Atlétika

Meg fogom dönteni Bolt világcsúcsát - Yohan Blake

A 21 éves Yohan Blake fél másodpercet (!) javítva eddigi csúcsán minden idők második legjobb eredményével (19.26 mp) nyerte meg a 200 méteres síkfutást a péntek esti brüsszeli Gyémánt Liga-versenyen, a sorozat utolsó állomásán. A jamaicai vágtázó lehet Usain Bolt legfőbb kihívója a londoni olimpián.

Yohan Blake 19.26-tal, minden idők második legjobb eredményével nyerte meg a 200 métert 2011 utolsó, brüsszeli Gyémánt Liga-versenyén

Blake a célbaérés után maga is megdöbbent, láthatóan nem számított ilyen hihetetlen eredményre. "Tudtam, hogy valami őrült dolgot vittem véghez. De hogy őszinte legyek, alig hittem a szememnek, amikor megláttam az eredményjelzőt. Ez egy tökéletesen felépített verseny volt. Lassan kezdtem, és bár nem vagyok jó a kanyarban, mégis sikerült felgyorsítanom" - mondta a sprinter.

"Usain maradt a legjobb, de a mai este után úgy érzem, hogy képes vagyok megdönteni a 200 méter világcsúcsát. Már alig várom, hogy Usain ellen versenyezhessek a következő szezonban. Bolt mindig motivál engem versenyek előtt, a "legnagyobbaknak" hívjuk egymást, igazi őrülteknek, akik bármit képesek elérni."

Összehasonlításképp: Bolt 2007-ben, 21 évesen döntötte meg Don Quarrie jamaicai országos csúcsát 200-on, 19.75 mp-el, majd az oszakai világbajnokságon ezüstérmet nyert Tyson Gay mögött 200-on 19.91 másodperccel. 2008-ben Pekingben új világcsúcsúccsal, 19.30-al győzött, két éve Berlinben állította fel a 19.19-es elképesztő rekordot. Balke most 21 éves, és 19.26-ot tud úgy, hogy Brüsszelben reakcióideje a leglassabb volt a mezőnyben (0.269 mp), és állítása szerint a kanyarban sem túl gyors még.

A Gyémánt Liga-sorozatot és a győzelemmel járó 40 ezer dollárt valamint a valódi gyémánttal ékesített trófeát az amerikai Walter Dix nyerte, aki szintén bámulatos, 19.53 mp-es idővel ért célba, rajta kívül csak Bolt, Michael Johnson és Blake volt eddig gyorsabb a világon.