Kerékpár

Dániából indul jövőre az olasz körverseny

  • VNA

Bjarne Riis szülőhelyét is érinti jövőre a Giro d’Italia első szakasza, amelyet május ötödikén Dániában rendeznek meg.

Az utóbbi években vált szokássá az, hogy a háromhetes kerékpáros körversenyek szervezői rendre külföldre viszik versenyeik rajtját. Időnként még egy magyarországi Tour de France rajt lehetősége is bekerült ugyan a hírekbe, de komolyabban inkább a versenyt rendező olasz-spanyol-francia hármashoz közeli országok kerültek eddig képbe rendezőként. A Giro d’Italia szervezői jövőre már a 95. versenyüket rendezik meg, amelynek rajtját viszont ezúttal meglehetősen messze, Dániába viszik el az olaszok.

A három hetes olasz körverseny 2012. május ötödikén veszi majd kezdetét, ahol egy 8,7 kilométeres prológot (egyéni időfutam) rendeznek. Az első szakasz érinti Heringet is, amely a korábbi Tour de France győztes dán kerekese, Bjarne Riis szülőhelye. Ezt követően egy 207 km-es, majd pedig egy 189 km-es sík etapot is rendeznek még Dánia keleti partjainál, ahol utóbbi szakasz végét Horsens városában egy 14 km-es körpályán ér majd véget. „Az első pillanattól kezdve hatalmas lelkesedést és nagyfokú professzionalitást láttunk a dánoktól. Ezért döntöttünk mellettük és hasonlóan korrekt rendezést várunk tőlük, mint amit eddig tapasztaltunk” - indokolta az olaszok döntését a Giro versenyigazgatója, Michele Acquarone.

A május 27-éig tartó olasz körverseny most először indul majd Dániából, a 2012-es Giro d’Italia végleges – olaszországi - útvonalát pedig október 16-án hozzák nyilvánosságra a szervezők.