NHL előzetes

Sidney Crosby nélkül rajtol az új NHL-idény

  • Molnár Dávid
megosztom

Október 6-án három mérkőzéssel elrajtol az NHL alapszakasza, és az előzményeket, valamint a lehetséges következményeket figyelembe véve egy nagyon fontos időszak előtt áll a Gary Bettman által dirigált észak-amerikai profi hokiliga.

New York Islanders-Boston Bruins mérkőzés az NHL előszezonjában
Ez az idény nemcsak az új bajnok kiléte miatt lesz izgalmas, hanem azért is, mert egy évvel vagyunk egy lehetséges újabb lockout előtt, amit a liga, valamint a játékosok szakszervezetének (NHLPA) vezetői igyekeznek minél inkább elkerülni. A törekvéseiknek most lehet igazán alapja, hiszen az NHL nagy lépést tehet az NBA egyre valószínűbb lockoutjával afelé, hogy a négy nagy amerikai sportliga (NFL, MLB, NBA és az NHL) közül elrugaszkodjon az utolsó helyről, és új szurkolókra, valamint nagyobb presztízsre tegyen szert. 

Ugyanakkor, ha az NHL-nek sem sikerülne elkerülni egy elmaradó idényt, akkor ez az év teljesen feleslegesnek fog hatni, annak ellenére, hogy máris számos intézkedést tettek annak érdekében, hogy közönségbarátibbá váljanak a mérkőzések. Az előszezon során az egykori legenda, Brendan Shanahan, mint a fegyelmi bizottság új elnöke számos eltiltást szórt ki azon játékosokra, akik úgy ütköztek sporttársaikkal, hogy veszélyeztették azok épségét. A fejre mért ütéseket, valamint a hátulról érkezőket rendkívüli mértékben és szokatlanul sok meccsre szóló eltiltással büntette, ennek következményeképp pedig rögtön megkapta a „Shanny serif” becenevet a ligában. Bár az eltiltások az előző évekhez képest meglepően szigorúak, be kell látni, hogy szükség volt ezekre, hiszen sok nézőt pont az NHL durvasága riaszt el a meccsek nézésétől, nem beszélve a játékosok testi épségéről. Természetesen felmerült a kérdés a sok eltiltás után, hogy mi fog történni, ha egy nagyobb név okoz sérülést egy sporttársának, mennyire lesz szigorú akkor Shanahan. Remélhetőleg erre nem kerül sor, de ha mégis, akkor valószínűleg következetes marad, legyen szó akár Crosbyról, akár Ovecskinről.

Ha már Crosby szóba került: az NHL arca az idénynyitót mindenképp kénytelen lesz kihagyni, a janu-árban elszenvedett agyrázkódásainak következményei miatt. Ez nagy veszteség, nemcsak a Pittsburgh Penguinsnek, hanem a ligának is, hiszen debütálása óta az új Gretzkyként jellemzik a Kölyköt - és annak ellenére, hogy pontátlaga elmarad a kanadai legendáétól, Crosby így is kitűnik a mai NHL-ben, amit legjobban az mutat, hogy tavaly 41 meccs alatt szerzett 66 pontjával is képes volt a csapatán belül pontkirály maradni az idény végén.

A lehetséges következmények mellett essék szó az előzményekről, a fekete nyárról is: mint arról beszámoltunk korábbi cikkeinkben, a holt szezon során három NHL-játékos vesztette életét, nem beszélve a későbbi jaroszlavli tragédiáról, ahol szintén számos egykori NHL-es hunyt el. Ennek megfelelően ez az év valószínűleg az összetartás jegyében fog lezajlani, hogy megmutassák a sportág játékosai, minden tragédia csak megerősíti a köztük lévő egységet. Remélhetőleg ez Shanny serif szigorú eltiltásaival együtt azt fogja eredményezni, hogy kevesebb meccs közbeni sérülésre kerül sor.

