Ferencváros

McCabe szerint megalapozatlan az MNV által indított per

Kevin McCabe, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető Zrt. korábbi tulajdonosa szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megalapozatlanul indított pert cége, az Esplanade Kft. ellen a Fradi-pálya felújításának elmaradása miatt.

"Úgy gondoljuk, ftchogy az MNV eljárása megalapozatlan, lévén, hogy tisztában van azzal, miszerint az FTC Labdarúgó Zrt. felett gyakorolt ellenőrzés és ezzel együtt az érintett ingatlanérdekeltségek használata ez év márciusában átszállt a Ferencvárosi Torna Club részére." - áll abban a közleményben, amelyet McCabe hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Az MNV Zrt. mint eladó és az Esplanade Kft. mint vevő 2008. április 9-én adásvételi szerződést kötött az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaira vonatkozóan. Az adásvételi szerződésben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont - az adásvételi szerződés megkötésétől számított 2 éven belül - legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa bekerülési értéken, a FIFA és az UEFA minimális előírásainak megfelelően felújítja. A felújítási kötelezettség teljesítésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül, vagyis anélkül telt el, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújítási kötelezettsége teljesítését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújítási kötelezettsége teljesítését.

McCabe szerint ugyanakkor az FTC-nek olyan feltételekkel adták át az irányítást, ami után a stadionfejlesztéssel már nem nekik kell foglakozniuk: "Az FTC a megállapodást azzal a vállalással írta alá, hogy olyan adásvételi szerződést köt, melyben felelősséget vállal a stadionfejlesztés megvalósítására" - áll a közleményben.

"Amikor mi a klubot megvásároltuk, az lényegében csődben volt, azonban a pénzügyi befektetés, valamint a hozzáértő +pályán belüli és pályán kívüli+ vezetés kombinációján keresztül sikerült átszerveznünk Magyarország legtekintélyesebb sportintézményét. A Fradi nagy sikert ért el a kezeink között, és mi az FTC-vel folytatott tárgyalások során azon voltunk, hogy az pénzügyileg stabil maradhasson, illetve folytathassa előre menetelét, miközben a klub ismét a "magyar embereké" lett megközelítőleg hat hónappal ezelőtt."

Az MNV Zrt. - eleget téve a polgári perrendtartás előírásainak - 2011 márciusában megkísérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kívüli elintézését. Ennek során az Esplanade Kft. újabb és újabb határidőket kért és kapott az MNV Zrt.-től arra, hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújítási kötelezettség teljesítésének eleget tud tenni. Mivel az MNV Zrt. által adott utolsó határidő 2011. augusztus 31-én lejárt, az MNV Zrt. keresetet nyújtott be az Esplanade Kft.-vel szemben.