Premier League előzetes

Tovább menetelhetnek a Vörös Ördögök

A Chelsea elleni fölényes győzelem után a Stoke City ellen folytathatja menetelését a listavezető, százszázalékos Manchester United az angol labdarúgó-bajnokság hétvégi, 6. fordulójában. A városi rivális Manchester City az Everton ellenében tartaná a lépést a Vörös Ördögökkel.

Hernández (jobbra) az előző idényben három gólt szerzett a Stoke ellen

Manchester City-Everton 13:45
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: X
A City a múlt fordulóban botlott először a szezonban (2-2 a Fulham otthonában), és szakadt le a városi riválistól a tabellán. Most az Everton ellen javíthatnak, csakhogy David Moyes együttese régi mumusuk: az előző idényben némi meglepetésre oda-vissza 2-1-re nyert a kisebbik liverpooli együttes, sőt, utolsó négy meccsét behúzta a City ellen, mi több, az Everton tudta legyőzni utoljára otthonában (2010. december 20.) a gyárvárosiakat.

„A Manchester City kemény feladat elé állít minket, de mennünk kell, hajtanunk és felőrölni őket, a múltban már volt erre példa. Tavaly minden játékos arcán lehetett látni a lelkesedést, hideg téli este volt, de több ezer szurkoló biztatott minket. Akkor a drukkerek és a játékosok összefogása a győzelemhez segítette a csapatot, megmutattuk, hogy nem minden a pénzről szól, hanem a teljesítményről és a csapatszellemről” – emlékezett vissza a 2010 decemberében történtekre Tim Howard, az Everton kapusa. Az amerikai válogatott szerint nincs titkos receptjük a City ellen, csak a csapategység.

Roberto Mancini James Milnerrel és Nigel de Jonggal, kollégája Victor Anichebével nem számolhat. Hét közben mindkét gárda bejutott az Angol Ligakupa következő fordulójába.

Arsenal-Bolton Wanderers 16:00
Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 1
Az, hogy egyre nagyobb kátyúban van az Arsenal (múlt héten 4-3-ra kikapott Blackburben), nem kérdés, de ezt mindenki másképp magyarázza. Tony Woodock, az Ágyúsok egykori játékosa szerint előfordulhat, hogy a csapat ebben az évben a kiesés ellen fog küzdeni, Arsene Wenger menedzser elfogadja a bírálatokat, de csak a munkájára koncentrál, az elnök szerint töretlen a bizalom Wengerben…egy biztos, pontok kellenek, leghamarabb a Bolton ellen. Csakhogy erre a vendégeknek is égető szükségük van, Bogdán Ádám együttese az első fordulóban aratott győzelmét követően zsinórban négyszer kikapott, hét közben „legalább” az Aston Villát kiverték a Ligakupából. Az előző idényben ősszel az Arsenal (4-1), tavasszal a Bolton (2-1) verte hazai pályán ellenfelét. Arsene Wengernek csapatának a védekezésre is jó lesz odafigyelnie, a tizennégy bekapott gól a legrosszabb mutató a Premier League-ben. A találkozónak némi pikantériát ad Gary Cahill személye, a válogatott védőt nagyon szerette volna leigazolni az Arsenal a nyáron, hiába, de Owen Coyle szerint januárban újabb rohamot fognak indítani a londoniak.

Chelsea-Swansea City 16:00
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1
A Kékek a múlt hétvégén kikaptak az MU-tól az Old Traffordon, most az újonc ellen javíthatnak. A Chelsea a találkozó egyértelmű esélyese, a siker jól jönne a londoniaknak önbizalom szempontjából, hét közben a Fulhamet csak büntetőkkel gyűrték le a Ligakupában.
André Villas-Boas együttesében Alex eltiltott, Brendan Rodgers Kemy Agustien, Craig Beattie, Ferrie Bodde és Alan Tate nélkül utazik a Stamford Bridgre-re. A felek utoljára 1983-ban, a másodosztályban játszottak egymással, akkor 6-1-re nyert a Chelsea. A Kékek április óta veretlenek hazai pályán, nem valószínű, hogy a Hattyúk törnék meg ezt a sorozatot.
Daniel Sturridge a hétközi, Fulham elleni Ligakupameccsen megsérült, kérdéses játéka, Didier Drogba felépült, de várhatóan a padra jelöli André Villas-Boas, de a szintén a Fulham ellen megsérült Petr Chech elfoglalhatja helyét a kapuban.

„A Swansea fantasztikuan futballozik, méltósággal próbálják végrehajtani azt a filozófiát, amit Brendan képvisel. És ez a nehezebbik út egy olyan csapat előtt, amelyiknek égető szüksége van a pontokra” – dicsérte az ellenfelet és kollégáját Villas-Boas.

A Swansea jelenleg teszteli a magyar válogatott Lipták Zoltánt, ám szerződést egyelőre nem kínált neki.

FC Liverpool-Wolverhampton Wanderers 16 Hathárom-tipp: 1A Liverpool megszégyenítő vereséget szenvedett a múlt héten a Tottenham otthonában, és két játékosukat is kiállították. A Ligakupában némileg kiküszöbölték a csorbát (1-2 a Brighton ellen), most a bajnokságban eredhetnek az élboly nyomába.

