NB I előzetes

Marijan Vlak - Harcolni kell Pápán

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 10. fordulója. A Marijan Vlakkal még veretlen Vasas a legutóbb Szombathelyen az utolsó pillanatokban vereséget szenvedő Pápához látogat.

A Vasas az új edzővel megtanult nem veszíteni. Innen már csak egy ugrás a győzelem elsajátítása, igaz, ennek nagyobb nekirugaszkodás szükséges. OTP Bank Liga 10. forduló
Lombard Pápa–Vasas-Híd
Perutz Stadion, 09.24., szombat, 18.00 Vezeti: Németh Ádám (Tóth I., Szalai D.)
Hathárom-tipp: x
Most éppen a Lombard ellen kellene pontokat szerezni, apró szépséghiba, hogy hármat egyszerre eddig egyszer sem sikerült. A két csapat nyolc élvonalbeli találkozóján három döntetlen mellett nyolc pápai győzelem született, így aztán Marijan Vlak megszakítaná az angyalföldiek számára rossz sorozatot. Csakhogy az ellenfél a szokottnál is jobban fel van spannolva. A Szombathelyen elszórakozott véghajrá erős indulatokat gerjesztett Véber Györgyben, aki minden bizonnyal még ott a helyszínen zanzásítva ugyan, de átadta gondolatait játékosainak, majd a hét első edzése is a Haladás elleni bukta okainak elemzésével kezdődött. Az edző a múlt heti meccs után nyilvánosan ,,leamatőrözte” csapatát, így aztán ha másért nem is, az önbecsülést helyreállítandó, győznie kell a Pápának. Véber legalább is ezzel kezdte a naplo-online.hu-nak adott nyilatkozatát:
,,Nincs mese, szombaton nyernünk kell. Rá kell kényszeríteni az akaratunkat a Vasasra, és végig uralnunk kell a mérkőzést. Jó jel, hogy a hétközi kupafordulót jól vettük, a csapat annyit adott ki magából, amennyi a magabiztos győzelemhez elég volt. Úgy láttam, élvezték a játékot, és több olyan játékosom is gólt rúgott, akitől ezt várjuk. A Győrszemerén megsérült Lovrencsics Gergő ott lesz a Vasas ellen a pályán, Présinger András eltiltását tölti, a védelem bal oldalán a tervek szerint Lasha Totadze kap lehetőséget, hiszen Dlusztus András felgyógyult korábbi sérüléséből”.
A Vasasra visszatérve, a Lombard elleni nyeretlenség Marijan Vlakot is foglalkoztatja, annak ellenére, hogy ő kimaradt ebből a szériából:
,,Közhely, de a sorozatok egyik jellemzője, hogy idővel megszakadnak, és én hiszek abban, hogy nem fogjuk elveszíteni a mérkőzést – reagált a Vasas vezetőedzője a klub honlapján a témára. – Egy jó ellenféllel szemben a döntetlennek is nagy értéke van, főleg a mi helyzetünkben, de úgy készülünk, hogy szeretnénk három ponttal hazatérni. A Lombard jó képességű csapat, amely a szó valódi értelmében játssza a focit, és nem annyira az agresszivitásra helyezi a hangsúlyt. Több olyan játékosuk van, akire érdemes odafigyelni, néhányan közülük a Vasasban is megfordultak. Az előbb elmondottak miatt nem ízlik nekik a kemény játék, ezért én azt várom a futballistáimtól, hogy harcosan, rámenősen küzdjenek, ne ismerjenek elveszett labdát, és akkor az eredményre vezethet”.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)*
Lombard-Pápa - Vasas-Híd
ellenfél eredmény pontszám
PÁPA      
Győr(LK) 0-0 0,50  
ZTE(LK) 8-0 1,50  
Honvéd(NBI) 3-1 2  
Haladás(NBI) 1-2 0  
Győrszemere(MK) 10-0 2,50  
Aktuális forma-index*   1,30  
VASAS      
Mezőkövesd(LK) 2-2 0,75  
Debrecen(LK) 3-3 0,50  
Kecskemét(NBI) 1-1 1,25  
Videoton(NBI) 0-0 1  
Budaörs(MK) 2-0 2,50  
Aktuális forma-index*   1,20  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)