Boksz

Miniszteri szinten tagadják az olimpiai bundavádat az azeriek

  • MTI

Hazugságnak nevezte Azerbajdzsán rendkívüli helyzetekért felelős minisztere a BBC egyik múlt csütörtöki műsorában elhangzott azon állítást, mely szerint egy ismeretlen azeri személy kilenc millió dollárt adott a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) félprofi bajnokságára (WSB) két londoni olimpiai aranyéremért cserében.

A BBC Newsnight című műsora a múlt héten azt állította, hogy két garantált londoni olimpiai aranyérem fejében nyújtott kilencmilliós támogatást a WSB-nek egy azeri befektető.

"Nagyon rossz, ha teljesen alaptalan információkra felépített híreket tesznek közzé a nagyvilágban, s most ez történt. Sokkal nagyobb felelősségtudattal kellene eljárni ilyen esetekben az efféle riportok készítőinek" - mondta Kemmalladin Heydarov miniszter, aki egyben az ország ökölvívó-szövetségének az elnöke. - "Az AIBA-nak és nekünk is megvannak a bizonyítékaink arra, hogy ezek a vádak teljesen alaptalanok."

A megvesztegetéssel kapcsolatos állításokat Vu Csing Kuo, az AIBA elnöke, illetve Ivan Khodabaksh, a WSB német irányítója is határozottan cáfolta. Ugyanakkor Vu már pénteken jelezte, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben.

Az azeri ökölvívó-válogatott a legutóbbi, 2008-as pekingi olimpiáról egyetlen bronzéremmel tért haza.

Az AIBA-nak nem ez az első hasonló ügye. A 2004-es athéni olimpia alatti bírói részrehajlások és a pontozások körüli gondok miatt a NOB egymillió dollárt tartott vissza az ökölvívásnak járó alapból.

A mostani botrány kipattanásának időpontja valószínűleg nem véletlen, hétfőn (ma) kezdődött meg ugyanis Bakuban az olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság.