Heti 6:3

Csúcsot döntő válogatott, rekordokat döntő atléták - gyújtogató Breno

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból. Többek között két nagyszerű atlétikai eredmény, a magyar labdarúgó-válogatott elismerése egy egy rejtélyes tűzeset is terítékre kerül.

Heti hatos

1. Soha ilyen jól nem állt a magyar válogatott a FIFA-világranglistán

A magyar labdarúgó-válogatott a 27. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb, múlt szerdán kiadott világranglistáján, ami rekordnak számít a nemzeti csapatunk történetében. Egervári Sándor együttese 18 helyet lépett előre augusztusi helyezéséhez képest. A 27. pozíción a törökökkel holtversenyben osztozunk, és csupán két hellyel vagyunk lemaradva a svédektől, akiket 2-1-re legyőztünk a szeptemberi Eb-selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban.

Történelmi csúcsot döntött a magyar válogatott

A hivatalos FIFA-világranglista 1993-as bevezetése óta a magyar válogatott még sohasem szerepelt az első harmincban a rangsorban, eddigi legjobb helyezése a 36. pozíció volt. A svédek és a moldávok elleni győzelmekkel azonban óriásit lépett előre a válogatott, a 45. helyről egészen a 27.-ig sikerült feljönnie. A mieink olyan - az utóbbi években rendszeresen jól szereplő - válogatottakat is megelőznek, mint a cseh, az amerikai, a ghánai vagy a szlovén.

"Ez a helyezés elismerése annak a teljesítménynek, amit a megfiatalodott, szellemiségében megváltozott válogatott nyújtott az elmúlt bő egy évben - mondta az mlsz.hu-nak az előrelépésről Kenyeres Imre szövetségi edző. - Ha értékén kezeljük ezt a javulást, akkor igenis örülhetünk neki, hiszen az elvégzett munkának az elismerése. A legjobb harmincba kerülni óriási dolog, de akkor lenne igazán értéke, ha ezt a pozíciót sikerülne tartósan megőriznünk, és nem csupán egyszeri kirándulást tennénk az élmezőnybe. Én magam érzek annyi erőt ebben a válogatottban."

A magunk részéről gratulálunk a nemzeti csapatnak a teljesítményéhez, és talán a remélt pótselejtezős hely Eb-selejtezős csoportunkban még előrébb repítheti válogatottunkat!

2. Pars Krisztián a világ idei legjobb eredményével nyert a Németh Pál emlékversenyen

Pars a világ idei legjobbjával nyert a Németh Pál emlékversenyen29 éves kalapácsvetőnk 81.89 méterrel nyerte pénteken a férfi kalapácsvetők viadalát a Németh Pál emlékversenyen Szombathelyen. Az eseménnyel a 2009-ben elhunyt Németh Pálra, minden idők egyik legjobb szakedzőjére emlékeztek. Pars pár hete  Teguban ezüstérmet nyert a világbajnokságon, 81.18 méterrel (hét centivel lemaradva az aranyról), a szombathelyi eredménye bőven elég lett volna a világbajnoki címhez...de ne szomorkodjunk, Krisztián jövőre az olimpián javíthat!

"Számoltam azzal, hogy nyolcvan méter felett fogok dobni. De igazából azt nem tudtam, hogy pontosan mennyire vagyok képes - mondta dobóatlétánk az eredményhirdetés után. - A vb óta számítottam már ilyen eredményre, nem is nyolcvan, hanem nyolcvanegy méterre. A munka nem veszik el. A mai versenyen, amely idén az utolsó volt számomra, minden nagyon jó volt. Az időjárás, a körülmények is. Az olimpiára való építkezésben ez az eredmény sokat jelent. Tudjuk, hogy meg lehet csinálni. A nyolcvanhármat is bármikor. A mozgást kell összerakni olyan szintre."

3. Patrick Makau 21 másodpercet javított a maratonfutás világcsúcsán

Patrick Makau megdöntötte Gebrselassie világcsúcsátA kenyai futó új világcsúccsal, 2:03:38 órás eredménnyel nyerte meg vasárnap a Berlin Marathont. A 26 éves kenyai atléta az etióp Haile Gebrselassie 2008-ban, szintén Berlinben futott 2:03:59 órás idejét adta át a múltnak. A minden idők egyik legjobb hosszútávfutójának számító Gebrselassie szintén ott volt a mezőnyben, ám ő sem bírta Makau tempóját. Makaunak - aki címvédő volt a német fővárosban - a táv utolsó harmadában már csak az óra volt az ellenfele. Végül 21 másodperccel javította meg a rekordot...A második helyezett honfitárs, Stephen Kwelio Chemlany is több mint négy perccel (2:07:55 ó) kapott ki Makautól. Ez volt a berlini verseny történetének ötödik férfi világrekordja, az utóbbi négy csúcs mind itt született. 

4. 98 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Tarics Sándor

Szeptember 23-án, pénteken ünnepelte 98. születésnapját Tarics Sándor, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Tarics tagja volt az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlinben bajnoki címet nyert magyar vízilabdacsapatnak, emellett háromszoros főiskolai világbajnoknak (1933, 1935, 1937) mondhatja magát.

Tarics Sándor Londonban is a helszínen szurkolná ki a Kemény-legények negyedik olimpiai aranyát A kiváló sportember aktív sportpályafutása befejeztével a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett, majd 1949-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, egyetemen tanított, San Franciscóban építészeti irodát nyitott. A földrengésbiztos épületek tervezésének találmányával világhírt szerzett. Találmánya alapján több ezer földrengésbiztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben.

