Bajnokok Ligája

Szentpétervárra érkezett a trófea

  • MTI

Pénteken Szentpétervárra érkezett a labdarúgó Bajnokok Ligája hivatalos trófeája, ezzel megkezdődött az UniCredit Bank által szervezett Champions League Trophy Tour elnevezésű sorozat, amelynek egyik fő célja, hogy a szurkolók közelebb érezzék magukhoz az első számú európai kupát.

A meseszép Palota téren felállított sátorban a drukkerek mostantól kezdve három napon át tekinthetik meg, sőt meg is érinthetik a 73,5 cm magas, 46,5 cm széles és 7,5 kilogramm súlyú serleget, amelyet a kontinens legjobb klubcsapata nyer el. Az eseményt hivatalosan 14 órakor nyitották meg a nagyközönség számára, ám az orosz drukkerek már jóval dél előtt hosszú sorokban várakoztak, hogy egy közös kép erejéig oda álljanak a becses "kincs" mellé.

A profi körítés mellé természetesen sztárok is dukálnak: az UniCredit nagyköveteként a 2000-ben aranylabdás, a Real Madriddal 2001-ben BL-győztes, 127-szeres portugál válogatott labdarúgó, a legendás Luís Figo van jelen, míg az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) a brazilok 2002-es világbajnok csapatának kapitánya, az 1994-ben szintén világbajnok, az AC Milannal 2007-ben BL-győztes Cafu képviseli.

"Két évvel ezelőtt is nagykövetként követtem figyelemmel az eseményeket, fantasztikus volt látni, hogy mennyien szeretnék megérinteni a trófeát. Ezzel az eseménnyel valamennyire én is közelebb tudtam kerülni a szurkolókhoz" - nyilatkozta Figo, a megnyitó sajtótájékoztatón.

A portugál sztár sok kérdést kapott, egy helyi újságíró például azt tudakolta, hogy az Internazionaléból - Figo korábbi klubjából - az Anzsi Mahacskalába évi 20 millió eurós fizetésért elszerződő kameruni Samuel Eto,o helyében ő mit tett volna.     "Egy ilyen döntés meghozatala sok mindentől függ. Ő klubszinten gyakorlatilag már mindent megnyert, s olyan ajánlatot kapott, amit szerintem a világon bárki minimum meggondolt volna. Ráadásul ő már abban a korban van, amikor biztos lehet benne, hogy még egyszer nem fog kapni ehhez hasonló szerződést" - hangzott a válasz.

Figo korábban a Barcelonában lett ismert játékos, majd hatalmas meglepetésre - a katalán drukkerek gyűlöletét kiváltva - az ősi rivális Real Madridhoz szerződött.

"Azt hiszem, én vagyok az egyetlen olyan futballista a világon, aki 120 ezer ember ellen lépett pályára. Ennek ellenére mindvégig arra koncentráltam, hogy minden egyes mérkőzést megnyerjek" - tette hozzá. Természetesen a mostanában divatos, örök dilemmát okozó kérdést sem kerülhette el a luzitán szélső, vagyis hogy az argentin Lionel Messi vagy a portugál Cristiano Ronaldo a jobb futballista.

"Két teljesen más karakterű játékosról beszélünk, hihetetlen képességekkel rendelkeznek, de nem tudok választani közülük, döntse el maga" - "lőtte vissza" a labdát Figo egy újságírónak.
Cafu szerint ugyanakkor lehet dönteni, ám ő is diplomatikus maradt:

"Csatlakozom Luíshoz, hogy nem lehet választani kettejük között, de ugyanakkor úgy gondolom, az idő majd feleletet ad erra a kérdésre. Az lép elő a jobbikká, akinek több trófeája és gólja lesz."
Cafura minden idők egyik legjobb jobb oldali védőjeként emlékeznek, ugyanakkor mosolygós arca is megragadt a futballszurkolókban:
"Alapvetően egy vidám fickó vagyok, de amikor a pályán voltam és játszhattam, az volt a legjobb" - tette hozzá a brazil.

A Bajnokok Ligája-trófeát a hétvégi, szentpétervári "fellépést" követően szeptember 23. és 25. között a moszkvai Vörös téren állítják ki, majd Ukrajnában, előbb Kijevben (szeptember 30-október 2.), aztán Donyeckben (október 7-9.), végül pedig a szerb fővárosban, Belgrádban (október 14-16.) lesz látható. Budapestre ezúttal nem jön a karaván, ugyanakkor az esemény főszponzora, az UniCredit továbbra is támogatja a magyarországi sportéletet, főként az iskolákban.