Vízilabda

Kemény Dénes szerint szükség van kísérleti szabályokkal zajló meccsekre

  • MTI
megosztom

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem szereti feltétlenül a nagy reformokat, de a sportág érdekében feltétlenül szükségesnek tart olyan mérkőzéseket, amelyeket kísérleti szabályokkal játszanak le.

Az olimpiai bajnoki címvédő nemzeti együttes szakvezetője erről a Sport TV Mai helyzet című pénteki műsorában beszélt annak kapcsán, hogy a minapi marseille-i gálán, amelyen a világválogatottat irányította a helyi francia csapat ellen, nem próbálhatták ki a póló megújítását célzó elképzeléseket.
   
A találkozó a 2013-ra szóba jöhető módosítások előtt kiváló próba lehetett volna, a teszteléshez azonban az európai szövetség, a LEN nem járult hozzá. 
   
"Rövidebb pálya, kisebb labda, kevesebb mezőnyjátékos és a kiállított játékos csak addig hiányzik, amíg leér a sarokba és vissza. Ez 5-6 másodperc, tehát gyorsította volna a játékot - mondta a kapitány a lehetőségekről, amelyek látványosabbá tehetik a sportágat. - Nem lenne továbbá szabaddobás, tehát egyszerű fault, hanem minden szabálytalanság, ami súlyos kiállítást von maga után, és minden szabálytalanság, mikor a játékos úgy fogja meg a másikat, hogy annak nincs a kezében labda. Tehát kénytelen lenne mindenki mindkét kezét a vízből kiemelve védekezni az egész pályán és a kapu előtt is. Azaz a lábat, lábtempót használva az ügyesek tudnának védekezni, az ügyetlenekről lőnék a gólokat. Nem lenne agyonverve a támadás. A személyi hibák számát pedig így háromról ötre lehetne emelni" - fogalmazott.
   
Kemény Dénes szerint minden országban ki kellene nevezni egy sorozatot, ahol 20-30 mérkőzést kísérleti szabályokkal rendeznek, azokat pedig videóról ki lehet elemezni. A vízilabdás reformkísérlet egy évvel ezelőtt kapott nagy visszhangot, ígéretek vannak, de konkrét lépések azóta sem történtek az ügyben.
   
"2005-ben volt utoljára változtatás. Júliusban volt a döntési kongresszus, de előtte május-júniusban zajlottak a Világliga-meccsek, ahol négy-öt napig öt-hat csapat volt együtt. Jeleztük, hogy mi egyéni edzések helyett hajlandóak vagyunk 20 perces edzőmeccseket játszani a kísérleti szabályokkal, hogy kiderüljön, hogy néz majd ez ki, de ezt megtiltották" - elevenítette fel a hat évvel ezelőtt történteket a szakember, aki szerint a LEN azért nem kísérletezik, mert "attól félnek, hogy nem születik meg a gyermek, akire kilenc hónapja várnak".

megosztom