Kerékpár

Tony Martin legyőzte Cancellarát, Bodrogi 22. lett

  • VNA
megosztom

A német Tony Martin nyerte meg a koppenhágai országúti kerékpáros világbajnokság egyéni időfutam versenyét.

Szerda délután rendezték meg a férfiak időfutam versenyét a Koppenhágában zajló országúti kerékpáros világbajnokságon. A 46,4 kilométer hosszúságú pályán a németek kerekese, Tony Martin volt a leggyorsabb, aki már az első ellenőrző pontoknál kiemelkedett a mezőnyből és végül több mint egyperces előnnyel szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét. Bár sokan ismét a korábbi négyszeres világbajnok Fabian Cancellara sikerére számítottak, a svájci végül nem tudott versenyre kelni a végig lendületesen és magabiztosan haladó Martinnal. A németek így mindkét nem egyéni időfutamát megnyerték a vb-n, a 26 esztendős Martin pedig a 2009-es és 2010-es bronzérme után most világbajnok lett. Martin az idén többek között a Párizs-Nizzán, a Tour de France-on és a Vueltán is nyert időfutamot, mostani versenyzésével pedig eddigi legjobb évét zárta le méltó módon.

A britek is sokat vártak az egyéni időfutamtól, hiszen (pályakerékpáros) olimpiai bajnokuk, az idén remek formában versenyző Bradley Wiggins is ott volt a mezőnyben. A brit kerekes végül hozta az elvárt eredményt és pályafutása során először állhatott fel a dobogóra, ahol végül ezüstérmet kapott. Martin fölényére jellemző, hogy az amúgy remek időfutam menő Wiggins is 75 másodperccel maradt elő tőle.

Ezúttal nem jött ki a lépés a svájci favoritnak, Fabian Cancellarának, aki már tavasszal is gyengébb formában versenyzett. Az utolsó kanyarok egyikét ráadásul a szám négyszeres világbajnoka el is rontotta, így le kellett lassítania, ezzel pedig pont annyi időt veszített, hogy végül a második helyről is lemaradt, így a 2005-ös versenyhez hasonlóan ismét bronzérmes lett. A négy éve még magyar színekben vb-ezüstérmet szerző Bodrogi László is ott volt a mezőnyben, aki most már francia színekben versenyezve végül a 22. helyen végzett.

Országúti világbajnokság - Koppenhága
Férfi időfutam - 46,4 km
1. Tony Martin (Németország) 53:43.85 perc
2. Bradley Wiggins (Nagy-Britannia) 1:16 perc hátrány
3. Fabian Cancellara (Svájc) 1:21 perc hátrány
...22. Bodrogi László (Franciaország) 4:42 perc hátrány
megosztom