Profi boksz

Ricky Hatton az öngyilkosságon gondolkodott a Pacquiao elleni kudarc után

Ricky Hatton 2009-ben katasztrofális vereséget szenvedett el Manny Pacquiaótól. A második menetes „kivégzés” után a brit bokszoló az alkoholba menekült, és a depresszióval is küzdött, aminek hatására még az öngyilkosság is megfordult a fejében.

Ricky Hatton és Manny Pacquiao összecsapása Las Vegasban a kisváltósúlyú világbajnoki címmérkőzésen
A 32 esztendős Ricky Hatton (45-2, 32 K.O.) már lassan két és fél éve nem lépett hivatásos mérkőzésen a szorítók közé: legutóbb Las Vegasban, az MGM Grandben mérettette meg magát egy kisváltósúlyú címmérkőzésen Manny Pacquiaóval (53-3, 38 K.O.) szemben. A mérkőzést megelőzően a szakértők és a közvélemény - leszámítva Hatton szurkolóit - egyöntetűen a filippinó világbajnokot tartották esélyesnek a brit öklözővel szemben. A várakozásoknak megfelelően valóban „Pacman” győzött, azonban még a legszigorúbb kritikusok is meglepődtek azon, hogy Hatton még két menetet sem tudott kihúzni szélvészgyors riválisával szemben.

Így ütötte ki Manny Pacquiao Ricky Huttont

Hattonra hihetetlenül demoralizáló hatással volt a két évvel ezelőtti kudarc: „Hitman” az alkoholban talált segítő társat, és egyre mélyebb depresszióba esett. „Teljesen magam alatt voltam, az önygilkosság is megfordult a fejemben. Sajnos ekkoriban sokszor jártam el szórakozni, és az alkoholt sem vetettem meg. Ez a legrosszabb, amit egy ilyen lelkiállapotban lévő ember tehet” - emlékezett vissza a közelmúltra a britek egykori büszkesége.

Idővel Hatton még mélyebbre süllyedt; ugyanis egy olyan kép is megjelent az egyik napilapban, amint éppen kokaint fogyaszt: „Nem tartom szégyenletesnek, hogy abban a lelkiállapotban egyszer hozzányúltam a droghoz” - szabadkozott a korábbi világbajnok. „Minden ostoba tettem a depressziónak köszönhető. Nem emlékszem arra az éjszakára, amikor ez az ominózus eset történt. Köszönettel tartozom a képet leközlő újságnak, ugyanis ha ez az ügy nem kerül napvilágra, akkor nem tudom, hogy mikor tudtam volna leállni.”

Hatton ezután ismét edzésbe állt, és megpróbálta visszanyerni régi formáját, azonban a korábbi lendülete már megtörni látszott: „Újból nekiláttam a tréningezésnek, de már nem voltam motivált, nem éreztem a sikeréhséget, ami korábban jellemzett engem, ennek is köszönhető, hogy befejeztem a pályafutásomat. Sokszor sírtam a barátnőmnek, nem akartam tovább élni. Ebből is látszik, hogy a depresszió egy nagyon komoly betegség, talán sokan nem is gondolnák, hogy mennyire is veszélyes ez a fajta lelkiállapot" - összegzett a korábbi kisváltó- és váltósúlyú bajnok.