Dopping

Új csodamódszert találtak a növekedési hormon ellen

  • VNA

Új és az eddiginél biztosabb módszert találtak a szakemberek a növekedési hormon kimutatására - az új eljárást már a londoni olimpián is alkalmazhatják.

Az utóbbi évtizedben megszokhattuk azt, hogy az olimpiai játékok közeledtével rendre forradalmi újításokról, korábban soha nem ismert ellenőrzési módszerekről érkeznek hírek dopping-fronton, így már Sydney, majd Athén és Peking előtt is tömeges lebukás dömpinget prognosztizáltak. Hogy az időben jött dopping-figyelmeztetés vagy az ellenőrzési módszerek mégsem tökéletes volta miatt nem volt kiemelkedő mennyiségű pozitív eset, azt azóta sem lehet tudni...

A londoni játékok közeledtével is beindult a „dopping-PR”, amelyben egy hétfői amerikai bejelentés viszi a prímet. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség egyik vezetője, Travis Tygart ugyanis az AP hírügynökségnek arról nyilatkozott, hogy új, az eddigieknél megbízhatóbb - a WADA által jelenleg még nem elfogadott - módszert fejlesztettek ki a növekedési hormon használatának kimutatására. A közelmúltban egy londoni szimpózium szakemberei által is egységesen dicsért módszer a jelenlegi módszerek által biztosított 72 órás időlimittel szemben állítólag 21 nappal a szer alkalmazása után is képes kimutatni az illegális hatóanyagot. A hírek szerint az új, tökéletesített ellenőrzési módszert már a jövő évi londoni olimpián is alkalmazhatják. 

Az amerikai szakemberek szeretnék elérni az új módszer kapcsán azt is, hogy az NFL-ben is alkalmazható legyen. Más kérdés, hogy a játékosok szakszervezete egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy a világszerte népszerű bajnokságban a növekedési hormon vizsgálatát - bármilyen szinten - bevezessék. A növekedési hormont 2004 óta ellenőrzik az olimpiai játékokon, de eddig még nem akadt pozitív dopping eset ezügyben, igaz az olimpián kívül is csupán nyolc olyan esetet regisztráltak eddig, ahol a HGH (human growth hormone) illegális alkalmazása kimutatható volt.