Bajnokok Ligája

A Manchester City koszorúzni fog Münchenben - Sir Alex örömére

A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Manchester City a Bayern Münchennél vendégeskedik, és a klub küldöttsége koszorút fog elhelyezni a Manchester United 1958-as légikatasztrófájának emlékművénél. Sir Alex Ferguson, a Vörös Ördögök menedzsere üdvözölte a gesztust.

A Manchester City képviselői kedden kerítenek sort a koszorúzásra, amit nem csak a városi rivális előtti tisztelgés jegyében tesznek, hanem megemlékeznek Frank Swiftről, egykori kapusukról is, aki a News of the World tudósítójaként volt ott - és vesztette életét - a United balesetet szenvedett repülőgépén.

A Manchester United szurkolóinak emlékműve Münchenben, ahol az 1958-as, 23 halálos áldozattal járó légikatasztrófa áldozatainak emlékére állították 2008-ban

"Felemelő. Megtisztelőnek tartjuk, hogy a Manchester City koszorút helyez el az emlékműnél. Eszerint a foci mégsem olyan személytelen és ellenséges világ ma sem, mint ahogy sokszor hisszük" - mondta Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere.

A United az ötvenes években kezdett Anglia legsikeresebb csapatai közé emelkedni, elsősorban Matt Busby menedzsernek és az általa beépített fiatal játékosoknak köszönhetően - ők voltak a Busby-bébik. 1958. február 6-án egy belgrádi BEK-mérkőzésről tartottak haza, és meg kellett állniuk Münchenben, hogy tankoljanak. Ezután kétszer is meg kellett szakítani a felszállást, mivel a pilóták a motorok teljesítményingadozását észlelték. Időközben a hó is elkezdett esni, a gép kapitánya azonban nem akarta a bajor városban tölteni az éjszakát, így harmadszor is nekifutottak. Ezúttal simán elérték az úgynevezett elhatározási sebességet, ami után már muszáj felszállni, mert a gép nem tud megállni a kifutópálya végéig. A havas betonon azonban lassulni kezdett a repülő, nem érték el a felszállási sebességet, lefutottak a kifutópályáról, keresztültörtek a kerítésen, és belerohantak egy épületbe.

Leszakadt a bal oldali szárny és a farokrész, a kiömlő üzemanyag pedig berobbant. Nyolc játékos, három alkalmazott, nyolc újságíró - köztük Frank Swift -, egy utazási ügynök és Busby egy barátja haltak meg a balesetben vagy utána a kórházban. A többiek is súlyosan megsérültek, a menedzserre kétszer adták fel az utolsó kenetet, és több olyan focista is volt, aki többé nem játszhatott. A következő években aztán Busbynak sikerült újjáépítenie a csapatot, amellyel a túlélők közül Bobby Charlton és Bill Foulkes BEK-et is nyertek 1968-ban.