Szingapúri Nagydíj

Ki volt a Szingapúri Nagydíj legjobbja?

  • Kele János

Sebastian Vettel csak egy pontra a VB-címtől, Jenson Button az egyetlen, aki elveheti még tőle a dicsőséget, miközben Paul di Resta karriercsúcsot jelentő hatodik helyen fut be, Sergio Perez pedig egy nagyon rozoga Saubert hoz be pontszerzőnek. Ki volt a hétvége legjobbja?

Sebastian Vettel (Red Bull, német, első hely)

A fiatal németen egyszerűen nem látszik az irdatlan nyomás, hiába érkezett úgy a félszigetre, hogy matematikailag bebiztosíthatja a világbajnoki címét, végig hibátlan versenyzést mutatott be. A szombati időmérős köre egészen kivételesre sikerült, a nyomába sem tudtak férkőzni a riválisok, ami annak fényében, hogy elvileg a meccslabdákat a legnehezebb beütni, igencsak megsüvegelendő eredmény. A rajttól is pazarul jött el (nem úgy, mint a csapattárs), és hihetetlenül simán nyerte meg a futamot. A végére maradt csupán egy kis izgalom, de ne feledjük, a 31. körben, amikor a pályára gurult Bernd Mäylander és a biztonsági autó, Vettel majd’ 20 másodperces előnye foszlott köddé. Az újabb makulátlan hétvége viszont azt jelenti, hogy már csak egyetlen árva pontocska kell neki a bajnoki címhez - és ennek megszerzésére még rendelkezésre áll négy teljes futam. Szezonbeli tizenegyedik pole-jára nincsenek szavak, de kilencedik nagydíj-sikere is azt jelenti, hogy csatlakozott a Nigel Mansell és Michael Schumacher alkotta elit klubhoz - eddig ugyanis csak a brit oroszlán és a német legenda volt képes legalább ennyi versenyt megnyerni egy évadon belül.

Jenson Button (McLaren, brit, második hely)

Button és Vettel

Pénteken még nem fogadta őt kegyeibe Fortuna, akkor egy kisebb hiba miatt 70 percet mulasztott el a szabadedzésekből, többek között arra sem volt alkalma, hogy teli tankos autóval gyakoroljon a trükkös aszfaltcsíkon. Az időmérőn így is sikerült megvernie a csapattárs Lewis Hamiltont (5 ezred volt a különbség), hogy aztán a rajtnál a beragadó Mark Webbert is maga mögé utasítsa, és feljöjjön Vettel mögé a második helyre. Ezután tökéletes versenyt futott, egyetlen versenyzőként képes volt úgy-ahogy tartani a lépést Vettellel is, az utolsó körökben még majdnem utolérnie is sikerült. Pazar teljesítményével bebiztosította második helyét az egyéni pontversenyben - és elviekben akár még világbajnok is lehetne…

Paul di Resta (Force India, skót, hatodik hely)

A rovatunkban helyet kapó másik brit pilótának sem indult túl fényesen a szingapúri hétvége, Di Resta csak 21 kört tudott megtenni pénteken egy kisebb hidraulikai meghibásodás miatt. Szombaton azonban letette a névjegyét, a tizedik rajtkockát szerezte meg azon a pályán, ahol soha korábban még csak nem is járt. Egy ügyes taktikai húzásnak köszönhetően ráadásul nem is futott a Q3-ban, így szabadon választhatott taktikát a versenyre, ami abban csúcsosodott ki, hogy a lágy keverékű abroncsokon rajtolt el. A kulcs persze az volt, hogy sokáig spórolta az első garnitúra gumiját, majd rendre jókor cserélt, és kiváló tempót futott minden etapja során. Az utolsó körökben ugyan nem tudta feltartóztatni Hamiltont, cserébe viszont lerázta magáról Rosberget - a hatodik hely az eddigi legjobb, amit a Formula-1-ben elért.

Sergio Pérez (Sauber, mexikói, tizedik hely)

A már-már Ferrari-pilótának számító mexikói ifjonc szombaton drámai pillanatokat élt át: éppen csak, hogy lemaradt a Q3-ról, a fentebb már említett Di Resta volt gyorsabb nála néhány ezreddel, ezért csak a tizenegyedik helyről rajtolhatott a sauberes. A futam azonban már sokkal jobban sikerült számára, remek rajtot követően sokáig nyüstölte szuperlágy gumijait, így ügyesen zárkózott fel a pontzónába. Bőven az első tíz között haladt, amikor Michael Schumacher megtorpedózta hátulról, ami miatt a boxba is be kellett jönnie, és több pozíciót is vesztett. Ezek után azonban viszonylag hamar összekapta magát, parádés utolsó menetet produkált, és szerzett egy pontot némiképp gyengélkedő csapatának a tizedik helyen.

Forma-1
Az egyéni világbajnoki pontvereseny állása 14 futam után
1. Sebastian Vettel RBR-Renault 309 pont
2. Jenson Button McLaren-Mercedes 185
3. Fernando Alonso Ferrari 184
4. Mark Webber RBR-Renault 182
5. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 168
6. Felipe Massa Ferrari 84
7. Nico Rosberg Mercedes 62
8. Michael Schumacher Mercedes 52
9. Vitalij Petrov Renault 34
10. Nick Heidfeld Renault 34
11. Adrian Sutil Force India-Mercedes 28
12. Kamui Kobajasi Sauber-Ferrari 27
13. Paul di Resta Force India-Mercedes 20
14. Jaime Alguersuari STR-Ferrari 16
15. Sebastien Buemi STR-Ferrari 13
16. Sergio Pérez Sauber-Ferrari 9
17. Rubens Barrichello Williams-Cosworth 4
18. Bruno Senna Renault 2
19. Pastor Maldonado Williams-Cosworth 1
20. Pedro de la Rosa Sauber-Ferrari 0
21. Jarno Trulli Lotus-Renault 0
22. Heikki Kovalainen Lotus-Renault 0
23. Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth 0
24. Jerome d'Ambrosio Virgin-Cosworth 0
25. Timo Glock Virgin-Cosworth 0
26. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 0
27. Daniel Ricciardo HRT-Cosworth 0
28. Karun Chandhok Lotus-Renault 0