Európa Liga előzetes

Idegenben játszanak a magyarok, otthon parádézhat a Tottenham

Az Európa Liga csoportkörének második fordulóján az L csoportban második győzelméért küzdhet a Juhász Rolanddal felálló Anderlecht és első pontjaiért a Szabics Imrét foglalkoztató Sturm Graz. A magyarok mérkőzésein kívül izgalmas lehet a Celtic-Udinese, a Sporting-Lazio, a Rennes-Atlético vagy a Bilbao-PSG találkozó, a Tottenhamtől és a Schalkétól pedig könnyed győzelemre számíthatunk.

Lokomotiv Moszkva-Anderlecht
18:00 Story 4 Tv
hatharom-tipp: 1
Juhász Roland csapata Matias Suárez mesterhármasának köszönhetően magabiztos, 4-1-es győzelemmel kezdett az AEK Athén ellen, a Lokomotiv pedig idegenben nyert Szabics Imre együttese, a Sturm Graz ellen 2-1-re. Az elmúlt két hétben az Anderlecht mindhárom meccsét megnyerte, a moszkvaiak azonban a Rubin Kazany elleni bajnokijukat döntetlenre adták, és a Luch Vlagyivisztok elleni kupamérkőzésüket is csak nehezen, 1-0-ra nyerték meg hazai pályán. Oroszországban azonban mindig nehéz dolguk van a nagy távolságot utazó nyugati csapatoknak, ráadásul a Lokomotiv táplálkozhat kellemesebb emlékekből, hiszen a 2001-02-es BL-szezonban otthon ugyan pontot hullajtott a belgák ellen (1-1), idegenben viszont minimum meggyőzőnek nevezhető, 5-1-es győzelmet aratott.

Juhász Roland és az Anderlecht többi játékosa örül a magyar válogatott játékosának góljának a Germinal Beerschot elleni mérkőzésen 2011 szeptemberében

AEK Athén-Sturm Graz
19:00
hatharom-tipp: X
Az első körben egyaránt kikapó AEK és Sturm első pontjaiért küzd, és a vendégeknél valószínűleg Szabics Imre játékáért és jó teljesítményéért is szurkolhatunk. A Videotont búcsúztató, de a többi mérkőzésén nem túl magabiztos játékot mutató osztrákoktól az idegenbeli döntetlen már olyan eredmény lenne, amire lehet alapozni. A két csapat eléggé régen, az 1997-98-as KEK-kiírásban találkoztak, akkor hazai pályán mindkét együttes nyerni tudott. A graziak idegenben mostanában sem ellenállhatatlanok, a legutóbbi nyolc mérkőzésükön négy vereséget és négy döntetlent tudnak felmutatni a nemzetközi porondon. Ugyanakkor az AEK sem verhetetlen otthon, hiszen eddigi 10 találkozójának felét elvesztette, és csak kettőt tudott megnyerni az UEFA-kupában és az Európa Ligában.

Celtic-Udinese
19:00 Digi Sport
hatharom-tipp: X
A Celtic Skóciában sem tud mostanában olyan domináns lenni, mint korábban - jelentős hátrányból követik a Rangerst, amelytől nemrég ki is kaptak 4-2-re -, és az Atlético Madrid ellen is egy 2-0-s vereséggel kezdtek az Európa Ligában. Az Udinesétől ellenben az a meglepő, ha valamelyik mérkőzésén nem tud gólt szerezni - vasárnap Cagliariban nem tudott (0-0) -, de azért mégiscsak egy olasz csapatról beszélünk, amely idegenben egy-két rúgott góllal is mindig elfogadhatónak tartja a pontosztozkodást. Főleg, hogy Di Nataléék a Rennes ellen győzni tudtak az első fordulóban, így két kör után nem szomorkodhatnának, ha négy pontjuk lenne.

Stade Rennes-Atlético Madrid
21:05 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: 2
A spanyolok gyorsan magabiztos előnyt szerezhetnek az I csoportban, ha a Celtic otthoni legyőzése után Rennes-ben is nyerni tudnak. Könnyű dolguk viszont nem lesz, hiszen a franciák ugyan kikaptak Udinében, de jól játszottak, ráadásul a vendégeknek épp egy Barcelona elleni sima 0-5-ből kell felépülniük, ha tudnak. A támadópotenciál Diegóval, Falcaóval vagy épp Reyesszel megvan a madridiakban, már csak ki kell használniuk a helyzeteiket (Falcao ennek nagymestere), és hátul is némi stabilitást kell mutatniuk.

Schalke 04-Maccabi Haifa
19:00
hatharom-tipp: 1
A hazai együttes egy meglepő edzőváltáson van túl, Ralf Rangnick ugyanis váratlanul, egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a múlt héten, azóta pedig már ki is nevezték Huub Stevenst a helyére. A csapat a hétvégén vezetőedző nélkül (Seppo Eickhorn irányításával) sem omlott össze, a Freiburgot 4-2-re győzték le. Így ha a holland szakember nem követ el nagy butaságot a kezdő összeállításánál, valószínűleg nem okoz majd nekik gondot a Maccabi legyőzése sem. Az izraeliek a BL selejtezőjében a Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval felálló Genktől kaptak ki büntetőkkel, és bár a ciprusi larnacát legyőzték az EL első fordulójában, stabilnak nem mondható a teljesítményük, hiszen a legutóbbi öt bajnokijukból csak kettőt tudtak megnyerni. Azokat is hazai pályán.

Tottenham-Shamrock
21:05
hatharom-tipp: 1
A hazai győzelmen kívül minden eredmény nagy meglepetés lenne még úgy is, hogy a Tottenham a PAOK otthonában egy 0-0-val kezdte a nemzetközi idényt, és a Premier League-ben sem rajtolt épp magabiztosan. Igaz, ebben szerepe volt annak, hogy épp a két manchesteri bajnokesélyes ellen kezdett. Az óta már a Liverpoolt is legyőzték, és a kisebb csapatok ellen is arattak önbizalom növelő győzelmeket, és az ír (európai szinten) kiscsapat ellen is játszhatnak egy jót, normális esetben könnyedén bezsebelve a három pontot.

Sporting Lisboa-Lazio
21:05 Digi Sport
hatharom-tipp: 1
A Lazo támadósora Kloséval és Cissével nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is megerősödött, hiszen szinte minden eddigi találkozójukon lőttek gólt, ráadásul általában a két klasszis valamelyikének közreműködésével. Ugyanakkor hátul valami nem stimmel, hiszen kapott gól nélküli meccsük is csak egy volt, a hétvégén a Palermo ellen, de ott meg pont ők sem találtak be, azaz 0-0-ra végeztek. A gondok további mélyülését vizionáljuk a Sasoknál, amihez a sorozatban többgólos meccseket produkáló Sporting tevékenyen hozzájárulhat. A portugálok egy diadallal ötmeccsesre nyújthatják győzelmi sorozatukat, és hat ponttal akár már a továbbjutásról is álmodozhatnának.

Athletic Bilbao - Paris Saint-Germain
21:05 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: 2
A baszkok öt lejátszott bajnokijuk után két ponttal kieső helyen állnak a Primera Divisiónban, és egyetlen győzelmüket az Európa Liga első fordulójában, Pozsonyban érték el. A párizsiak ezzel szemben a rekordigazolás Javier Pastore vezetésével jól teljesítenek a Ligue 1-ben, hármas holtversenyben a tabella élén állnak. Ráadásul általában legalább kettesével lövik a gólokat otthon és idegenben is, így nem valószínű, hogy Bilbaóban visszafognák magukat. A hazai csapatnál ugyanakkor a morál igencsak mélyen lehet, és valószínűleg a megnyert első mérkőzés ellenére sem az Európa Ligában való jó szereplés jár elsősorban a fejekben.

Európa Liga
Csoportkör, a 2. forduló mérkőzései
A csoport
Rubin Kazany-PAOK 17:00
Tottenham Hotspur-Shamrock Rovers 21:05
B csoport
Vorskla-Hannover 96 21:05
Standard Liége-Köbenhavn 21:05
C csoport
Rapid Bukarest-PSV Eindhoven 21:05
Legia Warszawa-Hapoel Tel Aviv 21:05
D csoport
Vaslui-Zürich 21:05
Sporting Lisboa-Lazio 21:05 Digi Sport
E csoport
Maccabi Tel Aviv-Dinamo Kijev 21:05
Stoke City-Besiktas 21:05
F csoport
Salzburg-Slovan Bratislava 21:05
Athletic Bilbao-PSG 21:05 Digi Sport Plus
G csoport
Metalist Harkiv-AZ Alkmaar 19:00
Malmö-Austria Wien 19:00
H csoport
Sporting Braga-Clube Brugge 19:00
Maribor-Birmingham City 19:00
I csoport
Stade Rennes-Atlético Madrid 19:00 Digi Sport Plus
Celtic-Udinese 19:00 Digi Sport
J csoport
Schalke 04-Maccabi Haifa 19:00
AEK Larnaca-Steaua Bukarest 19:00
K csoport
Odense-Fulham 19:00
Twente-Wisla Kraków 19:00
L csoport
Lokomotiv Moszkva-Anderlecht 18:00 Story 4 Tv
AEK Athén-Sturm Graz 19:00