NB I visszatekintő

Mosolyfakasztó jóslatok, hihetetlen történetek

  • Göbölyös János
Címkék:

A hétvégén a 10. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Ha valaki azt mondja Kondás Elemérnek, hogy a Debrecen a 92. percben vesztésre áll Kaposváron, a forduló után mégis - a bajnokságban először - a Loki pontelőnnyel vezeti a tabellát, akkor…

Ha valaki azt mondja Sisa Tibornak, hogy a Rákóczi a hosszabbításban megint egy büntetővel veszít el két pontot, akkor…

Ha valaki azt mondja Kis Károlynak, vagy Mészáros Ferencnek, hogy Paks illetve a Pécs négy gólt szerez, mégsem nyer, akkor…

Ha valaki azt mondja Zoran Szpisljaknak, hogy a Pollák-ügy és a felszámolási eljárás ellenére az Újpest megismétli a két héttel ezelőtti kiütéses győzelmét, és négyet rúg a Haladásnak is, akkor…
…akkor az említett edzők megmosolyogják az illetőt, de nem hisznek neki.    

Pedig ez történt, és még folytatható a sor örömteli és feledhető eseményekkel. Mindezek ugyan nem teszik emlékezetessé a szezon harmadát záró fordulót, de beszédtémát feltétlenül szolgáltatnak, sőt a jövő szempontjából akár kulcsfontosságúak is lehetnek.

Ilyen például az ETO (le)szereplése Diósgyőrben. Nem elsősorban a három pont, és ezzel együtt a veretlenség elvesztése okozhat problémát a későbbiekben, a DVTK stadionja, annak hangulata bármelyik ellenfelet megérintheti, sőt meg is béníthatja. Ezúttal inkább az volt a meglepő, hogy az eddig szinte hibátlanul, kulturáltan, nyugodtan futballozó vendégcsapatban van néhány olyan játékos, aki szorult helyzetben begőzöl. Ennek aztán ki-ki vérmérséklete szerint ad nyomatékot, van aki csak lökdösődik (Trajkovics), van aki rugdosódik (Dudás), de olyan is aki üt (Djordjevics). Ilyenkor persze felmerül, hogy az edzők habitusa általában a játékosokra is átragad, számos példa van erre, talán elég, ha José Mourinhót és a Real Madridot, vagy hogy ne menjünk ennyire messzire, és ilyen magasságokba, Kondás Elemért és a Debrecent említem. Utóbbi azért (is) tudta ikszre menteni a már elúszni látszó kaposvári meccset, mert az utolsó pillanatig higgadt maradt, a (szabályos) játékra koncentrált. Az egyébként kiváló edzői kvalitásokkal rendelkező Csertői Aurélnak tehát a jövőben arra is figyelnie kell - persze, nyilván megtette ezt eddig is, csak a sikerszéria alatt nem került felszínre -, hogy ne hagyja játékosait túlpörögni, vagy ha valamelyiküknél mégis ezt tapasztalja, idejében hűtse le. 

Kis Károlyt és a Paksot, valamint Sisa Tibort és a Kaposvárt ilyen veszély nem fenyegeti, pedig amit a két edző és csapata ebben a szezonban eddig átélt, azt kevesen tűrték volna hasonló nyugalommal. A tavalyi ezüstérmes képtelen kitörni a szürkeségből, hiába szerzett hárommal több gólt, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben a periódusban, kilenccel többet kapott, és ennél rosszabb mutatóval csak a Zalaegerszeg ,,büszkélkedhet”. Az előző bajnokság utolsó harmadában még éremesélyes kaposváriak is keresik önmagukat, Sisa Tibor kínjában már a statisztikákba menekül, a csapata ellen megítélt büntetőket, a piros lapokat számolja, egy-egy elkeseredett nyilatkozatát azonban rendszerint azzal zárja, hogy ,,csináljuk, megyünk tovább!…"