„Jó lesz újra az Anfielden játszani, legutóbb közel egy hónapja szerepeltünk hazai pályán, és a Bolton elleni mérkőzésre (3-1) boldogan emlékezhetünk vissza. Meg kell ismételnünk az akkori teljesítményünket, különben úgy járunk, mint tavaly, amikor a Wolves jött, és 1-0-ra megvert minket. Szerencsések vagyunk, mert a szurkolóink mellettünk állnak, és ez nagyon sokat segít a fiatalabb játékosainknak” – nyilatkozta Dalglish.

A Vörösöknél Charlie Adam és Martin Skrtel eltiltott, de Steven Gerrard már akár kezdőként is pályára léphet, a Farkasoknál Steven Fletcher a maródi. Januárban 3-0-ra nyert a Pool Wolverhamptonban, az azóta távozott Fernando Torres és Raúl Meireles góljaival.

Stoke City-Manchester United 18:30
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 2
A Stoke egyetlen pontot sem szerzett a United ellen 2008-as feljutása óta, a rossz sorozat megtörésére most is kevés az esélye. Azt nem kell kifejteni, hogy a United bombaformában futballozik hónapok óta, eddigi öt bajnokiján még csak pontot sem hullajtott, legyőzte a Chelsea-t (3-1), az Arsenalt (8-2) és a Tottenhamet (3-0) neve is. A Stoke két döntetlent, két győzelmet és egy vereséget mutathat fel, ez utóbbit éppen a múlt hétről, a Sunderland otthonában beleszaladtak a késbe a Fazekasok (0-4), viszont hazai pályán pontot mentett a Chelsea (0-0) ellen és legyőzte a Liverpoolt (1-0). Ezzel Sir Alex Ferguson is tisztában van, és a kezdőben számít a tapasztalt Rio Ferdinandra, de felépült Chicharito is. A csapatkapitány Nemanja Vidics (vádlisérülés) ugyanakkor továbbra sem elérhető.

„Látjuk, milyen eredményeket értek el eddig. Két-három nagy nevet szerződtettek, jelen vannak az európai kupaporondon is. A minap döntetlent értek el a Tottenham ellen a Ligakupában (majd büntetőkkel továbbjutottak – a szerk.). Minden mérkőzésen a győzelemre törnek, fantasztikus a hozzáállásuk, és remek a szurkolói bázisuk. Sosem kritizáltam a játékstílusukat, hiszen mindenki azt erőlteti, ami az erőssége, és ezzel nincs is semmi baj” – utal Ferguson a Stoke kemény, igazi „angolos” stílusára, és egy fontos dologra is felhívta a figyelmet. „A középcsapatok a nagyokra utaznak, igyekeznek minél több pontot rabolni az élboly tagjaitól. A Stoke már a Chelsea-t és a Liverpoolt is elkapta. Az utóbbi néhány évben fenomenális fejlődés ment végbe a Stoke-nál.”

A további magyar érdekeltségű klubok közül a Buzsáky Ákost foglalkoztató újonc Queens Park Rangers az Aston Villa ellen lép pályára, a Gera Zoltán csapat, a West Bromwich Albion a középpályás korábbi alakulatát, a Fulhamet fogadja. Gerán kívül a menedzser, Roy Hodgson is korábbi munkaadója ellen gyűjtené be a három pontot. A WBA honlapja szerint Gera rásérült a nyáron műtött bokájára, de várhatóan a jövő héten ismét edzésbe állhat.

Premier League, 6. forduló:
Szombat:
Manchester City-Everton 13:45 Tv: Digi Sport
Arsenal-Bolton Wanderers 16:00 Tv: Digi Sport Plusz
Chelsea-Swansea City 16:00 Tv: Digi Sport
FC Liverpool-Wolverhampton Wanderers 16:00
Newcastle United-Blackburn Rovers 16:00
West Bromwich Albion-Fulham 16:00
Wigan Athletic-Tottenham Hotspur 16:00
Stoke City-Manchester United 18:30 Tv: Digi Sport
Vasárnap:
Queens Park Rangers-Aston Villa 17:00 Tv: Digi Sport
Hétfő:
Norwich City-Sunderland 21:00
Tabella:

M Gy D V Rg Kg P
1. Manchester United 5 5 0 0 21 4 15
2. Manchester City 5 4 1 0 17 5 13
3. Chelsea 5 3 1 1 8 6 10
4. Newcastle 5 2 3 0 4 2 9
5. Stoke 5 2 2 1 3 5 8
6. Aston Villa 5 1 4 0 6 4 7
7. Everton 4 2 1 1 6 4 7
8. Liverpool 5 2 1 2 6 7 7
9. Queens Park Rangers 5 2 1 2 4 6 7
10. Wolverhampton 5 2 1 2 4 6 7
11. Tottenham 4 2 0 2 7 8 6
12. Sunderland 5 1 2 2 6 4 5
13. Norwich 5 1 2 2 5 7 5
14. Swansea 5 1 2 2 3 5 5
15. Wigan 5 1 2 2 4 7 5
16. Blackburn 5 1 1 3 7 10 4
17. Arsenal 5 1 1 3 6 14 4
18. Fulham 5 0 3 2 4 7 3
19. Bolton 5 1 0 4 8 13 3
20. West Bromwich 5 1 0 4 3 8 3