La Liga

Messiék egy nyolcassal küldték haza az Osasunát

Elképesztő gólparádét rendezett a spanyol labdarúgó-bajnokság 4. fordulójának szombat esti mérkőzésén a címvédő Barcelona: Lionel Messi és Cesc Fabregas vezetésével a gránátvörös-kékek 8-0-ra ütötték ki az Osasuna együttesét - csattanós választ adva ezzel a csapat teljesítményét kritizálóknak.

Az utóbbi években a katalán sztárcsapattól igen ritka teljesítmény volt, hogy egymás utáni két találkozójukon sem diadalmaskodott, márpedig a múlt héten éppen ez történt: előbb a Real Sociedad otthonában engedték ki a kezükből a győzelmet, majd a Bajnokok Ligája első körében, az AC Milan ellen ismételték meg ugyanezt. Josep Guardiola csapata az elmúlt két mérkőzés eredményei ellenére abszolút esélyese volt az Osasuna elleni találkozónak, amelyen végül a "legmohóbb" szurkolókat is sikerült jóllakatniuk. 

Nem kellett sokat várni az első katalán találatra: az 5. percben egy nagyszerű háromszögelés után Dani Alves fejesét Lionel Messi bevetődve jutatta a hálóba (1-0).

  Alig telt el néhány perc, mikor az apró argentin újra helyzetbe került, de életerős próbálkozását nagy bravúrral hárította a pamplonai hálóőr. A nagy hazai nyomást így sem bírták sokáig a vendégek, Cesc Fabregas Messi csodás labdáját kapásból helyezte Fernandez kapujába (2-0).

  A lényegi kérdések ekkora már teljesen eldőltek, de a Barcelona nem állt le, támadói folyamatosan veszélyt teremtettek a "magatehetetlenül" vergődő Osasuna kapuja előtt. Előbb Abidal majd Messi találta el a felső lécet, hogy aztán a 34. percben David Villa is feliratkozzon a góllövők közé (3-0).

Öt perccel később újra Villa lépett ki a vendég védők közül, és ugyan próbálkozását védte Fernandez, a kapusról kipattanó labda a menteni igyekvő Roversio combjáról a gólvonal mögé került (4-0).

És itt még nem állt meg a katalán-henger: Roversio öngólja után egy perccel (!) Lionel Messi szerezte meg második gólját: az Aranylabdás zseni egy tökéletesen kidolgozott akció végén mattolta a kék-fehérben játszó védelmet (5-0).

A második félidőre csak annyi kérdés maradt, hogy vajon megelégszik-e ennyivel a gránátvörös-kék sztárcsapat, vagy amolyan "dacból" megmutatja a világnak, hogy nincs nála jobb csapat. Mint kiderült, ez utóbbi forgatókönyv lépett elő, az 57. percben a karmester Xavi egy gyönyörű átemelős góllal immáron 6-ra növelte csapata rúgott góljainak a számát (6-0).

Ez már - ahogy mondani szokták - gombócbol is sok volt, de talán a Real Madrid 1. fordulóban aratott 6-0-s győzelme járhatott a katalán klub játékosainak fejében, mert egyszerűen nem voltak hajlandóak visszavenni a tempóból. A 74. percben Fabregas került ziccerbe, de önzetlenül inkább lepasszolta David Villának a labdát, aki köszönte szépen - berúgta második gólját is (7-0).

  Lionel Messi nyitotta, és Lionel Messi zárta a barcelonai gólok sorát: az argentin forgolódott a pamplonai térfél közepén, majd egy gyors ritmusváltás után Fabregas labdájával "besétált" az ellenfél védelme közé, és bevágta harmadik gólját is a mérkőzésen (8-0).

Primera División 4. forduló
FC Barcelona-Osasuna 8-0 (5-0)
G: Messi (5., 41., 79.), Fabregas (13.), Villa (34., 76.), Roversio (40., öngól), Xavi (57.)