Mindenekelőtt azonban a hangsúly továbbra is a játékon, és a Stanley-kupán lesz. Mint minden évnek, az ideinek is megvannak a maga esélyesei, keletről és nyugatról egyaránt. A következőkben sorra vesszük a hat divízió mindegyikét, és egy kis esélylatolgatásba bocsátkozunk, mely csapatoknak lehet esélyük bejutni a 16 csapatos rájátszásba.

Atlanti divízióAz atlanti csoportot sokáig a legerősebbnek titulálták, és csak az utóbbi években vette át ezt a jelzőt tőle a csendes-óceáni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy régi fényében tündökölhetnek az itt lévő csapatok, és 2007 óta most először van reális esély arra, hogy akár mind az öt csapat bekerüljön a rájátszásba.

A csoport favoritja egyértelműen a Pittsburgh Penguins. Jevgenyij Malkin visszatért sérüléséből, és sokan olyan produkciót várnak tőle, ami 2009-ben a rájátszás MVP-címéig repítette őt. A másik visszatérő, Sidney Crosby lesz, aki a januári agyrázkódásainak következményeiből épült fel, de az idény első néhány meccsét kénytelen lesz még kihagyni, hisz sosem árt az óvatosság. A tavalyi cserestoppkor érkezett James Neal a két sztárcenter szélsőjeként kivirágozhat, és Marian Hossa óta először lehet igazán méltó szélsője a pittsburghi sztároknak. Az sem szól ellenük, hogy annak ellenére, hogy a tavalyi év második felét Malkin és Crosby nélkül kellett lejátszaniuk, a Penguins bejutott a rájátszásba, és megszorongatta a Tampa Bayt az első körben.

NHL
Atlanti divízió
Pittsburgh Penguins
Philadelphia Flyers
New York Rangers
New Jersey Devils
New York Islanders

A Philadelphia Flyers rendesen átalakult a holtszezonban: távozott két fiatal, Mike Richards és Jeff Carter személyében, akikkel pedig régebben hosszútávra terveztek a csapat vezetői, mint azt a velük köttetett többéves szerződések is indikálják, de az öltözőbeli problémák miatt úgy döntöttek, hogy kellenek az új arcok. Ha a legfrissebbnek nem is lehet nevezni, de érkezett Jaromir Jagr, aki 3 év után tért vissza az NHL-be. Az előszezon során megmutatta, hogy 39 évesen is van benne spiritusz, és az elsőszámú centerré avanzsált Claude Giroux-val egyelőre rendkívüli összhangot mutatnak - nagy kérdés azonban, hogy bírni fogja-e a hosszú szezont a cseh klasszis.

Brad Richards volt az idei szabadügynök-szezon legnagyobb neve, és a 2004-es év megismétlésének reményében a New York Rangershöz szegődött, hogy újra akkori edzője, John Tortorella kezei alatt munkálkodjon. Richards a Tampa Bayjel kupát és Conn Smythe-trófeát nyert, ezért nem hibáztatható, hogy nagy reményekkel érkezett a Madison Square Gardenbe. Az előszezon meccsei alatt a szlovák gólvágóval, Marian Gaborikkal jól megértették egymást, és ha továbbra ilyen összhang lesz köztük, valószínűleg nehéz perceket fognak okozni a csoporttársak védelmeinek. A Rangers egyébként Európában kezdi meg a szezont szombat hajnalban az LA Kings ellen.

Az atlanti csoport legbiztosabb pontja volt a New Jersey Devils, egészen a legutóbbi idényig, amely során Patrik Eliasék 1996 óta először maradtak le a rájátszásról. Martin Brodeur, a Devils veterán kapusa visszavonulása felé közeleg, ezért kissé meglepő, hogy az új idényt fiatalokkal teletűzdelve kezdik meg az Ördögök. Még nagyobb kérdés illeti az új edzőt, Peter DeBoert, aki talán az NHL leginstabilabb pozícióját foglalta el a nyáron, hiszen a Devils a lockout óta hat edzőt emésztett fel. Mindenesetre nehéz elképzelni az idei évet a Devils nélkül a rájátszásban, főleg míg Zach Parisé és Ilya Kovalchuk Newarkban kergetik a pakkot.

2007 óta nem került rájátszásba a New York Islanders, de az idei évet tekintve bizakodhatnak Long Islanden a szurkolók. John Tavares és a többi fiatal egyre érettebb, nem beszélve arról, hogy a sérülékeny Rick DiPietro mellé sikerült egy stabil kapust hozni Jevgenyij Nabokov személyében. Mégis a legnagyobb lökést Mark Streit visszatérése jelenti, a ponterős svájci bekk a tavalyi szezont sérülés miatt teljes egészében kihagyta, azonban az elmúlt hetekben megválasztották az Islanders csapatkapitányának, ami jelzi, hogy a vezetőség is milyen fontosnak tartja őt. Ha a fiatalok az eddigi mértékben fejlődnek tovább, és a nyáron érkezett veteránok is megadják a kellendő pluszt, akkor még a rájátszás sem lehet lehetetlen számukra, bár kétség kívül nem nekik kedvez, hogy négy erős ellenféllel vannak egy csoportban.

Északkeleti divízióA kanadai csapatokat is felvonultató csoport esélyese természetesen ki lenne más, mint a címvédő Boston Bruins. A 2011-es bajnok a 2010-es Chicagóval ellentétben megúszta a holtszezont anélkül, hogy jelentősebb változásokat kellett volna eszközölni a csapaton. Egyedül Tomas Kaberle mondható érzékeny veszteségnek, azonban az egykori torontói kedvenc nem tett sokat hozzá a Boston meneteléséhez. Mindenesetre az ő passzait valószínűleg Joe Corvo lövései fogják helyettesíteni emberelőnyben. A tavalyi fiatalok, Tyler Seguin és Brad Marchand csak még jobbak lettek a hosszú rájátszás-menetelés után, tehát minden adott ahhoz, hogy favoritnak kiáltsák ki őket.

NHL
Északkeleti divízió
Boston Bruins
Buffalo Sabres
Toronto Maple Leafs
Montreal Canadiens
Ottawa Senators


A Bruins egyik legnagyobb kihívója a Buffalo Sabres lehet majd, mely végre egy olyan tulajdonos birtokában van, aki nem sajnálja a pénzét, ha a Sabresről van szó. Ezt láthattuk a szabadügynök pia-con való aktivitásuk közben is: a nyár folyamán a finn tehetség, Ville Leino, valamint a németek ponterős védője Christian Ehrhoff érkezett Lindy Ruff kezei alá, és ne feledjük, hogy a kapuban még mindig Ryan Miller véd, aki benne van a liga öt legjobb kapusa között.

Majd jövőre, majd jövőre: ez volt a lockout óta a Toronto Maple Leafs szlogenje, de az idei évben minden eddiginél nagyobb az esély arra, hogy végre bekerüljenek a rájátszásba. Természetesen a legfőbb kulcs ehhez James Reimer lesz, aki védéseivel a tavalyi szezon második felében ámulatba ejtette a Toronto- és az NHL-drukkereket. Ha az ő lendülete kitart az új idényben, és a szabadügynök piacról érkezett Tim Connolly megtalálja a gólvágó ütőjét Phil Kessel mellett, akkor idén végre több örömben lehet részük a Juharleveleseknek.

A Montreal Canadiens teljesítménye is nagymértékben Carey Price kapustól függ, aki tavaly bebizo-nyította, hogy lehet rá számítani. A másik fontos eleme a kanadai gárdának az orosz bekk, Andrej Markov épsége lesz - Markov a liga top védői között találná magát, ha nem lenne ennyire sérülé-keny.