Az újpesti Balogh Balázs ollóz kapura, háttal a szombathelyi csapat szlovák játékosa, Marian Sluka figyel az OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Újpest FC-Haladás Sopron Bank labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban. A hazai csapat 4-1-re győzött. MTI Fotó: Földi Imre
Valahogy így lehet ezzel Zoran Szpisljak is, akit a klub talán legmélyebb morális és pénzügyi válságában szerződtettek, róla azonban mintha leperegnének a most már heti rendszerességgel kipattanó ügyek, és a mezőny legalacsonyabb átlagéletkorú - ahogyan Aczél Zoltán fogalmazott - gyerekcsapatával megpróbálja menteni a menthetőt. Egészen pontosan a szakmát, a futballt, ami a jelek szerint még életképes, sőt mint az a Haladás ellen is kiderült, eredményes Újpesten. Bár a csapat látszólag hamar túltette magát a Pollák-ügyön, azon érdemes elgondolkodni, hogy a mások által is szerény, csendes, visszahúzódó játékos, milyen késztetésből mehetett bele ilyen kétes kimenetelű történetbe. Az Újpesten kevesek által ajnározott Bartha Csaba ugyanis felettébb magabiztos, csípőből cáfolja a védő állításait, sőt odáig ment, hogy ha az érintett is beleegyezik, nyilvánosságra hozza a klub és a futballista közötti pénzmozgást, amihez az utóbbi természetesen nem járult hozzá. Az is elképzelhető persze, hogy ebben a fura történetben Pollák Zoltán inkább eszköz, bár ezt ugyanúgy nehéz bizonyítani, mint azt, hogy áldozat.

Összességében tehát a diósgyőri nézőcsúcstól a paksi gólparádén át a pápai és a siófoki ,,semmiig” széles skálán mozgott a forduló.

Ha valaki azt mondja, hogy a bajnokság folytatása gyökeres változást hoz, abban lehet kételkedni, elhinni csak fenntartásokkal érdemes. Az is megeshet persze, hogy bejön a jóslat, és hihetetlen dolgok történnek a szezon második harmadában. Ha ezek jó irányba mutatnak, meglepődni nem fogunk. Mosolyogni annál inkább…      

OTP Bank Liga, 10. forduló
Jegyzőkönyvek
VIDEOTON FC–ZALAEGERSZEGI TE 4-1 (1-0)
Székesfehérvár, 3000 néző. Vezette: Alvaro Garcia Miquel (Erős Gábor, Ring György)
Videoton: Tujvel – Brachi, Caneira, Vinícius, Oliveira – Tóth B. (Vasziljevics, 77.), Sándor Gy. (Elek Á., 69.), Mitrovics (Nikolics, 59.), Walter Lee – Brandao, Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Aposztolopulosz, H. Sánchez, Nikolics, Elek Á., Nagy D., Vasziljevics.
ZTE: Jahics – Kocsárdi, Bogunovics, Bulatovics (A. Delics, 45.), Hidvégi – Hervás (I. Delics, 63.), Szalai, Máté, Kamber – Turkovs, Tököli (Bujor, 75.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Vlaszák, Kovács Gergő, Bujor, A. Delics, I. Delics, Balázs.
Gólszerző: Walter Lee (31.), Sándor Gy. (51.), Alves (56., 71.), illetve Máté (88.)
Sárga lap: Tököli (58.), Kamber (83.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–DEBRECENI VSC 1-1 (0-0)
Kaposvár, 2800 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Kispál Róbert, ifj. Tóth Vencel)
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Graszl (Mudresa, 73.), Jánvári – Balázs, Hegedűs (Jammeh, 51.), Pedro, Pavlovics – Kulcsár K., Alexeev (Dzsavad, 67.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Posza, Mudresa, Grumics, Gujics, Dzsavad, Kovács O., Jammeh.
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Mijadinoszki, Simac, Korhut – Bódi (Kulcsár T., 71.), Varga J., Illés (Yannick, 76.), Bouadla – Nikolics, Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Verpecz, Bernáth, Máté, Alisics, Kulcsár T., Ramos, Yannick.
Gólszerző: Jammeh (80.), illetve Coulibaly (93., tizenegyesből)
Sárga lap: Pedro (42.), Jánvári (76.), Mudresa (92.), illetve Varga J. (22.), Illés (69.)
 
