La Liga előzetes

Baszk rangadó, az Atléticónál a Sevilla, idegenben a Real és a Barca

Vasárnap újabb öt mérkőzéssel folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság, a hét utolsó napján pályára lép a Real Madrid, a Barcelona, a Sevilla és az Atlético is - utóbbi kettő ráadásul éppen egymás ellen. De nem feledkezhetünk el Baszkföld rangadójáról a Sociedad-Bilbao meccsről, és arról sem, hogy a listavezető Betis a szintén jól teljesítő Levantét fogadja.

Real Sociedad - Atlethic Bilbao
12:00 Tv: Sport1
hatharom-tipp: x
A baszk rangadó egyértelmű esélyesének tűnhetne a hazai csapat, hiszen a Bilbao öt mérkőzésen két döntetlent ért el a bajnokságban, ami a tavalyi hatodik hely után igencsak karcsú teljesítmény. Azonban az Európa Ligában két meccsből kettőt nyertek Llorentéék, legutóbb csütörtökön verték könnyed játékkal 2-0-ra a Paris Saint-Germaint. Ettől még persze kieső helyen állnak, nem is meglepő, hogy a világbajnok csatár nem értékelte túl a hétközi sikert: "A PSG elleni győzelem semmit nem ér, ha nem nyerünk a bajnokságban is."

A Sociedad sem szárnyal, de hét pontot már összeszedtek, közte a Barcelonát is sikerült meglepniük egy döntetlennel. Egyesek nincsenek is híján az önbizalomnak a csapatban, a francia Griezmann szerint "3-0-ra nyerünk, és mindhárom gólt én lövöm."

Antoine Griezmann és Oscar de Marcos küzdenek a Real Sociedad és az Athletic Bilbao mérkőzésén a Primera Divisiónban a San Mames Stadionban 2011 áprilisában

Real Betis - Levante
16:00
hatharom-tipp: x
A két meglepetéscsapat randevúján a listavezető újonc fogadja a tavaly kiesés elöl menekülő, pillanatnyilag Bajnokok Ligája-főtáblát érő helyen álló Levante együttesét. A Betis menetelése Madridban ért véget, és noha nem a Real vagy az Atlético volt az ellenfél, a Getafe is nagy falatnak bizonyult a zöld-fehérek számára. 2010-ben még mindkét csapat a Segunda Divisiónban vitézkedett, akkor a Betis csúnyán elbánt mostani ellenfelével (4-0).Hasonló eredményre most azért kevesebb az esély, főleg azért, mert a Real-verő Levante idén még nem szenevdett vereséget - ezt pedig 5 forduló után rajta kívül a Sevilla és a Barcelona mondhatja el magáról.

Atlético Madrid - Sevilla
18:00 hatharom-tipp: x
A forduló kétségtelenül legnagyobb rangadóját Madridban rendezik, ahol a a Barcelonában kapituláló, az Európa Ligában Rennes-ben pedig ikszelő Atlético a veretlen és erre az évre nagyon összeállt Sevillát fogadja. A Frederic Kanouté góljával a Valenciát legyőző andalúzok tehát újfent rangadót kénytelenek vívni, és a Vicente Calderónban azért feltehetőleg nehezebb dolguk lesz az eddigieknél. A legutóbbi két madridi kirándulás alkalmával Negredóék egyaránt döntetlent értek el a fővárosban, igaz, ebből az egyik mérkőzés Király Kupa-találkozó volt. Nagy kérdés, hogy Manzano fiait mennyire törték össze az elmúlt hét eredményei, mert a Barca elleni zakó előtt lendületben voltak a "matracosok" és elsősorban Radamel Falcao, a Rennes ellen azonban eléggé viharverten néztek ki.

Sporting Gijón - Barcelona
20:00 Tv: Sport 1
hatharom-tipp: 2
A hazaiaknak nem kell sérülésekkel küzdeniük, a katalánoknál azonban egyre többen dőlnek ki a sorból. Fabregas a legújabb sérültjük, aki Iniestához, Alexis Sánchezhez, Afellayhoz, valamint a szintén a hét közben bordasérülést szenvedett Puyolhoz csatlakozott. A kezdőcsapat azért valószínűleg így sem lesz rossz, hiszen Guardiola Iniesta kivételével a tavalyi alapcsapatára számíthat. Azt pedig többször láttuk már, hogy abba Keitát, Thiagót vagy hátrébb Mascheranót bármikor be tudja illeszteni.

A két csapat legutóbbi találkozóján otthon tudott tartani egy pontot a Gijón (1-1), összességében azonban érthető módon a Barcelona felé billen a mérleg nyelve, eddigi 16 meccsükből tizenkettőt a gránátvörös-kékek nyertek. Ráadásul a hazaiak kifejezetten rosszul, négy vereséggel és egy döntetlennel nyitották az idei szezont, azaz egyáltalán nincsenek formában. Ha Lionel Messi gólt szerez a mérkőzésen, akkor egyedül áll majd a klub örökranglistájának második helyén, megelőzve a hét közben 194 góllal utolért Kubala Lászlót, de egyelőre jócskán a 235 találatig jutott César Rodriguez mögött.

Espanyol - Real Madrid
22:00 Tv: Sport 1
hatharom-tipp: 2
A kisebbik barcelonai csapatból hiányozni fog eltiltás miatt Amrat és Pandiani, a madridi óriástól pedig Di María. José Mourinho ráadásul sérülés miatt nem számíthat Pepére és Coentraóra, valamint Sahinra, aki azonban még egy percet sem játszhatott a Királyi Gárdában. Az Espanyol hazai pályán eddig hasonlóan jó volt, mint tavaly, hiszen kettőből kétszer győzött, idegenben azonban mindhárom meccsüket elvesztették. A Real Madrid ellen természetesen szintén nem pozitív a mérlegük, 34 találkozóból huszonhármat elvesztettek, és csak hétszer tudtak nyerni.

Ugyanakkor Cristiano Ronaldóék sem mutattak sokat eddig idegenben, valenciában kikaptak a Levantétól, Santanderben pedig csak egy 0-0-t értek el a Racing ellen. Ennek ellenére a papírforma alapján szinte minden mérkőzésük favoritjának tekinthetők, így most is a győzelmükre számítunk.