Válogatás

Ronaldo 35 éves, legszebb góljaival köszöntjük - videó

A brazil Ronaldo, az Il Fenomeno (azaz a Fenomén), a világ valaha volt egyik legnagyobb játékosa szeptember 22-én ünnepli 35. születésnapját. Ez alkalomból válogattunk össze egy csokorra valót legszebb góljaiból.

A brazil Ronaldo az Inter szineiben a Strasburg elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen.
Ronaldo Lius Nazario de Lima fényes karriert tudhat maga mögött, kétszeres világbajnokként, a vb-k történetének legeredményesebb gólszerzőjeként (15 találattal) klubszinten is megnyert szinte mindent, amit egy játékos megnyerhet (egyedül a Bajnokok Ligája-trófea hiányzik a gyűjetményéből). Bár térdsérülései akadályozták a folyamatos játékban, így is százszámra termelte a gólokat. Pályafutása során megfordult a Cruzeiro, a PSV, a Barcelona, az Inter, a Real Madrid, a Milan és a Corinthians csapataiban, az utóbbiból vonult vissza 2011. február 14-én.

Felnőtt karrierje során összesen 414 gólt szerzett 616 fellépésén, kétszer nyerte el a France Football Aranylabdáját (1997, 2002) és háromszor választották a FIFA Év Játékosának (1996, 1997, 2002).

Ronaldo
Karrier-statisztika
Csapat Szereplés Gól
Cruzeiro 14 12
PSV 46 42
Barcelona 37 34
Inter 68 49
Real Madrid 127 83
AC Milan 20 9
Corinthians 31 18
Válogatott 98 62
Összesen 616 414

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legendás Bobby Robson, aki a Barcelonánál volt Ronaldo edzője, egyszer azt mondta róla: "Akármerre jársz a világban, nem találsz még egy játékost, aki ilyen gólokat szerezne. Tud nekem bárki mutatni nála jobb játékost?" Nehéz lenne vitatkozni Robsonnal, mi alább néhány videóval igyekszünk alátámasztani szavait.

Az Inter játékosaként a Lazio ellen 3-0-ra megnyert UEFA-kupadöntőn szerezte csapata harmadik gólját. A csel, amivel leültette Marchegianit Ronaldo védjegyévé vált.

Az 1993-94-es szezonban alig 18 évesen a Libertadores Kupa gólkirálya lett, a Boca Juniors elleni mérkőzésen egy gyönyörű szóló végén talált a hálóba.

A Barcelonánál egy szezont húzott le mindössze a brazil csillag (1996-97-ben), de 37 meccsen itt is letette névjegyét, 34 gólig jutott, köztük jónéhány gyönyörű találattal. A Valencia ellen szerzett mesterhármasa alkalmával szerezte az alábbi fantasztikus gólt .

Az ominózus Robson-nyilatkozat az alábbi Compostella ellen szerzett gólja után született. Ronaldo a teljes védelmen áthámozta magát, mielőtt a hazaiak hálójába talált.

A világbajnokságok történetének legeredményesebb gólszerzője lett a brazil a 2006-os vb-n a Ghána elleni (3-0) nyolcaddöntőben. A német Gerd Müller 14 gólos rekordját adta át a múltnak ezzel a Lazio elleni UEFA-kupadöntőn szerzett találatához nagyon hasonló góllal.

A Real Madrid színeiben 2002 és 2007 között öt szezon alatt összesen 83 gólt jegyzett a Fenomén, a Galaktikusok között az Athletic Bilbao elleni bajnokin lőtt gólja élményszámba ment.

A Manchester United elleni 2003-as Bajnokok Ligája-negyeddöntőn szerzett mesterhámasa sem akármilyen teljesítmény, főleg hogy az Old Traffordon érte el mindezt a brazil klasszis. A meccset ugyan 4-3-ra a United nyerte, de összesítésben 6-5-tel a királyiak jutottak a legjobb négy közé.

A Lazio elleni emlékezetes 1998-as UEFA-kupadöntőn sziporkázott Ronaldo, fantasztikus cseleket, lövéseket és gólt is láthattunk tőle. Alább egy összeállításban a legszebb megmozdulásait élvezhetjük. Az egyik legnagyszerűbb cselét külön is kiemeltük.