ÚJPEST FC–HALADÁS SOPRON BANK 4-1 (2-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3026 néző. Vezette: Veizer Roland (dr. Varga Zsolt, Demeter János)
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Üveges (Tajthy, 37.) – Simon K., Markovics (Wilson, 46.), Barczi, Egerszegi, Balogh B. – Rajczi (Magos, 81.). Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cserepad: Horváth T., Kovács D., Magos, Tajthy, Wilson, Szabó B.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Sluka (Horváth A., 52.), Iszlai, Halmosi – Oross (Simon A., 67.), Kenesei, Kovács I. Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Gőcze, Nagy II. G., Devecseri, Búrány, Horváth A., Simon A., Rajos.
Gólszerző: Rajczi (34. tizenegyesből, 37.), Balogh B. (52., 92.), illetve Schimmer (56.)
Sárga lap: Mihajlovics (36.), Barczi (75.), Dvorschák (77.), illetve Iszlai (18.), Rózsa (31.), Kovács I. (36.), Guzmics (53.)
Piros lap: Guzmics (89., második sárga lap)
 
MVM PAKS–PÉCSI MFC 4-4 (2-1)
Paks, 1500 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Albert István, Lémon Oszkár)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Csehi – Bartha (Kiss T., 62.), Sifter, Böde, Sipeki (Szatmári, 77.), Vayer – Montvai (Hrepka, 67.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Kiss M., Gévay, Heffler N., Hrepka, Kiss T., Magasföldi, Szatmári.
PMFC: Dibusz – Petrók, Lantos, Todorovics, Marovics – Demjén (Scsepanovics, 74.), Regedei, Pintér, Nagy O. – Andorka (Horváth Zs., 62.), Bajzát (Simonfalvi, 89.). Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Strublics, Scsepanovics, Simonfalvi, Törtei, Zeljkovics, Gyánó, Horváth Zs.
Gólszerző: Sifter (22.), Böde (25., 54., 89.), illetve Bajzát (18.), Nagy O. (48., 65.), Petrók (79.)
Sárga lap: Éger (42.), Sifter (84.), illetve Marovics (7.), Bajzát (75.), Nagy O. (85.)
 
LOMBARD PÁPA–VASAS-HÍD 0-0
Perutz Stadion, 2000 néző. Vezette: Németh Ádám (Tóth István, Szalai Dániel)
Pápa: Szűcs – Dlusztus, Rodenbücher, Totadze, Horváth L. – Farkas A. (Nagy S., 46.), Marics, Ganugrava (Szabó Z., 72.) – Lovrencsics (Quintero, 53.), Ferenczi, Puri. Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Kovács V., Nagy S., Quintero, Tóth G., Szabó Z., Germán, Zulevs.
Vasas: Ilizi – Kulcsár D. (Jokics, 58.), Gáspár, Kovács G., Sütő – Simics (Beliczky, 46.), Mehmedagics, Farkas B., Bárányos (Ferkó, 80.), Kasali – Dajics. Vezetőedző: Marijan Vlak. Cserepad: Halasi, Katona, Polényi, Arszics, Ferkó, Jokics, Beliczky.
Sárga lap: Marics (38.), Quintero (76.), illetve Dajics (46.)
 
BFC SIÓFOK–BUDAPEST HONVÉD 0-0
Siófok, 2000 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Kelemen Attila, Kepe Arnold)
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Fehér Zs., Nyári, Szabó J. – Haraszti, Kecskés, Bozsovics (Huszák, 59.), Tusori, Melczer (Mogyorósi, 42.) – Sowunmi (Csermelyi, 75.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Mester, Lengyel, Mogyorósi, Horváth A., Huszák, Csermelyi, Horváth B.
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Botis, Debreceni, Hajdú – Tchami, Zelenka (Harmony, 75.), Horváth A. (Ivancsics, 46.), Hidi, Abass (Németh N., 83.) – Danilo. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bjelkanovics, Novák, Harmony, Ivancsics, Németh N., Szekulics.
Sárga lap: Kecskés (57.), Nyári (60.)
 
KECSKEMÉTI TE–FERENCVÁROS 1-0 (1-0)
Kecskemét, 6000 néző. Vezette: Solymosi Péter (Vámos Tibor, Medovarszki János)
KTE: Németh G. – Koszó (Maynard, 55.), Radanovics, Balogh B., Forró (Gyagya, 83.) – Bori, Ebala, Litsingi (Gyurcsó, 66.), Szavics, Foxi – Lencse. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Ribánszki, Bertus, Maynard, Gyagya, Csukics, Gyurcsó, Stokics.
FTC: Jova – Maróti, Balog Z., Klein, Junior – Jovanovics, Otten, Morales (Rósa, 66.), Tóth B., Hakola (Pölöskey, 62.) – Oláh (Lisztes, 75.). Szakmai igazgató: Détári Lajos. Cserepad: Ranilovics, Csizmadia, Fitos, Józsi, Lisztes, Rósa, Pölöskey.
Gólszerző: Lencse (33.)
Sárga lap: Radanovics (78.), Bori (81.), illetve Tóth B. (73.), Klein (80.)
 
