Birkózó-vb

Sastin Marianna győzött, Barka Emese kikapott első mérkőzésén

  • MTI

A 63 kilós Sastin Marianna győzelemmel mutatkozott be, míg az 55 kg-os Barka Emese kikapott az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján.

A vb-ezüstérmes Sastin "ujjgyakorlattal" kezdett, ugyanis az Ázsia-bajnokság 2009-es arany-, idei bronzérmese, az indiai Navjot Kaur semmiféle ellenállást nem tudott kifejteni. Az első menetben Sastin előbb földre vitte, majd másodjára földre rántotta és billentéssel tovább növelte előnyét (4-0). A folytatásban már végig sem ment a két perc, ugyanis Sastin elérte a hatpontos vezetést: a Vasas 28 éves versenyzője hátára döntötte riválisát, majd megpörgette. Amikor újra állásból folytatták a küzdelmet, akkor lábfogással kényszerítette földre az indiait (6-0), ezzel véget vetve a mérkőzésnek. A negyeddöntőbe jutásért Sastinra a 2007-ben világbajnok francia Audrey Prieto-Bokhashvili vár.

Barkát már a meccs elején lábfogással a hátára döntötte Afrika 2009-es és idei bajnoka, a tunéziai Marwa Amri, majd folyamatosan tusveszélyes helyzetben tartotta, így hamar véget ért az első felvonás (0-6). A második szakaszban megint a tunéziai vitte le a magyart a földre, de Barka ezúttal a földharcban felülkerekedett és átforgatta riválisát. Azonban utána megint fordult a kocka, és a tunéziai ismét tusveszélyes helyzetet teremtett, amiből Barka úgy tudott kimenekülni, hogy elhagyta küzdőteret. A hajrában mindent megpróbált a magyar, hogy ledolgozza hárompontos hátrányát és kivívja a harmadik menetet, s addig támadott lábra, mígnem egyszer sikerrel járt, de egyenlítenie már nem sikerült (4-5).

A nem olimpiai számban, az 59 kilósok között szereplő Sleisz Gabriella először a 16 között lép szőnyegre a török Leyla Metin ellen.