NB I előzetes

Paksra is nyerni megy a Pécs

  • Göbölyös János
megosztom

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 10. fordulója. A még mindig a tavalyi önmagát kereső Paks az utóbbi két idegenbeli mérkőzésén nyolc gólt kapó Pécset fogadja.

Most már nyilvánvaló, hogy a Paksból a vártnál többet kivett az előző szezonbeli bajnoki ezüstérmet érő teljesítmény, majd az azt követő nemzetközi kupaszereplés. Legutóbb a negyedik fordulóban nyert a csapat Újpesten, ami azonban a leginkább aggaszthatja Kis Károly edzőt és játékosait – nem kevésbé a szurkolókat -, hogy hazai pályán még a nyár derekán, a bajnoki rajton sikerült megszerezniük a három pontot. A 11. hely – öt pontnyira a kieső zónától - nem csak szokatlan, de kissé kínos is lehet a paksiak számára, ezért a visszaesést megállítandó, az újonc PMFC ellen csakis a győzelem jelenthet némi megnyugvást a folytatásra.  OTP Bank Liga 10. forduló
MVM Paks–Pécsi MFC
Paks, 09.24., szombat, 18.00  Vezeti: Böcskei Balázs (Albert I., Lémon O.) Hathárom-tipp: 1

,,A legutóbbi mérkőzésünkön, Debrecenben nem tudtunk pontot szerezni, pedig a találkozónak voltak olyan időszakai, amikor erre minden esélyünk megvolt – emlékezett Kis Károly a múlt heti vereségre a paksifc.hu-nak adott nyilatkozatában. - Sajnos többször is rosszul választottunk döntő szituációkban. De gond volt a koncentrációval is, amit a hazaiak megbüntettek. Most olyan csapattal találkozunk, amelyiket az újoncok lendülete, valamint a szervezett, fegyelmezett játéka nagyon jó pozícióba juttatott. Így ismét nehéz feladat vár ránk, ám számunkra már csak a három pont megszerzése lehet az elfogadható eredmény. Bízom benne, hogy most nem csak a meccs egyes periódusaiban játsszunk majd jól, hanem végig jó teljesítménnyel kirukkolva megszerezzük a győzelmet. Ehhez szükség lesz a szurkolóink segítségére is, remélem, hogy végig buzdítani fogják a csapatot”.
A pécsiek sincsenek túl jó kedvükben, a kezdeti lendület mintha alábbhagyott volna, s bár ez egyelőre helyezésben alig mutatkozik (4.), a Fehérváron és Újpesten kapott nyolc gól nem illik bele az eddigi képbe. Mészáros Ferenc megpróbál még idejében változtatni a helyzeten, akik az utóbbi időben többet hibáztak, azokat újakra cseréli.
,,A Paks jó csapat, tudvalévő, hogy én is Tolna-megyei vagyok, többször gratuláltam is nekik – kezdte sajtótájékoztatóját a pmfc.hu-n a pécsiek vezetőedzője. - Azt látni, hogy jelenleg ők sincsenek jó passzban, és nagyon kell nekik a pont. Erre készülünk. Úgy érzem, hogy volt egy kis holtpont nálunk, de ezen úrrá tudtunk lenni. Stabil csapatot szeretnék látni a hétvégén, amelyik olyan eredményt hoz, amire szükségünk van, tehát most is a győzelemért megyünk. Mint minden együttesnek, a Paksnak is vannak gyenge pontjai, ez főleg a Debrecen elleni meccsen körvonalazódott ki nagyon. Egy biztos, hogy ha kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket megbeszéltünk és gyakoroltunk, akkor minimum egy pontot tudunk szerezni, de még egyszer mondom: Pakson is a három pont megszerzése a cél. Valószínű, hogy lesz változás a csapatban, mert az utóbbi időben páran gyengébben játszottak. Lehet, hogy kicsit több lesz a védekező típusú futballista az együttesben, de az előre játékot mindenképpen erőltetni fogjuk, akár kontrák formájában, akár másban”.
Arra a kérdésre, hogy a kezdeti jó szereplés, majd az utóbbi hetek botlásai ellenére változott-e a cél, Mészáros a következőt válaszolta:,,Meccsről-meccsre haladunk előre, a célunk nem változott. Az más kérdés, hogy amikor nyerjük a mérkőzéseket, akkor nekem, mint edzőnek, vagy a tulajdonosnak, esetleg a szurkolónak evés közben megjön az étvágy. Mint feljutó csapatnak természetesen vannak szakmai és egyéb problémáink, amiket általában házon belül megoldunk. De mint mindig, így ezúttal is elsősorban azzal foglalkozunk, hogy miként tudjuk megnyerni a következő mérkőzést”.    

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)*
Paks - Pécs
ellenfél eredmény pontszám
PAKS      
Kaposvár(NBI) 4-4 1,25  
Újpest(LK) 3-3 0,75  
Szolnok(LK) 10-1 1  
Diósgyőr(NBI) 1-1 1  
Debrecen(NBI) 2-4 0  
Aktuális forma-index*   0,80  
PÉCS      
Kaposvár(LK) 1-2 0  
FTC(LK) 4-1 1,5  
Újpest(NBI) 1-4 0  
Siófok(NBI) 1-1 1  
Paks II(MK) 3-0 2,50  
Aktuális forma-index*   1,00  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)
megosztom