Sportpolitika

Megjelent az Európa Tanács ajánlása a sport bunda elleni védelméről

Miként Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára múlt héten a Magyar Sportújságírók Szövetsége által szervezett konferencián előadásában előre jelezte, a 47 tagállamot számláló Európa Tanács Strasbourg-ban végül elfogadta a sport tisztaságának a manipulációk elleni védelméről szóló ajánlását.

Az Európa Tanács ülésén meghívott vendégként megjelent Michel Platini, az UEFA elnöke is, aki közölte: az európai labdarúgás mellett, az egész európai sportnak akad e témában félnivalója, a fogadásokhoz kötődő bunda veszélyétől ugyanis egyetlen sportág és egyetlen ország sincs biztonságban.

Platini szerint az egyik fő gond az, hogy míg 5-6 európai államban a bunda már büntetőjogi kategória, az európai országok túlnyomó részében ez a lépés még várat magára. Ugyanakkor az európai szervezeteknek is lépniük kellene, hiszen a létező nemzetközi egyezmények – például az Európa Tanács korrupcióelleni egyezményei, vagy az ENSZ, az OECD és az EU vesztegetés, korrupció elleni egyezményei – nem, vagy csak nagyon kis részben alkalmazhatók a sportbeli csalásra.

Az Európa Tanács ajánlás megemlíti a számítógépes és más nyilvántartási adatok tárolásáról szükséges rendelkezéseket, a különféle jelzőmechanizmusokat, a bejelentők védelmének fontosságát, vagy a pénzmosás elleni intézkedésekhez hasonló lépések lehetőségét.

Az ajánlás egyik pontja pedig – miként azt Czene Attila múlt heti előadásában már jelezte - arról szól, hogy a tagállamok a jövőben jussanak el oda, hogy egyetlen sporteseményre se lehessen fogadást kezdeni, amíg az adott sportesemény szervezője erről nem tud, illetve nem ad erre engedélyt a szerencsejáték-szervezőnek. Ez lehetőséget adna a két szektor közti munkakapcsolat kialakítására, ami nagyban elősegítené a megelőzéshez, riasztáshoz szükséges együttműködést és információcserét.

Az ajánlás megszületését igen széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg - a sportszervezetek mellett a szerencsejáték-szervezőkkel, és a 47 európai állam kormányzati szerveivel is mélyreható tárgyalásokat folytattak az illetékesek. Az elfogadott dokumentum nagy hangsúlyt helyez az érintett szektorok (vagyis a kormányok, a sportmozgalom és a szerencsejáték-szervezők) együttműködésére, de e három szféra részére külön-külön is felsorol ajánlott intézkedéseket és iránymutatásokat.

Az EU-ban a magyar elnökség kezdeményezésére kezdődtek meg az egyeztetések a sport tisztaságának bundázáshoz köthető problémaköréről. A véleménycserék sorát a lengyel elnökség viszi tovább. A 27 uniós tagállam rövidesen megkezdi annak a tervezett állásfoglalásnak az egyeztetését is, amelyet a novemberi tanácsülésen szeretnének majd elfogadtatni.

A közelmúlt súlyos csalási esetei nyomán a sport alapértékeit, sőt létét fenyegető csalások miatt több kormányzati és nem-kormányzati sportvezető is megkongatta a vészharangot. Azóta az európai kormányzati szervezetek és a sportmozgalom résztvevői is felismerték, hogy csak összefogással érhetőek el sikerek e kérdéskörben, ezért ennek kapcsán számos lépést tettek.

Az ajánlás angol nyelvű szövege itt letölthető.