Atlétika

Fazekas Róbert vágya az olimpiai dobogó

  • MTI

A diszkoszvető Fazekas Róbert minden vágya, hogy dobogóra állhasson a jövő évi olimpián, míg a vele együtt Szombathelyen készülő Kürthy Lajos súlylökő a nyolcacdöntőbe szeretne bekerülni Londonban.

Fazekas Róbert vágya az olimpiai dobogó

A két dobóatléta pénteki sajtótájékoztatóján Fazekas kifejtette, az idei év számára kudarc volt, a tegui világbajnokságon három érvénytelen kísérlettel kiesett a selejtezőben.
   
"Úgy érzem, hogy idegileg fáradtam el, túlzásban vittem az edzéseket, mert akartam a sikert, bíztam a dobogós vagy a dobogó közeli helyezésben. De érzem magamban az erőt, az elszántságot, a tüzet. Most is mennék edzeni, ám pihennem kell, és októberben kezdem újra a munkát. A londoni lesz az utolsó olyan olimpia, ahol még komoly eredményt érhetek el. Minden vágyam, hogy dobogóra álljak Londonban" - mondta a 36 esztendős Fazekas, akit az athéni ötkarikás játékokon - Annus Adriánnal együtt - doppingvétség miatt megfosztottak az első helytől.
   
Hozzátette: a 2001-es vb-n - a mostanihoz hasonlóan - gyengén szerepelt, majd a rá következő évben Európa-bajnok lett. Most is hasonló "feltámadásban" reménykedik a rossz év után. Fazekas a 2003-as vb-n ezüst-, a tavalyi Eb-n bronzérmet szerzett.
   
A 2009-es fedett Eb-n ötödik Kürthy Lajos felemásnak értékelte a 2011-es szezonját, s jövőre az olimpiai nyolcasdöntőbe szeretne bekerülni.
   
"Az elmúlt években kudarcok kísértek, kicsit elveszítettem az önbizalmamat, most viszont úgy érzem, Annus Adriánnal közösen megtaláltuk a helyes utat. Bízom benne, hogy 2012-ben a három fontos világeseményen, az olimpián, a szabadtéri Európa-bajnokságon és a fedettpályás vb-n jól szerepelek majd" - tette hozzá.
   
A két atléta jelenleg Szombathelyen készül a korábbi kalapácsvető Európa-bajnok Annus Adrián vezetésével. Az edző Fazekassal kapcsolatban megjegyezte: "Ugyan az elmúlt időszakban sok fiatal diszkoszvető tűnt fel, azonban ők nem fejlődnek olyan ütemben, hogy Robit megakadályozzák egy szép eredmény elérésében." Kürthyre térve jelezte: vele is bátran lehet tervezni, és megfelelő munkával elérheti az olimpiai finálét.
   
A szombathelyi Haladás színeiben versenyző Fazekassal és a mohácsi Kürthyvel a szombathelyi Human Operator Zrt. egyéni szponzori szerződést kötött az ötkarikás felkészülésük támogatására.