Az Ottawa Senators tavaly a keleti konferencia alján végzett, és nem valószínű, hogy ebben a cso-portban előrébb tudnának mozdulni idén. A 2012-es szezon nagy valószínűséggel az építkezés jegyében fog zajlani. A tavaly sok jégidőt kapott fiatalok, mint Erik Condra, Erik Karlsson vagy a nyáron érkezett Nikita Filatov fejlődésére kerül a főhangsúly, de ha az idősödő veteránok elkapják a fonalat, akár meglephetik valamelyik csapatot a csoportjukon belül.

Délkeleti divízióAz egyetlen csoport, ahol az erőviszonyok nem igazán változtak, az a délkeleti: az idei évet is a Tampa Bay Lightning és a Washington Capitals versengése fogja jellemezni. Tavaly a két csapat összeütközött a konferencia-elődöntők során, ahol Stamkosék söpréssel búcsúztatták az Ovechkinnel felfegyverkezett Capitalst. Míg azonban a Tampa Bay konferenciadöntős kerete alig változott, addig Washingtonba számos új arc érkezett, melyek közül kiemelkedik Tomas Vokoun kapus, aki végre megmutathatja a ligának és kétkedőinek, hogy igenis képes egy kupaesélyes csapat reményeit beváltani.

NHL
Délkeleti divízió
Tampa Bay Lightning
Washington Capitals
Winnipeg Jets
Carolina Hurricanes
Florida Panthers

A két sztárcsapat versengése mellett természetesen a legfőbb figyelem az NHL-be visszatérő Winnipeg Jetsre irányul, akik az idei évet még ebben a divízióban töltik, holott földrajzilag rég a nyugati konferenciában lenne a helyük. A hokiláz visszatért a kanadai városba, azonban ez valószínűleg nem lesz elég a csapat jó teljesítményéhez, bár a tavalyi szezon első felében a friss kupagyőztes Andrew Laddel és Dustin Byfugliennel felvértezett csapat megmutatta, hogy van bennük potenciál.

A Carolina Hurricanes az elmúlt két szezonban lemaradt a rájátszásról, ezt igyekeznek majd kijavítani idén Eric Staalék. Raleigh-be tette át székhelyét 2011-es kupagyőztesként Tomas Kaberle, kérdés azonban, hogy melyik arcát mutatja: a torontóit, amivel hírnevet szerzett magának, vagy a bostonit, ahol finoman szólva is halvány teljesítményt nyújtott.

A Florida Panthers papíron erősödött a nyáron, azonban a drága veteránok behozatala helyett lehet, hogy inkább a tehetséges fiatalokra kellene fektetniük a hangsúlyt, hiszen még ebből a csoportból sem tűnik ki a Panthers a jelenlegi keretével. Nem sok esély van arra, hogy a legrégebb óta rájátszás nélkül maradó csapat pont az idei évben szakítja meg ezt a csúnya sorozatot.Ű

Központi divízióSok éven keresztül a leggyengébb csoportnak hívták a központit, hiszen a Detroit Red Wings évről évre utcahosszal nyerte a divíziót. Ez a kor azonban elmúlt, és az idei évben a Red Wings nem főesélyesként vág neki a rajtnak. Bár Nick Lidström egy évre visszatért, nem várható el tőle, hogy 41 évesen is Norris-győztes szinten (liga legjobb védője) hokizzon. A Red Wings helyzetét Brian Rafalski hirtelen visszavonulása sem könnyítette meg, úgyhogy a fiatalokra szegeződik most a figyelem, vajon hogyan birkóznak meg a nagyobb jégidővel.

A Nashville Predators a liga egyik legjobb védőpárosával, a Ryan Suter-Shea Weber duóval kezdi meg a szezont. Mivel előbbi az idény végén szabad ügynökké válhat, valószínűleg egy nagyon erős szezonnal örvendezteti meg a szurkolókat.