DIÓSGYŐRI VTK–GYŐRI ETO 2-0 (2-0)
Diósgyőr, 10500 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Szpisják Zsolt, Viszokai László)
DVTK: Farkas B. – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Arze, Gallardo (Seydi, 39.), Abdouraman, Lippai (Rakovics, 78.), Luque (Menougong, 62.) – Tisza. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Ragályi, Halgas, Menougong, Carreno, Rakovics, Seydi, Takács P.
Győr: Sztevanovics – Babics, Sztanisics, Djordjevics, Völgyi – Trajkovics (Ceolin, 79.), Pilibaitis, Ji-Paraná (Windecker, 46.) – Dudás, Alekszidze (Tokody, 46.), Dinjar. Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Molnár P., Szabó O., Takács, Windecker, Ahjupera, Ceolin, Tokody.
Gólszerző: Luque (16., tizenegyesből), Seydi (59.)
Sárga lap: Gallardo (30.), illetve Völgyi (26.), Sztanisics (44.), Babics (65.)
Piros lap: Djordjevics (30.)

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.

Kondás Elemér (DVSC) az utolsó percben szerzett, döntetlent érő tizenegyes-gólról: ,,A meccs vége nem volt dráma, az lett volna a dráma, ha nem szerzünk pontot”.
Véber György (Pápa) csapata első félidei teljesítményéről: ,,Az első félidei játékunk értékelhetetlen. Erről nem is kívánok többet mondani. Egy teljes félidőt eltotyorogtunk, elsétálgattunk”.
Supka Attila (Honvéd) arról, hogy a hosszabbítás utáni Magyar Kupa kiesés sokat kivett a játékosaiból: ,,Tulajdonképpen szerdától kell indulni, amikor is a semmiért futottunk százhúsz percet”.
Aczél Zoltán (Haladás) kemény kritikája néhány játékosáról: ,,Gyenge jellemű az, aki nem tud minden mérkőzést ugyanúgy komolyan venni. Amit ma védekezés terén bemutattunk, az a futball iróniája…Én pont csípőműtétre várok, én már nem tudok játszani…Nem szoktam taktikai problémák miatt pénzbüntetést kiszabni, had vigyék haza a családnak".
Ifj. Mihalecz István (Siófok) jellemzése az első játékrészről: ,,Nem az első félidővel adják majd el a magyar futballt, annyi szent, erről a játékrészről csak ennyit mondanék...”
Prukner László (ZTE) sommás ítélete néhány játékosáról: ,,Egy páran sem taktikailag, sem technikailag nem érik el kívánt szintet, nekik perifériára kell kerülniük".
Sisa Tibor (Kaposvár) az utolsó percben elveszített két pontról: ,,Nem könnyű most nyilatkozni, ahogy már többször is mondtam: az élet nem habostorta… Természetesen tudomásul vesszük a történteket, de megérne egy misét a dolog”.
Csertői Aurél (Győr) arról, hogy emberhátrányban veszélyesebb volt az ETO: ,,Kilenc mezőnyjátékossal szenzációsan futballoztunk, voltak gólszerzései lehetőségeink. Lehet, hogy pénteken így kezdünk.."

OTP Bank Liga
Állás a 10. fordulót követően
1. Debreceni VSC 10 8 2 0 21-8 +13 26
2. Győri ETO 10 8 1 1 17-7 +10 25
3. Bp. Honvéd 10 6 1 3 19-10 +9 19
4. Diósgyőri VTK 10 5 3 2 16-10 +6 18
5. Pécsi MFC 10 5 3 2 17-18 -1 18
6. Videoton FC 10 5 2 3 16-7 +9 17
7. Kecskemét 10 4 4 2 18-12 +6 16
8. Lombard Pápa 10 4 2 4 10-10 0 14
9. Sz. Haladás 10 3 2 5 10-15 -5 11
10. BFC Siófok 10 2 5 3 8-8 0 11
11. MVM Paks 10 2 5 3 19-23 -4 11
12. Újpest FC 10 2 2 6 13-16 -3 8
13. Kaposvár 10 1 5 4 13-19 -6 8
14. Vasas-Híd 10 1 5 4 9-16 -7 8
15. Ferencváros 10 1 2 7 6-13 -7 5
16. Zalaegerszeg 10 0 2 8 6-26 -20 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



