Újpest

A magyarok rettegnek a változásoktól - Leo Beenhakker

A világhírű holland szakember a világ különböző pontjain dolgozott már pályafutása során, de ennyire nehéz dolga, mint Magyarországon még sehol sem akadt.

A 69 esztendős Leo Beenhakker a Real Madriddal három bajnoki címet is szerzett, az Ajaxnál kétszer, a Feyenoordnál pedig egyszer ünnepelhetett első helyet, így mindenképpen adni lehet a véleményére. A holland szakember két hónapja az Újpest szakmai igazgatójaként dolgozik, de vegyes tapasztalatokat szerzett a magyar labdarúgással kapcsolatban.

Beenhakker nincs jó véleménnyel a magyar edzőkről
„Sajnos az Újpest anyagig lehetőségei finom szólva is korlátozottak, a megfelelő anyagi háttér nélkül nagyon nehéz építkezni. Örvendetes viszont, hogy a keret tele van tehetséges játékossal, akiket megfelelő felkészítéssel rövid időn belül meghatározó játékosokká lehet formálni. Ebben az idényben nem tudjuk felvenni a versenyt a magyar élcsapatokkal, de nemsokára jönnek a jó eredmények” - idézi a telesport.hu Beenhakkert.

A klubvezető kijelentette, pokoli nehéz dolga van Újpesten, mert a magyarok nem vevők a változásokra.

„Őszintén mondom, a világ különböző pontjain dolgoztam már pályafutásom során, de ennyire nehéz dolgom, mint Magyarországon még sehol sem akadt. Az emberek rendkívül zárkózottak, egyáltalán nem nyitottak az újításokra, szinte rettegnek a változásoktól. Pedig jelentős változtatásokra van szükség Újpesten, ha európai mércével is erős, ütőképes csapatot akarunk kovácsolni. Azért is küzdök, hogy kinyissam a magyar kollégák szemét."

A lengyel szövetségi kapitányként is dolgozó Beenhakker szerint a magyar edzőknek nincs sok közük az európai élfutballhoz.

„A labdarúgás állandó mozgásban van, folyamatosan megújul, átalakul, fejlődik. Egy tíz évvel ezelőtti focimeccset össze sem lehet hasonlítani egy mostanival. A játék gyorsabb, dinamikusabb, agresszívabb lett. Az edzőnek ma már másképp kell felkészítenie játékosait, mint tíz éve. Minden tiszteletem a magyar szakembereké, de el kell mondjam, néhány hét elég volt arra, hogy lássam, a magyar szakvezetőknek meglehetősen szegényes a kapcsolatuk az európai élfutballal, ezen pedig sürgősen változtatni kell.”