Íjászat

Nem lesz ott Londonban az ausztrál sztáredző

  • VNA

Simon Fairweather neve a 2000-es olimpia után lett igazán ismert az íjászatban, amikor hatalmas meglepetésre megnyerte a férfiak egyéni versenyét.

Az ausztrál íjászélet legismertebb alakja versenyzői pályafutása után sem szakadt el sportágától, hiszen hosszú évekig a válogatott mellett dolgozott szövetségi kapitányként. Idén szeptemberben azonban váratlanul lemondott posztjáról, utódát azóta is keresik. Az ausztrál szövetség nincs könnyű helyzetben, egy évvel az olimpia előtt ugyanis hasonlóan elismert és képzett szakembert nehezen találnak majd. „Nagy nevet veszített el a sportágunk Simon távozásával, hasonlóan ismert szakembert nem lehet könnyen találni a feladatra. A mi sportágunk azonban nem csak az elit versenyzőkre koncentrál, annál sokkal szélesebb bázisban gondolkozunk. Simon úgy döntött, hogy más irányban akar tevékenykedni az íjászaton belül és nem azt szeretné csinálni, ami a sportágnak a legjobb lenne” - mondta a szervezet főtitkára, Jim Larven.

Edzői fronton veszítettek az ausztrálok, ezzel párhuzamosan ugyanakkor örömhírt is kaptak, hiszen visszatért a válogatottba a koreai születésű, de Pekingben már ausztrál színekben versenyző Sky Kim. Az ausztrálok különösen férfi vonalon erősek íjászatban, a tavalyi Nemzetközösségi Játékokon a Matthew Gray, Mathew Masonwells, Taylor Worth trió aranyérmet szerzett, ráadásul Kim mellett még a korábbi junior világbajnok Ryan Tyack is pályázik a londoni olimpiára. A sportági vezetés bízik benne, hogy a jövő januári óceániai selejtezőn sikerül egy férfi és egy női versenyzőjüket kvalifikálni a 2012-es olimpiára. A legnagyobb öröm viszont az lenne számukra, ha a csapatversenyben is részt vehetnének, amelyre jövő júniusban, alig egy hónappal a londoni olimpia előtt, Utah államban rendeznek pótkvalifikációs versenyt.