 9. 22:15
Atlanta Falcons – Green Bay Packers október 10. 02:20
Detroit Lions – Chicago Bears október 11. 02:30