NB I előzetes

A Fradi bajnokverésre készül

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 11. fordulója. A Ferencváros elkerülhet a kieső helyről, ha hazai pályán legyőzi az idegenben még nyeretlen Videotont.

Már maga a bevezető második mondata indulatokat kavarhat a szurkolókban – itt is. ott is. Mert hát miként történhetett meg az, hogy a Fradi néhány hónap alatt ilyen mélységbe csúszott, mitől tudott ennyire elkopni a tavalyi bronzérem? De ugyanígy az is érthetetlen, hogy a Videoton március 12-e óta tíz meccset játszott vendégként, és egyszer sem tudott győzni. A bajnokságot különösebb megerőltetés nélkül nyerő fehérváriak legutóbbi idegenbeli sikerüket éppen ott ünnepelhették, ahol most újra pályára lépnek - az Albert Stadionban. Mindez bőségesen elég érv és motiváció ahhoz, hogy mindkét csapat odategye magát vasárnap, és szakítva a "hagyományokkal", lezárja a múltat. A Fradi helyzete nagyságrendekkel nehezebb, hiszen az elmúlt időszakban nem csupán szakmai, hanem morális és anyagi problémák is mérgezték a munkát, míg a Videotonnál csak a Sousa-féle szemlélet, az "ellégiósítás" okoz némi fennakadást.

OTP Bank Liga 11. forduló
Ferencváros–Videoton FC
Albert Stadion, 10.02., vasárnap, 18.00
Tv: Sport2
Vezeti: Kassai Viktor (Kispál R., ifj. Tóth V.)
Hathárom-tipp: x
Szombaton egyébként a két klub második csapatának NBII-es mérkőzése megadta az alaphangot, a zöld-fehérek 5-3-ra legyőzték a fehérváriakat, és ebben kulcsszerepe volt Liban Abdinak. A légiós még augusztusban "pofozta ki magát" a keretből azzal, hogy az öltözőben meglegyintette Oláh Lórántot, és akkor úgy tűnt, a másik renitenssel, Andrezinhóval együtt nincs számára visszaút. Az elnökség most revidiálta álláspontját (hiába, kell a gól…), Abdi pedig a második csapatban lőtt mesterhármassal jelezte Détári Lajosnak, hogy készen áll a bevetésre. Ugyanígy képben volt Torghelle Sándor is, aki azóta nevelőegyesületéhez, a Honvédhoz írt alá, illetve a Vasassal szerződést bontó, és a Fradi látókörébe kerülő Honma Kazuo. Az átigazolási időszak után egy hónappal is folyamatosan alakulgat tehát a keret (ez egyébként a Videotonra is igaz), Détári Lajos keresi a legjobb, legeredményesebb csapatot.

Maróti Béla és Sándor György küzdenek a labdáér a Ferencváros-Videoton mérkőzésen 2011 márciusában az Albert Stadionban

Kapusposzton sincs még megnyugtató megoldás, hogy a Videoton ellen ki véd, arról Jova Levente nyilatkozott az ftc.hu-nak: "Valószínűleg én, Gyenes Dávid ugyanis még sérült. Biztos sok dolgom lesz, de szeretnék megint bizonyítani. Kielemeztem a Vidi játékosait, tudom, hogy Brachi például nagyon jó lövő, a 16-os környékén nem nagyon kellene szabálytalankodnunk. Megnéztem, hogy ziccerekben hogy viselkednek a támadóik, szóval alaposan felkészültem. Nem kérdés, mi nyerünk, remélem, kapott gól nélkül. Az Újpest elleni meccsünkig jó lenne minél több pontot szerezni, hogy megfelelő önbizalommal várhassuk a derbit."

Dragóner Attila óvatosabban fogalmazott, nem csoda, hiszen ő testközelből, cserejátékosként élte végig azt a bizonyos márciusi 0-5-öt.

"Meglepő számomra, hogy a tavalyi bajnokcsapatot ennyire kicserélték, de így is jó együttesnek tartom a Videotont" - mondta az azóta már visszavonult, jelenleg a klub utánpótlásánál dolgozó korábbi védő. - "A fehérváriak idegenbeli mérlege nem hízelgő, ezek azonban csak számok, és adatok, melyek előbb-utóbb megdőlnek. Ez nem azt jelenti, hogy a fehérváriak vendégként nem jól játszottak, egyszerűen nem sikerültek az idegenbeli meccseik, ám ez nem mérvadó a vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban. A Ferencvárosnak azonban hazai pályán nem a Videotonnal kell foglalkoznia, hanem a saját játékával törődni. Az akaratunkat rá kell erőltetni a vendégcsapatra, keresni kell a párharcokat, és jól kell ezekből kijönni. Nem biztos, hogy sok helyzet lesz a meccsen, ezért nagyon jó százalékban kell kihasználni a lehetőségeinket."

Ez hiányzik a Videoton játékából is ahhoz, hogy valódi vetélytársa legyen a Győrnek és a Debrecennek. Paulo Sousa, a fehérváriak portugál vezetőedzője a vidi.hu-nak adott nyilatkozatában először az ellenfelet dicsérte, majd azzal zárta mondandóját, hogy ennyi sikertelen próbálkozás után járna már egy idegenbeli győzelem a csapatnak: "Úgy gondolom, hogy a Ferencváros most van a legjobb formában a szezonban. Igaz, az utolsó két meccsükön kikaptak, de szerintem ez a csapat most sokkal intenzívebb, egységesebb. Nagyon sokat dolgoznak a játékosai, hogy megnyerjék a meccseiket, éppen ezért úgy érzem, hogy jó mérkőzést játszunk, de nehéz találkozó lesz mindkét együttes számára. A Fradinak van az egyik legerősebb szurkolótábora, remélem, hogy egységesek leszünk, mert ez segíthet abban, hogy a játékunk még jobb legyen. Sokat számít, hogy a legutóbbi meccset megnyertük. Amikor benne van a fejekben, hogy győztél, az nagy motivációt jelent. Szeretnénk vendégként nyerni, a szezon eleje óta erre várunk. Megérdemeltük volna korábban is, hogy nyerjünk néhány meccset, de ez még nem történt meg, remélem, vasárnap megszerezzük mindhárom pontot. A játékunk, az edzésmunkánk, az elszántságunk alapján jár nekünk a győzelem, bízom benne, hogy ezt a Ferencváros ellen teljesítjük."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Ferencvárps-Videoton FC
ellenfél eredmény pontszám
FERENCVÁROS
Siófok(LK) 1-2 0
Pécs(LK) 1-4 0
ZTE(NBI) 2-0 2
Győr(NBI) 0-2 0
Kecskemét(NBI) 0-1 0
Aktuális forma-index* 0,40
VIDEOTON
MTK(LK) 0-1 0
Gyirmót(LK) 4-2 1
Haladás(NBI) 1-0 2
Vasas(NBI) 0-0 1,25
Zalaegerszeg(NBI) 4-1 2
Aktuális forma-index* 1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)