Öttusa

Magyar állampolgár lett Benedek Gábor unokája

  • MTI
Címkék:
megosztom

Magyar állampolgár lett Benedek Tibor, a világ- és olimpiai bajnok öttusázó, Benedek Gábor unokája, aki az Új-Buda Galériában tette le kedden az esküt, és a XI. kerület polgármesterétõl, Hoffmann Tamástól vette át a magyar állampolgárságát igazoló diplomáját.

"Négy évtizeddel ezelõtt álmomban sem mertem volna arra gondolni, hogy az unokám egyszer magyar állampolgár lehet, folytathatja családunk hagyományait. Remélem megvalósulnak tervei és becsületes, jó magyar ember válik belõle" - mondta az 1952-es játékokon csapatban arany-, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett Benedek Gábor.

A 84 éves öttusázót 1959-ben politikai okok miatt tiltották el a sportolástól, majd 1969-ben hagyta el az országot, s Németországban telepedett le.

"Tizenhárom-tizennégy éves koromban gondoltam elõször arra, hogy meg kellene tanulnom magyarul, meg kellene ismernem felmenõim szülõhazáját" - nyilatkozta Benedek Tibor, aki érettségije után érkezett Magyarországra, s azóta él Budapesten, ahol jelenleg a Corvinus Egyetem hallgatója, emellett a Ceglédi Kézilabda Klub tagja.

Benedek Tibor, akivel többek között nagyapja csapattársa, Szondy István is koccintott a jeles alkalom apropóján, Schmitt Pál köztársasági elnöktõl is kapott ajándékot, egy, a Sándor Palotát bemutató színes albumot.

megosztom