NHL
Központi divízió
Detriot Red Wings
Nashville Predators
Chicago Blackhawks
St. Louis Blues
Colombus Blue Jackets

 

A 2010-e s bajnoknak, a Chicago Blackhawksnak ezúttal nem kell egy teljesen más kerettel megismerkednie a szezonrajtot megelőzően, ami mindenképp előnyt jelent Jonathan Toewséknek. Mint ismeretes, a fizetési sapka miatt a kupagyőzelmet követően szinte a fél csapattól meg kellett válnia a Chicagónak, és ez bizony meglátszódott a tavalyi címvédő teljesítményén egész évben. Toews nemrég nyilatkozott is, miszerint szeretne minél hamarabb újra a csúcsra jutni, ez alapján pedig bizonyára ismét számolni kell velük nyugaton.

Jamie Langenbrunnerrel és Jason Arnottal erősödött többek közt a St. Louis Blues a nyár folyamán, ahol egyre inkább egy aranyközépút kezd kialakulni, már ami a keret összetételét illeti: egészséges arányban találhatók meg fiatalok és veteránok. Hogy ez elég lesz-e arra, hogy a Blues ismét rájátszásba jusson, azt egyelőre nem lehet megválaszolni, mindenesetre a csoportrangadókon mutatott teljesítményük kulcsfontosságú lesz ennek elérésében.

Rick Nash sem panaszkodhat Columbusban, hiszen Jeff Carter személyében végre érkezett egy olyan játékos Ohióba, aki nem marad el tehetségben tőle. A Blue Jackets támadófrontját nem kell félteni, a védelmét azonban annál inkább, és az egykori Calder-nyertes kapust, Steve Masont is, akinek második idénybeli teljesítménye messze elmaradt újoncként elért eredményeitől, és nagy talány egyelőre, hogy idén mit láthatunk tőle.

Északnyugati divízióIsmét az elmúlt két idény legtöbb pontját szerző Vancouver Canucks a csoportgyőzelem fő váromá-nyosa, azonban Daniel Sedinék nem könnyítették meg saját helyzetüket azzal, hogy egyik évben sem „hozták haza” Kanadába a kupát. A nyáron, akár bevallják, akár nem, gyengült a keretük, mind csatár-, mind védőfronton, és Roberto Luongo igen csak szeszélyes teljesítménye sem nyugtathatja meg a Canucks-drukkereket.

A Minnesota Wild nyáron két cserét is kötött a Sharksszal, melyek révén Dany Heatley áttette Minneapolisba székhelyét. A cserétől mind új csapata, mind az egykori csatárklasszis azt reméli, hogy Heatley visszatér ottawai éveit jellemző teljesítményéhez, amire nagy szüksége lenne a Wildnak, ha 2008 után vissza akarnak térni a rájátszásba.

NHL
Északnyugati divízió
Vancouver Canucks
Minnesota Wild
Edmonton Oilers
Calgary Flames
Colorado Avalanche

Talán a liga legjobb csatáraival rendelkezik a 2006-os nagydöntő nyugati részvevője, az Edmonton Oilers, akik az idei drafton az első húzással ismét egy csatárt draftoltak, Ryan-Nugent Hopkins személyében. Az LA Kingstől „hazaérkezett” Kanada kapitánya, Ryan Smyth, aki tapasztalatait megosztva valószínűleg nagy segítségére lesz a sok tehetséges fiatalnak Edmontonban, azonban a védelemnek kell igazán összekapnia magát, ha az Oilers valami nagyot akar letenni idén az asztalra.

A Calgary Flamesnél Brent Sutter vezetőedzőnek valószínűleg ez lesz az utolsó esélye a bizonyításra, hiszen ha regnálása harmadik évében sem vezeti rájátszásba csapatát, akkor Jay Feaster könnyedén meg fog válni a még 2009-ben érkezett edzőtől. Nincs könnyű dolga, hiszen a Flames ikon Jarome Iginla kivételével az elmúlt két idényben nem tudta kihozni alulteljesítő veteránjaiból a maximumot, amire a szoros nyugati konferenciában mindenképpen szükség lenne eredmények elérése érdekében.

