EURO 2012

A finn szurkolók kergethetik bravúrba csapatukat a svédek ellen - nálunk élőben

Pénteken két mérkőzést rendeznek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat E csoportjában. Számunkra a Finnország-Svédország találkozónak van óriási jelentősége, hiszen csak a hazaiak pontszerezése esetén marad reményünk arra, hogy válogatottunk játszhasson a 2012-es Eb-n. A meccsről szöveges formában tudósítunk itt a hatharom.hu-n.

Finn szurkolók szurkolnak a Finnország-Hollandia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn 2011 szeptemberében

Finnország-Svédország
18:15 Digi Sport
A mérkőzés, amin nem vesz részt a magyar válogatott, valószínűleg mégis minden magyar szurkoló figyelni fogja. Ha ugyanis a papírformának megfelelő vendéggyőzelem születik, elbúcsúzhatunk a továbbjutás reményétől. Sőt, akkor a svédeknek marad arra is esélyük, hogy toronymagasan a legjobb csoportmásodikok legyenek, azaz egyenes ágon jussanak ki az Európa-bajnokságra. Motivációjuk tehát van, és önbizalmuk is. Legalábbis a lapoknak, amelyek "aranyos fiúknak" titulálják a finn válogatottat, akik ellen Ibrahimovicék megmutathatják, hogy mire képesek a férfiak.

A finneknek ugyanakkor matematikailag semmire sincs esélyük, arra sem, hogy a magyar csapatot megelőzzék a harmadik helyen, így csak abban bízhatunk, hogy a szomszédok közötti örök rivalizálás jegyében teszik oda magukat péntek este. Szövetségi kapitányuk, Mixu Paatelainen tudja, hogy mit várunk tőlük, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a mérleg lehetséges nyelveként eléggé furcsa helyzetben van csapata.

"Pénteken 10 millió magyar szurkol értünk, kedden pedig 9 millió svéd" - utalt a szakember arra, hogy mi és a svédek is azt várják Finnország legjobbjaitól, hogy a másik ellen mutassák ki a foguk fehérjét.

A történelmi gyökerekből kiindulva azonban bízunk abban, hogy nekünk azért annyira nem akarnak rosszat az északi rokonok, vagy legalábbis abban, hogy nem foglalkoznak ilyen dolgokkal, egyszerűen csak megpróbálják a legjobbjukat nyújtani Svédország ellen.

Csapatkapitányuk, Daniel Sjölund nyilatkozatából úgy tűnik, meg fogják próbálni, és ehhez a szurkolók segítségét is kérte: "Remélem, hogy teltház lesz, mert amikor az egész Olimpiai Stadion mögöttünk áll, mindig jól játszunk. Ebben bízok most is."

Mi is...

A mérkőzésről élő szöveges tudósítással jelentkezünk itt, a hatharom.com-n.

Hollandia-Moldova
20:30
Számunkra ennek a találkozónak már nincs nagy jelentősége, hiszen a hollandokat már nem érhetjük utol, a moldávoknak pedig szintén nincs esélyük arra, hogy minket megelőzzenek. A csoport végeredménye szempontjából is csak akkor válik érdekessé a mérkőzés eredménye, ha Svédország nyer Finnországban, hiszen akkor Ibrahimovicék egy keddi, Tulipánosok elleni (legalább négygólos) győzelemmel még csoportelsők is lehetnének, ha Moldova is - óriási meglepetésre - nyerni tudna Rotterdamban. De akkor már - a svéd győzelem miatt - az is biztossá válna, hogy nekünk nincs esélyünk a továbbjutásra.

A moldovai győzelemre, de még a pontszerzésre sincs azonban szinte semmi esély. Még úgy sem, hogy a hazai csapatból Stekelenburg, Heitinga, Robben, Sneijder és Afellay is biztosan hiányozni fog sérülés miatt. A Narancsosok viszont a hibátlan mérlegükért küzdhetnek, és hazai pályán különösen szeretik jó mérkőzésekkel megörvendeztetni a közönséget. Márpedig Moldova játékerejéből kiindulva ez csak akkor lehet jó, élvezetes találkozó, ha a holland válogatott sok góllal nyer.