Rögbi-vb

Európai fölény vasárnap - Wales javított Szamoa ellen

  • VNA
Címkék:

Wales javított, Anglia és Franciaország pedig hozta a kötelezőt a rögbi vb vasárnapi napján. A francia csapatban a nap hősének számító Vincent Clerc három célt vitt.

Az Új-Zélandon zajló rögbi világbajnokságon vasárnap ismét három mérkőzésre került sor. A „D”-csoportban javított az első meccsén Dél-Afrika ellen egyetlen ponttal vesztes Wales, amely Szamoát győzte le 17-10-re. A mérkőzés hőse Shane Williams volt, aki a 67. percben vitt céljával - mint később kiderült - már a végeredményt alakította ki. „Tudtuk, hogy egy újabb vereséggel a kiesés szélére sodródnánk és vélhetően haza kellene utaznunk. Kemény mérkőzést vártunk Szamoától, amit meg is kaptunk, de szerencsére sikerült győzni” - mondta a Hamiltonban 30.000 néző előtt rendezett találkozóról Sam Warburton csapatkapitány. Szamoa a hétpontos vereséggel újabb bónusz pontot kapott, így a csoport második helyén áll az eddig mindkét meccsét megnyerő Dél-Afrika mögött.

A „B”-csoportban szereplő angol válogatott második mérkőzését is megnyerte a tornán, miután 41-10 arányban győzött Grúzia legjobbjai ellen. A korábbi világbajnok csapat ellen remekül védekezett a szünetig a grúz válogatott (10-17), utána azonban a tapasztalat végül az angolok javára döntött. A grúzok rúgója, Merab Kvirikashvili különösen rossz napot fogott ki, hét kapura rúgásából mindössze kétszer tudott pontot szerezni, így végül a szoros végjátékra sem volt esélye a második vereségét elszenvedő grúz csapatnak. A túloldalon különösen Shontayne Hape és Chris Ashton volt remek, mindketten két-két célt vittek. Az összességében hat célt elérő angol válogatott a győzelem mellé még bónuszpontot is kapott, így a második forduló után átvette a vezetést a szintén két győzelemmel álló skótoktól.

Az „A”-csoportban is papírforma eredmény született vasárnap, ahol két olyan csapat játszott egymással, amely első fordulós meccsén győzni tudott. A francia válogatott a Japán elleni fölényes siker (47-21) most Kanada ellen is remekül támadott, különösen a három célt is szerző Vincent Clerc volt elemében, aki sokat tett hozzá a francia válogatott 46-19-es sikeréhez. A Napierben rendezett mérkőzésen most ugyan csak 15.000 néző volt jelen, de abban biztosak lehetünk, hogy a franciák szeptember 24-ei következő találkozóján ennél jóval többen lesznek a lelátón, akkor ugyanis a házigazda új-zélandiak elleni csoportdöntő jön majd Aucklandben.