Születésnap

98 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Tarics Sándor

Pénteken ünnepli 98. születésnapját a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, Tarics Sándor, aki tagja volt az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlinben bajnoki címet nyert magyar vízilabdacsapatnak.

98 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Tarics SándorTarics Sándor 1913 szeptember 23-án született Budapesten. 1929-től a KISOK (Középiskolai Sportkörök Országos Központja), 1931-től 1945-ig a MAC (Magyar Atlétikai Club) sportegyesület tagjaként vízilabdázott. Tagja volt az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlinben bajnoki címet nyert magyar csapatnak, emellett háromszoros főiskolai világbajnoknak (1933, 1935, 1937) mondhatja magát.

A Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett, majd 1949-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. 1949 és 1951 között a Fort Wayne University, 1951-től a California Institute Technology professzora lett. San Franciscóban építészeti irodát nyitott. A földrengésbiztos épületek tervezésének találmányával világhírt szerzett. Nevéhez fűződik az első földrengésbiztos rugós acélszerkezetű épület tervezése. Találmánya alapján több ezer földrengésbiztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben.Tagja volt az Amerikai Mérnökök Egyesületének és az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának.

Schmitt Pál köztársasági elnök a magyar sport amerikai hírnevének öregbítéséért, sportpályafutása, életútja elismeréseként idén augusztus 20-án adományozta Tarics Sándornak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. Ezt pénteken Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul nyújtotta át Taricsnak az észak-kaliforniai Belvedere-ben található otthonában.

Tarics Sándor jó egészségnek örvend, készül Londonba is: "Sydney, Athén és Peking után Londonban is a helyszínen akarok szurkolni utódaimnak, a Kemény Dénes vezette pólós csapatnak. Sorrendben negyedik győzelmükben is bízom" - mondta a mob.hu-nak.