EURO 2012

Hitzfeld nem biztos abban, hogy Anglia nem kap ki Montenegróban

A svájci labdarúgó-válogatottnak jól jönne, ha Anglia pénteken bebiztosítaná Montenegróban az Európa-bajnoki részvételét, de Ottmar Hitzfeld, a helvétek szövetségi kapitánya egyáltalán nem biztos benne, hogy Fabio Capello tanítványai nem kapnak ki Podgoricában.

A svájci válogatott jelenleg harmadik helyezett a 2012-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának G csoportjában, három ponttal lemaradva Montenegro, és kilenccel Anglia mögött. Mivel a helvéteknek még két meccsük van, hat megszerezhető pontjukkal nem érhetik utol az angolokat, de a délszláv válogatottat még igen. Ehhez azonban az kell, hogy ők pénteken legyőzzék Walest, majd Vucinicékat jövő kedden, és az csak megkönnyítené a dolgukat, ha pénteken az angolok is rabolnának pontot Podgoricából.

Ottmar Hitzfeld, Svájc német szövetségi kapitánya egy sajtótájékoztatón

Utóbbival egyébként Rooney-ék bebiztosítanák a csoportgyőzelmüket is, de Ottmar Hitzfeld szerint elképzelhető, hogy ez nem fog nekik sikerülni, és benne van a pakliban, hogy igaza lesz, hiszen Montenegro válogatottja a Wembley-ben is elért egy értékes döntetlent. Ráadásul, ha ők nyernének pénteken hazai pályán és kedden is Svájcban, akkor a csoport élére ugranának, és egyenes ágon jutnának ki az Eb-re. Motivációjuk tehát bőven lehet a két hátralévő mérkőzésre.

Márpedig, ha Montenegro győz, akkor Svájcnak is szüksége van három pontra Wales ellen, hogy legyen esélyük a második hely megszerzésére. A német edzőlegenda éppen ezért a saját mérkőzésükre koncentrál: "Van esélyünk, hogy elérjük a második helyet, és le akarjuk győzni Walest. Nem várhatunk arra, hogy Montenegro kikapjon Angliától. Ugyanakkor tudjuk, hogy Wales nagyon nehéz ellenfél. Mindenki csak Gareth Bale-t említi a csapatból, de Aaron Ramsey-t, Steve Morisont vagy Craig Bellamyt sem felejthetjük el. Az elmúlt egy évben veretlenek voltunk, és bár előtte volt néhány váratlan vereségünk is, elégedett vagyok a megfiatalodott csapatom teljesítményével. A fiatal játékosok ma egyébként is érettebben játszanak, mint mondjuk 20 éve, és Svájcban remekül tudnak fejlődni."