Nehéz olyan csapat kitűzéseiről írni, melynek menedzsmentje teljesen céltalanul igazgatja a gárdát, és a Colorado Avalanche-et ez jellemzi leginkább az utóbbi idők cseréi láttán. A draftról érkezik Denverbe Gabriel Landeskog, de ahogy 2009-ben Matt Duchene, úgy idén valószínűleg a svéd erőcsatár sem fogja megváltani a világot, és előreláthatólag újból a nyugati konferencia alján fogják találni magukat a Jetik. 

A Los Angeles Kings-Anaheim Mighty Ducks mérkőzés az NHL előszezonjában
Csendes-óceáni divízióA legtöbb külföldi szakportálon idén a San Jose Sharkst kiáltották ki a Stanley-kupa legfőbb esélyeseként, és jobban megnézve a keretüket, van alapja ennek. Bár Heatley-től megváltak, érkezett Martin Havlat és Brent Burns - Havlat egy gyenge Wildban is képes volt produkálni magát, és San Joséban Patrick Marleau vagy Joe Thornton szélsőjeként lőheti majd a gólokat, míg Burns, feltéve ha egészséges marad, leveheti a terhet az idősödő Dan Boyle válláról.

A tavalyi gólkirályt, Corey Perrey-t felvonultató Anaheim Mighty Ducksba visszatért egy évre a finn legenda, Teemu Selanne, és valószínűleg Anaheimben mindent megtesznek annak érdekében, hogy méltóképpen búcsúztassák el őt. Jonas Hillerrel a kapuban, és az egy év NHL-tapasztalattal rendelkező Cam Fowlerrel a kék vonalon akár bele is piszkíthatnak a Sharks levesébe a Kacsák.

NHL
Csendes-óceáni divízió
San Jose Sharks
Anaheim Mighty Ducks
Los Angeles Kings
Dallas Stars
Phoenix Coyotes

Azonban a Sharks legfőbb kihívója mindenképp az Los Angeles Kings lesz. A szeptemberi edzőtábor végére sikerült sztárhátvédjükkel, Drew Doughtyval megállapodni, aki további 8 évig marad a Kingsnél, valamint a nyáron érkezett Philadelphiából Mike Richards, Edmontonból Dustin Penner és a szabad-ügynök piacról Simon Gagné, ezzel pedig nem kerülhet olyan kínos helyzetbe a Kings, mint tavaly Justin Williams és Ryan Smyth kiesésével, amikor Anze Kopitarnak nem maradt értelmes szélsője.

A Dallas Starsnak ellenérték nélkül kellett megválnia Brad Richardstól és Jamie Langenbrunnertől, akik szabadügynökökké váltak július 1-jével. A Stars később 1 napos szerződést kötött Mike Modanóval, aki így régi csapata színeiben vonulhatott vissza aktív pályafutásától. Azonban a bizonytalan anyagi háttér miatt a Stars nem tudta úgy megerősítenie a keretét, ahogy kellett volna, hogy versenybe szállhasson a kaliforniai csapatokkal, ezért nem valószínű, hogy a texasiak idén fognak borsot törni a csoport többi gárdájának orra alá.

Bár az előző években sokszor napirenden volt, végleg úgy néz ki, hogy ez lesz az utolsó szezon, melyben az NHL rendelkezni fog egy arizonai csapattal. A Phoenix Coyotes 2010-ben és 2011-ben is megjárta a rájátszást, de arra már igen kevés az esély, hogy idén is felülmúlják saját magukat, és folytatják a szériájukat - ha viszont ismét sikerülne ez az eredmény, azzal Dave Tippett valószínűleg az év edzője cím egyik legnagyobb favoritjává válna.

megosztom