Japán Nagydíj

Zavar a rendszerben az időmérőn - Kobajasi valószínűleg előrébb kerül

Bár a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérő edzése után közvetlenül a számítógép Kamui Kobajasit a tizedik helyre sorolta be, a hazai pályán versenyző pilóta valószínűleg a hetedik helyről indulhat majd a vasárnapi futamon, megelőzve Michael Schumachert, Bruno Sennát és Vitalij Petrovot.

Kobajasi, Schumacher, Senna és Petrov sem teljesítettek mért kört az időmérő edzés harmadik szakaszában, ezért a számítógép automatikusan a rajtszámaik alapján sorolta be őket - ami véletlenül pontosan megegyezik a Q2-ben elért eredményeik szerinti sorrendjükkel. A szabályok szerint azonban azok a versenyzők, akik nem fejeznek be mért kört, három kategóriába osztandók: előre kerülnek azok, akik megkezdték a mért körüket, utánuk következnek azok, akik kint voltak a pályán, de nem kezdtek meg mért kört, végül azok, akik ki sem gurultak a pályára.

Kobajasi a Q3 elején egyszer áthaladt a célvonalon, így megkezdte mért körét, amit azonban nem fejezett be, mert feltartották. Schumacher ezzel szemben az utolsó pillanatokban ment ki a pályára, ott beragadt Hamilton mögé, és egyetlen másodperccel az időmérő edzés vége után haladt át a rajt-cél vonalon, így nem is kezdett meg mért kört. Ugyanígy Senna és Petrov sem, tehát a szabályok szerint ők is Kobajasi mögül indulhatnak csak a vasárnapi futamon.

A versenyigazgatóság egyelőre nem adta ki az időmérő edzés hivatalos végeredményét, ezt legkésőbb a verseny kezdete előtt négy órával kell megtennie.