NHL

Sabres- és Kings-győzelem az európai összecsapások első felvonásán

  • Molnár Dávid

Immáron zsinórban ötödik éve, hogy az NHL-ből négy csapat Európában kezdi meg a szezonját – idén a Buffalo, az Anaheim, az LA Kings és a NY Rangers csapnak össze különböző európai nagyvá-rosokban, és a találkozók első felvonását Helsinkiben a Sabres könnyedén vette a Ducks ellen, míg a Kings Stockholmban a Rangersös Henrik Lundqvist védéseinek köszönhetően csak hosszabbításban volt képes győzedelmeskedni.

A Buffalo és az Anaheim derbije a Sabres remek emberelőnyös egységének köszönhetően sima lett – az osztrák csatár, Thomas Vanek két gólt vágott emberfórban, valamint a finn Ville Leino és Jason Pominville is betalált Lindy Ruff gárdájából, míg a Ducks részéről Nate Guenin szerezte meg a becsületgólt. A Szablyások három emberelőnyből kettőt értékesített, és egyelőre nem panaszkodhatnak a drukkereik, hiszen a nyáron hatalmas gázsiért érkezett Christian Ehrhoff elsősorban ennek a speciális egységnek a teljesítményét volt hivatott feljavítani, és úgy tűnik, hogy bevált a drága húzás.  Azonban a Buffalo legbiztosabb pontjának továbbra is a hálóőr, Ryan Miller bizonyult, aki 30 lövésből 29-et hárított.

A Buffalo Sabres játékosa lő kapura az Anaheim Ducks ellen a két csapat Helsinkiben rendezett NHL-mérkőzésén 2011 októberében

Stockholmban a teltházas közönség állva éljenezte a Rangers svéd kapusát, Henrik Lundqvistet, akit hazájában már most, jóval pályafutása vége előtt legendaként tisztelnek. Lundqvist mindent meg is tett azért, hogy csapatát életben tartsa, és hogy rászolgáljon az éljenzésre. Az első két harmadban 19 lövés irányult kapujára, melyekből 18-at kivédett, és valószínűleg nélküle a Rangers csúfos vereséggel kezdte volna a szezont, hiszen 40 perc alatt mindössze 12 lövésre futotta Marian Gaborikéktól, azonban az eredményjelző mégis 1-1-et mutatott.

A harmadik harmadban újabb gólváltás történt, előbb a szlovák szélső szerezte meg a vezetést a Rangersnek, akik a záró játékrészre szebbik arcukat mutatták, majd Mike Richards 5 perccel a vége előtt kiegyenlített. Több találat nem esett, jöhetett a hosszabbítás, melynek felénél Ryan McDonagh-t gáncsolás miatt kiküldték két percre a bírók, és harmadik emberelőnyüket gólra váltották az idén új mezben és lógóval felálló Királyok.

A Los Angeles szombaton Berlinben ütközik meg a szintén győzelemmel rajtoló Sabresszel, míg a Rangers ismét Stockholmban fog játszani, ezúttal a Ducks ellen.

NHL
pénteki eredmények
Buffalo Sabres – Anaheim Ducks 4-1
Los Angeles Kings – New York Rangers 3-2 h.u.