GÓLLÖVŐLISTA

8: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Milan Perics (Kaposvár)
7: Adamo Coulibaly (DVSC)
5: L’Imam Seydi (DVTK), Böde Dániel (Paks), Melczer Vilmos (Siófok), André Alves (Videoton)
4: Bódi Ádám (DVSC), José Luque (DVTK), Vayer Gábor (Paks), Goran Marics (Pápa), Horváth Zsolt (PMFC), Nagy Olivér (PMFC), Rajczi Péter (Újpest)
3: Németh Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), Budovinszky Krisztián (DVTK), Rati Alekszidze (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Lencse László (Videoton, Kecskemét), Bartha László (Paks)
2: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Mbengono Yannick (DVSC), Jarmo Ahjupera (Győri ETO), Dudás Ádám (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Goran Vujovics (Haladás), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Montvai Tibor (Paks), Ferenczi István (Pápa), Lovrencsics Gergő (Pápa), Bajzát Péter (PMFC), Balogh Balázs (Újpest), Dvorschák Gábor (Újpest), Kabát Péter (Újpest), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), Nikolics Nemanja (Videoton), Dusan Vasziljevics (Videoton), Tököli Attila (ZTE, Kecskemét)
1: Dieng Abass (Bp. Honvéd), Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Hidi Patrik (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Stevo Nikolics (DVSC), Luis Ramos (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Varga József (DVSC), Vicente Arze (DVTK), Gohér Gergő (DVTK), Lippai Ákos (DVTK), George Menougong (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Oláh Lóránt (FTC), Rósa Dénes (FTC), Tóth Bence (FTC), Valentin Babics (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Ji-Parana (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO), Nikola Trajkovics (Győri ETO), Halmosi Péter (Haladás), Kovács István (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Balázs Benjámin (Kaposvár), Bank István (Kaposvár), Drazsen Okuka (Kaposvár), Haruna Jammeh (Kaposvár), Nikola Safarics (Kaposvár), Bertus Lajos (Kecskemét), Sindou Dosso (Kecskemét), Franci Litsingi (Kecskemét), Mohl Dávid (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Éger László (Paks), Hrepka Ádám (Paks), Kiss Tamás (Paks), Sifter Tamás (Paks), Sipeki István (Paks), Andorka Péter (PMFC), Frőhlich Roland (PMFC), Giorgi Granugrava (PMFC), Gyánó Szabolcs (PMFC), Petrók Viktor (PMFC), Pintér Attila (PMFC), Nenad Todorovics (PMFC), Haraszti Zsolt (Siófok), Huszák Tamás (Siófok), Szabó János (Siófok), Egerszegi Tamás (Újpest), Simon Krisztián (Újpest), Bojan Mihajlovics (Újpest), Bárányos Zsolt (Vasas), Juszuf Dajics (Vasas), Gáspár József (Vasas), Kovács Gábor (Vasas), Haris Mehmedagics (Vasas), Alvaro Brachi (Videoton), Brandao Evandro (Videoton), Elek Ákos (Videoton), Sándor György (Videoton), Vaskó Tamás (Videoton), Walter Lee (Videoton), Balázs Zsolt (ZTE), Djordje Kamber (ZTE), Máté Péter (ZTE), Roguy Méyé (ZTE), Varga Róbert (ZTE) Öngól: Sorin Botis (Bp. Honvéd), Korhut Mihály (DVSC), Balogh Béla (Kecskemét), Csehi Tamás (Paks), Sowunmi Thomas (Siófok), Kulcsár Dávid (Vasas)

OTP Bank Liga
A 11. forduló programja
09.30. (péntek)    
  Győr-Kecskemét 18.00
10.01. (szombat)    
  Honvéd-Paks 15.00
  Vasas-Újpest 17.30
  Pécs-Kaposvár 18.00
  ZTE-Lombard 18.00
  Haladás-Siófok 18.00
10.02. (vasárnap)    
  DVSC-Diósgyőr 16.00
  FTC-Videoton 18.00