Profi box

Figyelmetlen Ortiz vagy sportszerűtlen Mayweather?

Floyd Mayweather Jr. egy fejelés utáni figyelmetlenséget kihasználva kiütötte mexikói riválisát, megszerezve ezzel negyvenkettedik profi győzelmét és a WBC váltósúlyú övét.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban került sor a nagy érdeklődéssel várt Mayweather - Ortiz összecsapásra, amely zajos visszhangot váltott ki a nézőkből és a kritikusokból. Floyd Mayweather Jr. (42-0, 26 K.O.) a papírformának megfelelően legyőzte Victor Ortizt (29-3-2, 22 K.O.): a 34 esztendős amerikai bunyós a negyedik menetben ütötte ki a nála tíz évvel fiatalabb mexikói riválisát. Ezen a híren az ökölvívásban jártas emberek fel sem kapnák a fejüket, ám a K.O. nem mindennapi körülményeiről érdemes néhány szót ejteni. Történt ugyanis, hogy a negyedik menet végén Ortiz csúnyán lefejelte Mayweathert, ekkor pedig a szabályoknak megfelelően a mérkőzésvezető leállította az összecsapást. Ortiz kétszer is bocsánatot kért vetélytársától, ám a második elnézéskérésnél (Ortiz odalépett ellenfeléhez, és megölelte) Mayweather nemes egyszerűséggel kiütötte a mexikóit. Furcsa szituáció ez, mert ugyan a mérkőzésvezető már engedélyt adott a harc folytatására, Ortiz leengedett kézzel állt Mayweather előtt, tehát még nem készült fel a menet hátralévő részére.


A figyelmetlenség vagy a fair play mellőzése okozta Ortiz vesztét? Valószínűleg mindkettő. A mexikói elismerte a nyilatkozatok során, hogy ez az eset jó lecke volt a számára, Mayweather pedig bölcsen megjegyezte, hogy a ringben mindig védenie kell magát a versenyzőnek. Az amerikainak ebben igaza van, de azért nézzük meg a szituációt egy másik szemszögből: a fociban egy labda visszaadásánál általában az oldalvonalon túlra rúgják azt, vagy visszagurítják a kapusnak, de nem kapura lőnek. Tény, hogy Mayweather kihasználta Ortiz figyelmetlenségét, de ez a győzelem a sportszerűség határain túl mozgott.

Nagy kár, hogy ez az összecsapás mindössze négy menetig tartott, ugyanis Ortiz méltó ellenfele lehetett volna „Pretty Boy”-nak: a mexikói gyorsan mozgott, egyszer-kétszer meg is lepte riválisát, aminek az lett a következménye, hogy a második menetet 10-9 arányban megnyerte.
Mayweather szakmai stábja a felkészülés során sok energiát fektethetett védencük ütőerejének növelésébe, ami egyértelműen érződött az amerikai támadásainál. A védekezésen és elsősorban a koncentráltságon lesz még mit csiszolniuk az edzőknek, ugyanis az általában hihetetlenül összpontosító Mayweather végigaludta a második menetet, aminek köszönhetően több nagyobb ütést is beszedett. Nagyon veszélyes játék ez, főleg hideg fejjel, ugyanis egy klasszis ezt könnyen ki tudja használni, azonban Ortiz még nem ilyen kvalitású bokszoló. A 24 éves mexikói nagyon gyors és robbanékony, némileg Roy Jonesra emlékeztető a mozgása, és a három veresége ellenére is szép karriert futhat be a jövőben.

Tehát Mayweather győzött, és továbbra is veretlen, Ortiz pedig újból elkezdhet felkapaszkodni a világbajnoki címmeccshez vezető hosszú létrán.