Schmitt Pál köztársasági elnök a magyar sport amerikai hírnevének öregbítéséért, sportpályafutása, életútja elismeréseként idén augusztus 20-án adományozta Tarics Sándornak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. Tarics Sándor jó egészségnek örvend, készül Londonba is: "Sydney, Athén és Peking után Londonban is a helyszínen akarok szurkolni utódaimnak, a Kemény Dénes vezette pólós csapatnak. Sorrendben negyedik győzelmükben is bízom" - mondta a mob.hu-nak.

5. Drogba góllal tért vissza

Drogba góllal ünnepelte "második születésnapját"

Didier Drogba augusztus 27-én, a Norwich City elleni Premier League-mérkőzés második félidejének közepén egy támadásnál összeütközött az ellenfél kapusával, John Ruddyval. Zsákként, eszméletlenül terült el a földön, hordágyon vitték le a pályáról. A Chelsea elefántcsontparti csatára néhány percre eszméletét vesztette, súlyos agyrázkódást szenvedett, beszakadt a dobhártyája. Néhány napja az egyik angol napilapnak elmondta, hogy bár korábban is voltak sérülései, most halálfélelme volt, attól félt, hogy az életébe kerülhet az ütközés. Drogba múlt szerdán, a Fulham elleni Ligakupa-találkozón már leült a kispadra, majd szombaton a Swansea ellen a 79. percben Nicolas Anelkát váltotta, és  a 94. percben góllal ünnepelte "újjászületését".

6. 150 kilométert úszott a különleges japán váltó 

 Hat japán úszott 150 kilométert - így köszönték meg Tajvan segítségétKülönleges sportteljesítménnyel köszönte meg néhány japán sportember a tajvaniak segítségét, amellyel a márciusi földrengés és cunami utáni újjáépítést támogatták. Hat japán sportember vállalta azt, hogy úszóváltóban teljesíti a Japán és Tajvan közötti távot. A staféta még szombaton indult útjára Jonaguni szigetéről és hétfőn hajnalban érkezett meg a tajvani Suao kikötőjébe. Az erős szél és a tengeri áramlatok sem tartották vissza az úszókat, akik a két ország zászlaját, valamint a „Köszönjük Tajvan, hajrá Japán!” feliratot viselték úszósapkáikon. A váltó utolsó emberét közel kétszázan kísérték úszva a kikötőbe, ahol meleg fogadtatásban részesültek. Tajvan a márciusi földrengés után azonnali támogatásként 2 milliárd eurót utalt át Japánnak.

Heti hármas

1. A pályán halt meg a dán kézilabdázó

A pályán érte a halál a dán kézilabdázótGyászol a dán kézilabdasport, szörnyű tragédia történt vasárnap a Sydhavsörne - Ribe-Esbjerg másodosztályú dán férfi kézilabda-mérkőzésen: a Ribe játékosa, Lars Olsen a pályán összeesett, életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

Olsen cserét kért, leült pihenni a padra, majd amikor jelezte, hogy készen áll a játékra, a pályára lépve összeesett. Lars Olsen fájdalmasan fiatalon, 23 évesen hunyt el.

 

 

2. Gyújtogatással gyanúsítják Brenót

Breno "megégetheti" magát az üggyelSzombaton letartóztatta a müncheni rendőrség Brenót, a Bayern München brazil labdarúgóját. A vád szerint a 21 éves védőnek köze lehetett ahhoz a tűzesethez, amelyben saját otthonának jelentős része leégett. A tűzeset múlt héten történt, a játékos kisebb füstmérgezést kapott, de most fordulat állt be az ügyben...a kár körülbelül másfél millió euró, vagyis a biztosító jól fizetne... A bajor klub egyelőre nem kommentálta a történteket.

3. Újabb balhék Újpesten

A múlt héten először Pollák Zoltán ügye kavarta meg az amúgy sem állónak mondható vizet Újpesten. A 27 éves védő a Nemzeti Sportnak fakadt ki pénteken, mondván az Újpest FC tartozik neki, nem tudja fizetni albérletét, utcára kerülhet családjával. Ehhez azt is hozzátette, hogy sokszor ennivalóra sem volt pénze, korgó gyomorral lépett pályára, Bartha Csaba ügyvezető igazgató pedig kirúgta őt. A klub azonnal cáfolt, sem fizetéssel, sem prémiummal nem tartoznak a havonta hétszámjegyű (vagyis milliós!) összeget kereső futballistának, és szó sincs kirúgásról, de sértő nyilatkozata miatt felmentették az edzések látogatása alól...Bartha a szombati, Haladás elleni (4-1-re megnyert) bajnoki mérkőzést követő sajtótájékoztatón szólásra emelkedett, és újfent tagadta Pollák állításait, hozzátéve, hogy "Úgy döntött az Újpest FC vezetése, hogy nyilvánosságra hozza a Pollák Zoltánnak eddig kifizetett bérek nagyságát, amit a játékos határozottan elutasított"... Bartha szerint Pollák feljelentéssel is fenyegetőzött, amennyiben ezt meg merik tenni... Abban valószínűleg van igazság, hogy az Újpest sokszor csúszott a kifizetésekkel, ez nem egyedi jelenség a magyar futballban, de az a kijelentés, hogy éhezik egy NB I-es játékos, és megélhetési gondokkal küzd, fenntartással kezelendő...

Ha ennyi nem lenne elég, újabb bomba robbant, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) felszámolási eljárást kezdeményezett az Újpest FC Kft. ellen, szolgáltatásidíj- és közüzemiköltség-tartozás jogcímén. Az élvonalbeli futballklubot működtető gazdasági társasággal szembeni jogi lépés tényét Vígh László kormánybiztos, az NSK vezetője is megerősítette.